Taustiņš F5, lai atsvaidzinātu informāciju
ZIŅU ARHĪVS (2017., 2018. gads)

Kopā sanākšana – sarunas par 2019 gadu.

10. janvārī biedrība „Siera klubs” organizēja paplašinātu valdes sēdi, lai pārrunātu vērtīgākos darbus 2018. gadā un lemtu, kas varētu būt svarīgs šogad. Piedalījās valdes locekļi, tehnikumu direktori, sadarbības partneri. Sarunām un diskusijām ir liela nozīme, jo tajās izkristalizējas patiesība, un patiesība ir tāda, ka jāturpina aktīvi darboties, lai palielinātu gan siera patēriņu, gan ražošanas apjomus, eksportu un radītu arvien jaunas šķirnes.

 

Skatīt vairāk >

 

Semināru cikls „Veselība, labs izskats, harmonija – ar uzturu” turpināsies arī 2019. gadā.

Divus mēnešus „Siera klubs”  „sapņoja” semināru programmu. Izskatās, ka beidzot varētu būt pieņemama. Iekļautas tēmas, kuras iepriekšējo15 gadu semināros nav bijušas. Lēni, bet tās „atnāca”, arī – lektori, un tagad viss jāvērtē Jums!
Jauni sadarbības partneri: ZS „Kotiņi” ar grūbām, zirņiem un pupām, Latgales „Mežvidi” ar gardiem tomātiem un kaņepēm, SIA „AGUZ” ar netradicionālu sviestu, ZS „Pūcītes” no Skrundas novada ar paipalām, Kārsavas novada „Dzīles” ar maizi, kā arī citi ražotāji. „Siera klubs”, kā vienmēr meklē vislabākos produktus un atrod. Tāpēc semināru cikla lielo virsrakstu nemainīsim: „Veselība, labs izskats, harmonija – ar uzturu” turpināsies arī 2019. gadā. Šī tēma ir neizsmeļama, ļoti daudzpusīga, papildināma un pilnveidojama.

Semināru programma

 

 

Pirmo reizi Latvijā satiekas četru reģionu kulinārais mantojums

31.oktobrī  Rīgā notika profesionālās izglītības audzēkņu forums "Mūsdienīga profesionāla izglītība Latvijā". Forumu atklāja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis un ekonomikas ministrs  Arvils Ašeradens. Sekoja paneļdiskusijas. Audzēkņi demonstrēja mācību iestāžu sasniegumus. „Siera kluba”  stāsts - par 4 tehnikumiem, kas ir  mūsu biedri un  Eiropas Reģionālā kulinārā mantojuma tīkla biedri. Viņu uzdevums bija uzklāt un nodekorēt 4 galdus ar attiecīgā reģiona kulinārā mantojuma   ēdieniem. Izdevās garšīgi un skaisti. Neparasti. Bija 24 ēdieni.

 

 

Skatīt vairāk.-->

 

Latgale – Viļaka, Rekovas dzirnavas

25.oktobrī biedrības „Siera klubs” pieci biedri: valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova, ZS "Ēmužas" īpašnieks un šefpavārs Aivars Varņeckis, SIA"IL Serviss" šefpavāre Astrīda Čeppe, restorāna "Kurshi" šefpavārs Ēriks Aleksejevs un VSIA Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma nodaļas vadītāja Livija Brūvere piedalījās seminārā Viļakā Rekovas dzirnavās. Tēma: Viļakas novada zemnieku saimniecības "Kotiņi", vienas no lielākajām sēklaudzētājām Latvijā, ražotā produkcija un tās pārvēršana ēdienos. Miežu grūbas, miežu putraimi, pērļu grūbas, lobītas pupas, lobīti zirņi, pupu un zirņu milti, nerafinēta rapšu eļļa... Šos un vēl citus veselīgus produktus ražo paši „Kotiņi”. Pupas vien audzē 400 ha, un tās ir veselīgs proteīna avots. Izbraucām rīta agrumā, jo ceļš tāls.

 

Skatīt vairāk.-->

 

Darba pusdienas

23. oktobrī biedrības „Siera klubs” valdes locekļi Silva Ozoliņa, Gundars Sisenis, Aivars Varņeckis, Vanda Davidanova un sadarbības partneri Ilze Ločmane (Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma direktores vietniece), Ritvars Roga (SIA „ELPA” komercdirektors)  pārrunāja oktobrī paveikto un lēma par novembra pasākumiem. Tā kā tikšanās vieta bija restorānā „Riviera”, visi paēda pusdienas. Galdā bija arī Kazdangas sieri un Cesvaines siers ar amoliņu. Kā piedevu pasniedza medu ar mārrutkiem, kas bija garšīgs pārsteigums. Izcils pārsteigums bija saldo ēdienu „parāde”: „Pavlova kūka”, „Napoleons”, marcipāna kūka, siera kūka, tiramisu, „Creme brulee”.

 

Skatīt vairāk.-->

 

Auces bērniem - GOTIŅA

Ilva Liepniece, garšīgo  tortu cepēja un godu saimniece, strādā Auces bērnudārzā "Pīlādzītis" par pavāri .Viņa kopā ar biedrību „Siera klubs” septembrī piedalījās pasākumā "Lauki ienāk pilsētā", kurā bija arī "Latvijas Govju parādes" konkursa izstāde un noslēgums

 

Skatīt vairāk.-->

 

Semināru cikls „MEISTARA DIENA”  2018

1. seminārs Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā

2. seminārs Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā

3. seminārs PIKC „Smiltenes tehnikums”

4. seminārs Kandavas Lauksaimniecības tehnikumā

5. seminārs Aizkraukles profesionālajā vidusskolā

6. seminārs Ogres tehnikumā

 

Siera tortu cepējas Briselē

26.septembrī Rīgas lidostā lidmašīna laimīgi piezemējusies, kaut arī vējš  šūpojis. Lūk, „Siera klubs” konkursu  "Siera vēstījums nākamai paaudzei" četru reģionu uzvarētājas, kas viesojās Briselē. Bijis jauki. Paldies Eiropas Parlamenta deputātei  Ivetai Grigulei par sirsnīgo uzņemšanu. Trijos gados no „Siera kluba” Briseli apmeklēja 44 personas. Paldies arī „Biedrība LOSP” vadītājam Edgaram Treibergam, jo viņš ir šā pasākuma "krusttēvs".
Arī „Siera klubs” no vairākām uzvarētājām saņēma pateicības. Inita Zveja no Vaiņodes atsūtīja aizkustinošu vēstuli: viņai uz Briseli bijis dzīvē pirmais lidojums ar lidmašīnu. Viņa bija sajūsmā par pusdienām restorānā, sēžot pie viena galdiņa ar Ivetu Griguli.

 

Skatīt vairāk.-->

 

Vērienīgais, skaistais Latvijas simtgades pasākums "Lauki ienāk pilsētā"

 

Zemgales reģiona konkurss
„Siera garduma vēstījums nākamai paaudzei” 2018

Jelgavā

1. vietu ieguva Iveta Trautmane (Jelgava), torte „Ar saknēm Latvijā”

2.vietu ieguvaGuna Martina (Jelgava), torte „Laimīgs rīts mājās – Latvijā”

3. vietu ieguva Aļona Bane (Auce), torte „Latvija caur gadsimtiem”

Ilva Liepniece (Auce), „Godu saimnieču gardumu paplāte” - skatītāju simpātija

Inga Eglīte (Auce), uzkodas „Simtgades svētku galds” - skatītāju simpātija

25. augustā Jelgavā notika Piena, maizes un medus svētki