Taustiņš F5, lai atsvaidzinātu informāciju
 

 

 

Publikācija "Praktiskais Latvietis" Inese Bedeice

 
Publikācija "Praktiskais Latvietis" Tomass Godiņš
 

Publikācija "Latvijas Avīze"

 

Semināru cikls „MEISTARA DIENA”  2020

1. seminārs PIKC „Ogres tehnikums"

2. seminārs PIKC „Smiltenes tehnikums”

3. „PIKCS Kandavas Lauksaimniecības tehnikums”

4. seminārs Aizkraukles profesionālā vidusskola

5. seminārs PIKC „Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums”

6. seminārs PIKC „Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums”

Kuldīgas tehnikumā izzina piena nozari

     
   

„Novadu Garša Latvijā”

2.oktobrī biedrības „Siera klubs” radošā  – darbīgā komanda piedalījās SIA „Latvijas Lauku konsultācijas un izglītības centrs” organizētajā pasākumā „Novadu Garša Latvijā, kas notika Rīgā atpūtas centrā „Hanzas perons”. „Siera klubs” dienas garumā organizēja „Piena pieturu”.
„Piena pietura” - kā jau no  rīta piedien, savu uznācienu sāka ar „Brokastīm”. „Smiltenes piens” gardie sieri rindojās uz dažādām sviestmaizītēm.
Tās čakli gatavoja un skaisti izkārtoja PIKC „Kandavas Lauksaimniecības tehnikums”  audzēknes skolotājas Dzintras Znatnajas vadībā. Brokastu galdā bija vieta arī PKS „Straupe” biezpienam, kurš izstādē „Riga food” ieguva zelta medaļu. Biezpiens tika papildināts ar PKS „Straupe” krējumu un piedevām (zemenēm, gurķiem, zaļumiem). Pasākumu apmeklēja  uzņēmuma komercdirektors Andris Rieksts un tirdzniecības vadītājs Ivo Apenītis.



 

Filma „ĒdienKarte” par Lazdonas sviestu

„Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova kopā ar ReTV  žurnālisti Guntu Matisoni un operatoru Emvatu Mosakovski pavadīja dienu „Lazdonas piensaimniekā” ,filmējot filmu "ĒdienKarte". Tēma bija sviesta gatavošana. Tas, ko redzējām, bija fantastiki : sviesta kalni! Arī Gī sviests. Sviesta kulšana kā senatnē ķērnē,  sviesta fasēšana. Par sviesta ražošanu  stāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētāja  Elvīra Utināne.Tā bija gan darbadiena, gan skaista izzinoša ekskursija.„Lazdonas piensaimnieks” piederošā restorāna „Efeja”  šefpavāre Kristīne Bratka bija ļoti centusies, lai parādītu daudzās pārvērtības ar sviestu.. Galdā - lavandu un cukurzirņu sviests, apelsīnu sviests, zilā siera sviests, olīvu un oregano sviests, saulē kaltētu tomātu un bazilika sviests, melnās sāls sviests,- precīzāk sviests ar piedevām. Cits par citu gardāks! Bagātīgs un mutē kūstošs  bija pīrādziņu un  maizīšu, kūciņu un cepumiņu sortiments. Jautājām, kā tik ļoti gadus labumus var iegūt. Atbilde - nežēlojiet kvalitatīvu sviestu! Tātad- nebaidīsimies no sviesta, lietosim to, uzlabojot ēdienu garšu.

_______filma___>>>

 

Valdes sēde Smiltenē

Smiltenē notika „Siera klubs” izbraukuma valdes sēde, kurā piedalījās valdes locekļi, dibinātāji, biedri:  „Smiltenes piens” valdes priekšsēdētāja Ilze Bogdanova un padomes priekšsēdētājs Armands Kovaldins, „Elpa” valdes priekšsēdētājs Gundars Sisenis un izpilddirektors Ritvars Roga, PKS „Straupe” valdes priekšsēdētājs Imants Balodis, „Rīgas TRIT  direktore Ilze Ločmane, „Ēmužas” īpašnieks un šefpavārs„Aivars Varņeckis, Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante, ”Jaunpils pienotava” vadītājs Viesturs Krilovs un „Siera klubs” vadītāja Vanda Davidanova. Paldies „Smiltenes pienam” par jauko uzņemšanu. Pārrunājami bija jautājumi par darbu oktobrī un novembrī. „Smiltenes piens” viesiem galdā lika jauno sieru "Smiltene" un jauno biezpiena torti. Interesantas bija ekskursijas ražotnēs gan Smiltenē, gan Blomē. Pēc tam pastaiga pa Smiltenes parku un pusdienas Smiltenes tehnikumā, lai nobaudītu , kas pagatavots meistarklasē.

 



 

Latvijas novadu siera dienas norise

     

Atskats uz astoņpadsmito „Latvijas novadu Siera dienu”

29.augusts Jelgavā, kaut arī līņāja, mums paliks atmiņā ar daudziem siltiem, gaišiem un sirsnīgiem brīžiem. Bija daudz sieru. Bija ieradušies piena pārstrādes uzņēmumu vadītāji. Mūs pagodināja zemkopības ministrs Kaspars Gerhards un Jelgavas mērs Andris Rāviņš. Dienas garumā programmas pasākumi raiti ripoja kā siera rituļi. Bija arī jauka kopā sanākšana uz svētku pusdienām. Galdā – ģenerālsponsora „Smiltenes piens” jaunais siers „Smiltene”, siera pīrādziņi, Ilvas Liepnieces ceptā siera torte, siera salāti, pat vēži.



 
Publikācija " Latvijas Avīzē" Siera nevienam nepietrūks
 

Sieru satikšanās Jelgavā

„Latvijas novadu Siera diena” ir biedrības „Siera klubs” gada ievērojamākais pasākums. Siera rituļi gadu gaitā izripināti pa Latvijas lielākajām pilsētām: esam bijuši Preiļos, Limbažos, Smiltenē, Rīgā, Ventspilī, Liepājā, Kuldīgā, Mālpilī, Valmierā, Cēsīs, Rēzeknē, Ikšķilē… Svētki vienmēr – pārsteigumu pilni: atklāts piemineklis „Siera dimants” un skulptūras, ceptas pustonnīgas siera tortes un  simtmetrīgi pīrāgi, celti siera kalni, pīti siera vainagi, šūti sieriem tērpi un cepures, gatavotas skaistumplates. Ja saliktu kopā visus pasākumus, veidotos krāsaina enciklopēdija.  
Šogad Siera svētki notiks Jelgavā 2020. gada 29.augustā sadarbībā ar Zemkopības ministriju un Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādi „Kultūra”. Jau astoņpadsmito reizi!  Tā būs iespēja vienkopus nogaršot un iegādāties apmēram 50 sieru šķirnes un veidus. Ne tikai dižtirgū, bet arī sieru ēdienos, sacensībās un konkursos satiksies AS „Smiltenes piens”, AS „Jaunpils pienotava”, AS „Limbažu siers”, PKS „Straupe”, AS „Talsu piensaimnieks”, SIA „ELPA, PLPKS „Dundaga”, AS „Lazdonas piensaimnieks”, AS „Rankas piens” SIA „Malevs” jeb „SierŠtelle” sieri un citi piena produkti.
Svētku programma būs plaša un daudzpusīga, interesanta gan lieliem, gan maziem apmeklētājiem.



 

Mācību un pieredzes brauciens pa Latgali

 „Siera klubs” sadarbībā ar SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” aizvadīja divu dienu mācību un pieredzes braucienu pa Latgali. Tās bija jaunumu un pārsteigumu, gardu degustāciju  dienas!

Piedalījās 26 semināristi no visas Latvijas, pārsvarā profesionālās izglītības tīkla  pedagogi un pavāri. Pirmais pieturas punkts bija ZS „Kotiņi”, modernais, izcilais milzenis - sēklaudzēšanas un pārstrādes saimniecība pie Viļakas.iepazināmies ar bagāto produktu klāstu, kuru „Kotiņi” piedāvā patērētājiem. Un pēc tam lielu daļu produktu baudījām ēdienos Rekovas dzirnavās, kur atvērta jauka degustāciju zāle. „Siera klubs” „Kotiņus” apmeklē  ceturto reizi, un vienmēr ir pārsteigumi. Tagad  top moderns gaļas, piena, dārzeņu cehi, kuros vietējās izejvielas tiks pārstrādātas produktos, bet produktus piedāvās tūristiem. Top arī trenažieru zāle. „Kotiņi” saimnieko ar tālu skatu nākotnē.



 

 

LATVIJAS NOVADU SIERA DIENA 2020
 
Publikācija "Praktiskais Latvietis" Limbažu siers
 

EKSKLUZĪVS SEMINĀRS

14. jūlijā Rīgas Restorānu servisa skolā un restorānā FERMA notika biedrības „Siera klubs” sadarbība ar SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” organizētais seminārs „Eiropas Savienības Aizsargāto produktu reģistros iekļautie Latvijas produkti un to izmantošana ēdienu gatavošanā”. Piedalījās 34 semināristi: profesionālā izglītības tīkla mācību iestāžu pedagogi un pavāri no Rīgas un gandrīz visiem Latvijas novadiem. Brokastis, lekcijas, diskusijas, pēc tam semināra pamatīgākā daļa - divu uzkodu un četru ēdienu gatavošana, izmantojot ES reģistros iekļautos un aizsargātos Latvijas produktus. Meistarklasi vadīja abi šefpavāri - Māris Astičs un Nils Ģēvele.

 
Publikācija "Latvijas Avīzē"
 

Tā dzīvojam. Jāņu siers

     

 

LATVIJAI - MANS JĀŅU SIERS

     
Publikācija " Latvijas Avīzē" - par jauniešu prasmēm gatavot Jāņu sieru
 
Žurnālā "Praktiskais Latvietis" Irina Duvanova
 

Konkurss jauniešiem „Latvijai – mans Jāņu siers”

Kaut arī Latvijas nacionālais lepnums – gadu simtus zināmais lieliskais Jāņu siers tirdzniecībā ir sešu uzņēmumu gatavots, mājas apstākļos to drīkst (pat vajag!) mācēt sasiet. Ne velti saka: māte iemāca Jāņu sieru gatavot meitām, meitas – savām meitām. Tā no paaudzes uz paaudzi aiziet recepte. Lai pārliecinātos, vai jaunieši  prot siet Jāņu sieru,  biedrība „Siera klubs” sadarbībā ar PIKC „Rīgas Tūrisma un radošās  industrijas tehnikums” 11.jūnijā organizēja konkursu „Latvijai – mans Jāņu siers”. Tas bija katra jaunā censoņa siers - visgaršīgākais un visskaistākais! Jaunajiem siera sējējiem bija arī interesanta tikšanās un domu apmaiņa ar pieredzējušiem meistariem – siera gatavotājiem: AS „Jaunpils pienotava” ražošanas vadītāju Baibu Grāvīti, PKS „Straupe” ražošanas vadītāju Rolandu Jomertu, kā arī ar skolotāju un godu saimnieci Mariju Aleksejevu no Dagdas.

 
Žurnālā "Praktiskais Latvietis" Inese Bedeice
 

JĀŅU SIERS - SAULES CEĻĀ

     

 

"Latvijas Avīzē" brīnišķīga reportāža par mūsu pasākumu
 

JĀŅU SIERS – SAULES CEĻĀ

27. maijā biedrība „Siera klubs” organizēja PIKC „Ogres tehnikums” interesantas un skaistas radošās stundas „Jāņu siers – saules ceļā”. Sešas dalībnieces, katra izmantojot pa 3 kg Jāņu siera, kā arī krāšņus, piemērotus dekorus, gatavoja siera plates.
„Siera kluba” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova: „Šis bija pēc aizliegumiem un ierobežojumiem mūsu pirmais „dzīvais” pasākums. Kaut arī apmeklētāju skaits nebija liels, vienalga esam priecīgi par prasmēm, kādas rādīja Inese Bedeice un Irina Duvanova (PIKC „Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums”), Zinaida Bāra (PIKC „Ogres tehnikums”), Ilva Liepniece ( Auces bērnudārzs „Pīlādzītis”), Vanessa Rufino un Kristīne Bratka ( Madonas restorāns „Efeja”). Viņas – skolotājas, šefpavāres, godu saimnieces.



 
KONKURSA „LATVIJAI – MANS JĀŅU SIERS” NOLIKUMS
 
Žurnāla "Praktiskais Latvietis" Ilva Liepniece.
 
Žurnāla "Praktiskais Latvietis" jaunajā numurā.
 

 

Lai ELPAi tomēr izdodas! (pubikācija Latvijas avīzē)
 
Talsu ritulis dažādos ēdienos
 
Biezpienam – labs tirgus potenciāls (raksts "Latvijas avīzē")
 
"Lieldienu ēdieni - plašam lasītāju lokam"
 

ĒDIENKARTE. "Mirkli pirms Lieldienām", Smiltenes tehnikums

     

 

Pērn siera ražošana un patēriņš pieaudzis

„Siera kluba” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova informē, ka saņemta laba ziņa: Latvijā siera patēriņš  2019.gadā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu  ir pieaudzis. 2018.gadā 1 iedz. izlietoja 20,9 kg, bet 2019.gadā 21,0 kg.  Bet...2002.gadā - tikai 6,7 kg. Mēs ripojam kopā ar siera rituļiem kalnā! Paldies ražotājiem, paldies - ēdājiem! Paldies pavāriem par skaistajām un gardajām siera ēdienu receptēm un siera platēm. Paldies žurnālistiem, kuri tik daudz ir rakstījuši, filmējuši sierus un mūsu pasākumus. Paldies mūsu kluba biedriem un facebook lapas sekotājiem un lasītājiem.
Jau iepriekš ziņojām, ka siera ražošana 2019. gadā salīdzinājumā ar 2018. gadu pieaugusi no 50,1 tūkst. tonnu līdz 52,8 tūkst. tonnu, bet eksports – no 26,2 tūkst. tonnu līdz 29,2 tūkst. tonnu, t.i. par 11 procentu. Importētas 16,6 tūkst. tonnu siera.



 

Uz šķīvja – Jaunpils Cepamsiers

Vislabāk šo materiālu skatīt pirms brokastīm! „Siera klubam” to atsūtīja Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja Irina Duvanova, turpinot mums ieteikt, kā skaisti un garšīgi  pasniegt „Jaunpils pienotavas” jauno produktu - Cepamsieru jeb Grilsieru. Irina kā piedevas izvēlējusies bumbiera un svaigu gurķu šķēlītes, servilādi, mazos tomātiņus, krējumu, arī bazilika pesto... Jums - droši vien būs savi varianti: sieru ēdīsiet ar piedevām, kuras vislabāk jums garšo. Dzīvosim virtuvē skaisti!



 

Smiltenes tehnikumā – filma par  Lieldienām

Tas bija 9.marts. Mēs paspējām, un tajā saulainajā dienā pat iedomāties nevarējām, ka tehnikumā uz vairākām nedēļām iestāsies klusums.  Smiltenes tehnikuma virtuvē - mācību laboratorijā - valdīja pat ļoti aktīva rosība, jo  4.kursa jaunie pavāri nodaļas vadītājas Iras Gailes un skolotājas Ineses Veidemanes  vadībā gatavoja Lieldienu ēdienus un gaidīja ReTV televīziju (Valmiera).

 

Publikācija "Praktiskais Latvietis" Grilējamais siers

 

SIERS GARŠĪGOS ĒDIENOS

Mums ir veiksmīga sadarbība ar AS"Latvijas Mediji": gan ar laikrakstu "Latvijas Avīze", gan žurnālu "Praktiskais Latvietis", gan ar portālu "LV.LA". Neesam pieraduši nestrādāt, tāpēc tagad vairāk pievērsīsimies publikācijām. Siera ēdienu receptes - arī tas ir pat ļoti labs veids siera popularizēšanai Gatavojam mēs, gatavojat jūs.

 

Latvijas sieri Starptautiskajā konkursā Krakovā

Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma  komanda (pedagogi un audzēkņi) 9.martā  ir atgriezušies no Starptautiskā konkursa, kas notika Polijā, Krakovā. Iegūtas lieliskas vietas nominācijās "Viesmīlība", "Pavārs", "Bārmenis", "Konditors", līdz ar to kopvērtējumā - tehnikums saņēma izcilo "Grand Prix" kausu. Uzvaras kaldināšanā katrs dalībnieks ielika savu artavu. Skolotāja Irina Duvanova - attēlos redzamos sierus pārvērta krāšņos ziedos. Paldies, Irina, par sieru popularizēšanu. Izvēlēti „Jaunpils pienotavas” „Zelta siers”, parastais un kūpinātais „Guni”, „Talsu piensaimnieka” sarkanais, zaļais un dzeltenais ritulītis, „Limbažu siers” „Grande Duro”. Izcili! „Siera klubs” priecājas kopā ar Rīgas TRIT.

 
"Kandavas jauno konditoru gardumi"
 

Kandavas Lauksaimniecības tehnikumā fotogrāfiju izstāde un konkursi

5.martā Kandavas Lauksaimniecības tehnikumā notika skaists , interesants un
radošs pasākums "Pavards". Tā ietvaros -  arī „Siera kluba” fotoizstādes, kura turpina ceļot, "Piena upē siera ziedi" apskate. Izstāde jauka, tomēr jaukākas  un krāšņākas bija topošo konditoru ceptās  astoņas tortes, no kurām bija grūti novērst skatus. Tortes tapušas nodaļas vadītājas Indras Vizules vadībā, kura gan lielisks pedagogs, gan slavena konditore, un ir labi, ka skolotāja prasmīgi savu pieredzi un zināšanas nodod jauniešiem.


 

Februāra seminārs „Veselība, labs izskats, harmonija ar Latvijas produktiem”

Noslēdzies „Siera kluba” otrais seminārs. To varētu nosaukt par ēdienu dažādības, skaistuma un izsmalcinātības paraugstundu. Protams, viss sagatavotais bija ļoti garšīgs, taču akcents tika likts uz noformējumu un pasniegšanu. Mūsu jaunums - "Ziemīgā sieru plate" no baltas krāsas sieriem. Gatavoja Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja Irina Duvanova. Pēc tam šefpavārs Tomass Godiņs cepa un greznoja „Jaunpils pienotavas”  "Cepamsieru", par kuru vislabākās atsauksmes. Tad - šefpavāres Astrīdas Čeppes uznāciens ar 9 veidu uzkodām, katras pamatā Krāslavas mājražotāju "Skudru gaļa" kūpinājumi. Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka pastāstīja par jaunajām maizes šķirnēm.Un atkal "uz skatuves" atgriezās Tomass, lai gatavotu varžu kājiņas un līdaku knēdeļus. Galvenais - dažādi noformētu.

 

Darbīga, idejām piepildīta diena

11.februārī notika „Siera klubs” paplašināta valdes sēde ar plašu dienas kārtību. Tika pārrunāti 2020.gadā plānotie pasākumi, - to ne mazums. Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma mācību restorānā visi jutāmies lieliski. Darbīgo gaisotni papildināja sieru plates, uzkodu krāšņums, lieliskās pusdienas. Fantastisks bija saldais galds.
Lūk, valdes sēdes dalībnieki: (sēž no kreisās) Signe Seile („Limbažu siers”), Vanda Davidanova („Siera klubs”), Ilze Ločmane un Silva Ozoliņa (Rīgas TRIT), (stāv) Armanda Auziņa (Ogres tehnikums), Viesturs Krilovs („Jaunpils pienotava”), Ritvars Roga (ELPA), Gita Mūrniece („Smiltenes piens”), Imants Balodis (PKS Straupe), Gundars Sisenis (ELPA).

 


 

 

Noslēzies janvāra seminārs

30.janvāra pēcpusdienā noslēdzās „Siera kluba” organizētais seminārs "Veselība, labs izskats, harmonija  ar Latvijas produktiem". Piedalījās 33 semināristi no Daugavpils, Preiļiem, Līvāniem, Kuldīgas, Valmieras, Talsiem, Smiltenes, Alsviķiem, Madonas, Auces, Tukuma, Aizkraukles, Dobeles, Jaunpils, Ogres, Jūrmalas un Rīgas. Tātad - pārklāta visa Latvija.

 


 

„Piena upē siera ziedi” aizpeld uz Jaunpili

16. janvārī bija AS „Jaunpils pienotava” gardo sieru diena Jaunpils vidusskolā. Uzņēmums bija viens no fotoizstādes atbalstītājiem. No izstādes galvenās mītnes – Ogres tehnikuma fotogrāfijas aizceļoja uz Jaunpils vidusskolu, kur tās izvietotas zālē.  „Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova kopā ar AS „Jaunpils pienotava” valdes priekšsēdētāju Viesturu Krilovu, ražošanas vadītāju Baibu Grāvīti, skolas direktoru Jāni Liepiņu, pedagogiem un audzēkņiem, atklājot izstādi, vēlēja skaistu un izdevušos dienu.

 


 

Latgales Kulinārā mantojuma biedri tiekas Aglonā

8.janvārī Latgalē, Aglonā, viesu mājā  „Mežinieku mājas”  notika skaists un sirsnīgs pasākums. Organizētājs - biedrība "Latgales kulinārā mantojuma  centrs", vadītāja Tatjana Kozačuka pulcēja kulinārā mantojuma  aktīvistus no Krāslavas, Aglonas, Daugavpils, Dagdas, Balvu, Preiļu, Rēzeknes novadiem. Piedalījās arī biedrības „Siera klubs” pārstāvji Vanda Davidanova, Livija Brūvere un Ogres tehnikuma direktores vietniece Armanda Auziņa un skolotāja Zinaida Bāra.  Atskats uz paveikto, idejas šā gada  darbam, gardi cienasti, ko bija sarūpējuši tikšanās dalībnieki, - viss kuplināja pēcpusdienu. .

 


 
 

Semināru cikls „Veselība, labs izskats, harmonija – ar Latvijas produktiem” 2020.

 
 

Fotoizstāde „Piena upē siera ziedi”


 

AS „Lazdonas piensaimnieks” apmeklējums

Vidzemes reģiona mājražotāji un Siera klubs pārstāvji apmeklēja AS "Lazdonas piensaimnieks", kuru vada valdes priekšsēdētāja Elvīra Utināne. Kaut arī rūpnīca ir viena no visvecākajām Latvijā, produktu ražošanas ziņa - tā ir viena no modernākajām. Produktu sortiments - kā vienmēr - plašs, ir jaunumi. Ekskursija, degustācija. Tad devāmies uz Madonu, uz atpūtas centru un  restorānu "Efeja", kur ieturējām ļoti sātīgas pusdienas. Pēc tam mājražotāju grupa aizceļoja smelt zināšanas uz Igauniju.

 


 

Ciemos „Burkānciemā”

21.novembrī Vidzemes  reģiona mājražotāji (pārsvarā kazu audzētāji) un „Siera klubs” pārstāvji apmeklēja Madonas novada Ļaudonas pagasta "Burkānciemu",
kur jau sesto gadu saimnieko Ruta  Grauduža un Stefans Millers - kopj kazu ganāmpulku, slauc pienu un gatavo izcilus sierus: svaigos, fetas un kamamberas veida, kā arī puscietos. Domājams, Rutas un Stefana satikšanās stāstu zina  Latvijā. Stipra ģimene, darbs, liela saimniecība, tas viss atrasts civilizācijas neskartā Ļaudonas pagasta nostūrī. Protams, arī mīlestība un pulciņš bērnu.


 

Mācību brauciens Lietuvā

No 28. oktobra līdz 31. oktobrim „Siera kluba” biedru un sadarbības partneru grupa devās mācību un pieredzes 4 dienu braucienā  pa Lietuvu. Šis pasākums notika pēc „Siera klubs” iniciatīvas, pateicoties SIA "Latvijas Lauku konsultāciju  un izglītības centrs" un Zemkopības ministrijai. Grupā bija 21 ražotājs - galvenokārt piena pārstrādātāji no „Smiltenes piens”, „Jaunpils pienotava”, „Limbažu siers”, ZS "Upenīte", "Juri", arī citu nozaru darbinieki, piemēram, no ZS „Kotiņi” , „Rucavas tradīciju klubs " u.c.


 

Pieredzes – mācību brauciens uz Turciju

No 14.līdz 19. oktobrim  Eiropas Reģionālā Kulinārā mantojuma tīkls  (koordinators Niclas Fjelistroom) Turcijā Alanijas un Gaziantepas reģionos organizēja vērtīgu starptautisku pieredzes apmaiņas un mācību braucienu. Piedalījās šā tīkla biedri no 7 valstīm, tajā skaitā delegācija no Latvijas – biedrības „Latgales Kulinārā mantojuma centrs”10 biedri. .Bija arī „Siera klubs” vadītāja Vanda Davidanova. Svinīga atklāšana -  Alānijā  "Green Beach Restaurant". Alanija atrodas pie Vidusjūras Tauras kalnu pakājē. Mūs lutināja gan turku viesmīlība, gan neparastie ēdieni, gan siltais laiks. Programma bija ļoti interesanta un pārdomāta.

     


 

ĒDIENKARTE. Aitas piens

   

 

Semināru cikls „MEISTARA DIENA”  2019

1. seminārs Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā

2. seminārs PIKC „Smiltenes tehnikums”

3. seminārs PIKC Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā

4. seminārs PIKC „Ogres tehnikums

5. seminārs „PIKCS Kandavas Lauksaimniecības tehnikums”

6. seminārs PIKC „Valmieras tehnikums”

 

Bagātā diena PKS  „Straupe”

Pēc „Siera klubs” ierosinājuma 21.augustā LOSP kārtējā sēde notika izbraukumā - devāmies uz Vidzemi,  Pārgaujas novadu, uz PKS „Straupe”. Piedalījās zemkopības ministrs Kaspars Gerhards un ekonomikas ministrs Ralfs  Nemiro. Straupē satikās vairāk nekā 50 mūsu biedri. Visus laipni sagaidīja PKS "Straupe" ilggadējais valdes priekšsēdētājs Imants Balodis. Cienāja ar Straupes labumiem.    

     


 

Svarīgi jautājumi apvienojumā ar patīkamo

20. augustā „Siera klubs” valdes locekļi un sadarbības partneri pulcējās restorānā "Bibliotēka No1", lai atskatītos uz padarīto un nopietni plānotu nākamos darbus.  Pēc tam visi baudīja brīnišķīgi gardas pusdienas.

 


 

PIEREDZES BRAUCIENS PA ZEMGALI

„Siera klubs” biedru grupa 13. augustā ceļoja pa  Zemgali - Bauskas novadu. Tas bija pieredzes un mācību brauciens, kas sākās agrā rītā un noslēdzās pavēlā vakarā. Apskatījām 5 interesantas vietas. Divas siera ražotnes, vīna darītava, slavenās zemgaļu saimnieces Dairas  Jātnieces ēdieni un garšaugu kolekcija... Bet bagātā diena  vispirms klauvēja  Ribbes dzirnavu "Graudu ceļā". Šīs vējdzirnavas ir Zemgales lepnums, celtas pēc holandiešu projekta,. Objekts tiešām unikāls, saglabājis lielāko daļu mehānismu. Nesen vējdzirnavas nosvinēja 150 gadu jubileju. Nākamais stāsts būs par aitas piena sieriem, tādiem - vienīgajiem Latvijā.


 

Godā ceļ Latgales senos ēdienus

"Līvānu novada Gardēžu klubiņš", kuru vada Inara Ivanova, nosvinējis 10 gadu skaisto jubileju. Pasākums notika Turku pagastā. Ciemiņu jeb gostu bija daudz: gan no Jersikas, Līksnas, Vārkavas novada Arendoles. Piedalījās arī „Siera klubs” vadītāja Vanda Davidanova, jo "Gardēžu" dāmas ir neiztrūkstošas dalībnieces dažādos „Siera klubs” pasākumos. Tautas dziesmas, senie šlāgeri, dejas, meistarklases, pat teātra izrāde, -tas viss kuplināja brīnišķīgo pēcpusdienu. Un tad - mielasts, kuru bija sarūpējušas pašas "Gardēžu klubiņa" dalībnieces. Kā jau Latgale - galdi no labumiem lūza! Lai Inārai un viņas meitenēm pietiek spēka un ideju, arī vēlēšanās un izturības darboties, bagātināt Latgales ēdienu un recepšu pūru, to kuplināt un spodrināt.


 

ĒDIENKARTE. SKUDRU gaļa

   

 

ĒDIENKARTE. Vīngliemeži

   

 

ĒDIENKARTE. Lasis. Grillēšana

   

 

Siera svētkos cildināja ražotājus un sieru


 
LATVIJAS NOVADU SIERA DIENA Ikšķilē
 

FOTO KONKURSS


 

Pēc pieredzes – uz Baltkrieviju

No  13. līdz 17. maijam Latvijas un Lietuvas kulinārā mantojuma sektora pārstāvji piedalījās pieredzes apmaiņas braucienā, apmeklējot Minskas un Grodņas reģionus, lai iepazītu kaimiņvalsts kultūru, vēsturi, kulinārijas un amatniecības mantojumu, lauku tūrisma piedāvājumus.
Programma  bija ļoti piesātināta un daudzpusīga. Apmeklējām saimniecības, kurās audzē zirgus, stādus, nodarbojas ar biškopību, vāc senatnīgos mūzikas instrumentus u.c.

 


 

Seminārā konditoriem galveno vijoli spēlē Smiltenes krēmsiers

24.aprīlī „Siera klubs” organizēja Ogres tehnikumā vērtīgu semināru par tēmām, kas saistītas ar saldumiem: jaunākās tendences konditorejā, klasiskā siera kūka, krēmsieru garšu dažādošana,  iekrāsošana, ciparu tortes gatavošana. Semināru  vadīja SIA "Lanordija" konditore – konsultante Marika Bērziņa.
Kā pagatavot skaistas  rozītes, mācīja Ilva Liepniece. Uz semināru bija atbraukušas dāmas no tāliem un tuviem novadiem, kopā - vairāk nekā trīsdesmit. Jau sākot ar brokastīm, visa diena bija gardumu un jaunu ideju noderīgu darbam piepildīta. Lielākā vērtība: tika apgūts un  izpētīts Smiltenes piens ražotais krēmsiers.


 

ĒDIENKARTE. Lieldienu noskaņās

   

 

Latvijas sieru krāšņums Itālijā

VSIA „Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums” audzēkņu komanda un skolotāja Irina Duvanova vairākas dienas pavadīja Itālijā, kur notika jauno profesionāļu konkurss „Karago”. I.Duvanova pārsteidza itāļus ar savu izcilo meistarību, - skaisti un smalki karvingotiem sieriem (AS „Limbažu siers” un „Sole Grosso”, AS „Smiltenes piens” – „Provolone”, AS „Talsu piensaimnieks”- Talsu krāsainie rituļi) – itāļi brīnījušies, ka viņu zemē, kas slavējas ar šo produktu, karvingu sieru dekorēšanā nepārzina, bet Latvijā to prot.

 

 

 


 

Ttrešais seminārs „Veselība, labs izskats, harmonija ar Latvijas produktiem”

28.martā atkal pulcējāmies uz "Siera klubs" organizēto semināru "Veselība, labs izskats, harmonija ar Latvijas produktiem", un tā ir jau novadu pavāru, viesu māju saimnieču un skolotāju šā gada trešā tikšanās. Galvenā tēma - Latvijā ražoto sieru saderība ar Viļakas novada  ZS "Kotiņi" grūbām, zirņiem, pupām un to miltiem. Protams, visu papildināja vīngliemeži, paipalas, strausu un fazānu gaļa, un citi kvalitatīvi produkti. Ēdienus gatavoja lieliski šefpavāri: Haralds Saušs, Astrīda Čeppe, Aivars Varņeckis, ļoti interesantu lekciju nolasīja Inese Vīcupa, pārsteigumu bija sagādājusi Inese Bedeice. Un par to jums pamazām pastāstīsim. Seminārs notika VSIA Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums telpās. Var droši sacīt, ka tā atkal bija gan gudrību, gan atpūtas jauka diena.

 


 

Starptautiskais jauno profesionāļu konkurss

VSIA "Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums” notika vērtīgs Starptautisks jauno profesionāļu  konkurss "Lea, Know, Do, Can, Show". Konkursu atbalstīja biedrība "Siera klubs", un mūsu interese bija vērot, kā sacentās viesmīļi, ēdienu gatavotāji, konditori. Piedalījās jaunieši no Francijas, Itālijas, Ukrainas, Igaunijas, Lietuvas, Latvijas, kopā bija 80 dalībnieki 30 nominācijās.

 


 

Otrais seminārs „Veselība, labs izskats, harmonija ar Latvijas produktiem”

Sākam rakstīt skaistus un gardus stāstiņus no „Siera klubs” otrā semināra "Veselība, labs izskats, harmonija ar Latvijas produktiem". Šefpavārs Aivars Varņeckis, Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka, semināra Goda viesis Mārtiņš Rītiņš, visa organizatore Vanda Davidanova, biedrības "Slow Food" pārstāvis Dāvis Kancāns, šefpavāri Kaspars Jansons  un Ilva Liepniece, - katrs pielika sirdi, roku, lai pasākums izdotos un diena būtu zināšanām, vērtīgām idejām, gardiem sieriem un dažādiem ēdieniem piepildīta, lai dotu gandarījumu 35 semināristēm, kuras bija atbraukušas no Dobeles, Talsiem, Ogres, Kuldīgas, Līvāniem, Valmieras, Smiltenes, Siguldas, Aizkraukles  u.c.

 


 

Sieru degustācija

21. februārī  notika biedrības LOSP sapulce, kurā piedalījās gan biedri, gan
zemkopības ministrs Kaspars Gerhards un VARAM ministrs Juris Pūce.
Sapulces ievaddaļā  Siera klubs piedāvāja sieru degustāciju, kurā klātesošie varēja nobaudīt 14 sieru šķirnes, kuras ražo AS „Jaunpils pienotava”, AS „Smiltenes piens”, AS „Talsu piensaimnieks” un SIA „ELPA”.

 

Skatīt vairāk >

 

ĒDIENKARTE Aucē (Ilva Liepniece)

   

 

Seminārs – liels darbs un garda atpūta

Jau sešpadsmito gadu „Siera klubs” organizē seminārus  pavāriem, profesionālo iestāžu skolotājām, viesu māju saimniecēm. Lielais nosaukums "Veselība, labs izskats, harmonija ar Latvijas produktiem" izsaka būtību, ceļot godā gan sierus, gan maizi, gaļas produktus (subproduktus), sēnes, dārzeņus. Tieši tas viss bija dienas trīs meistarklasēs. Produktiem, tos pārvēršot ēdienos, lielisku garšu un izskatu radīja pavāri. Lūk, Haralds Saušs, lektore Gunta Duka, šefpavārs Tomass Godiņš, semināra vadītāja Vanda Davidanova, šefpavāri Aivars Varņeckis un  Ilva Liepniece.

 

 

Skatīt vairāk >

 

Kulinārā mantojuma tīkla biedri – Latgalē

25.janvārī Krāslavas novada  "Kaplavā", zirgu sētā "Klajumi", kur   saimnieko Ilze Stabulniece, satecēja ceļi no visas Latvijas. Pie Ilzes satikās Latvijas Kulinārā mantojuma tīkla biedri uz tradicionālo ikgadējo jauko biedrības "Latgales Kulinārā mantojuma centrs" saietu – gada sapulci. Ieradās arī Eiropas Kulinārā mantojuma tīkla koordinators Niclas Fjelistrom (Zviedrija) un Juta Bubina. Pasākumu  vērts sadalīt trijās daļās: iepazīšanās ar "Klajumiem" un to skaistajiem zirgiem, vizināšanās  kamanās, tad oficiālā sadaļa - sarunas par paveikto un darāmo, tad draudzīgā, brīnišķīgā gaisotnē "Klajumu
ķēķī"  kulinārā mantojuma ēdienu baudīšana.

 

Skatīt vairāk >

 

 
ZIŅU ARHĪVS (2019., 2021. gads)
ZIŅU ARHĪVS (2017., 2018. gads)
ZIŅU ARHĪVS (2015., 2016. gads)
ZIŅU ARHĪVS līdz 2015.gadam
*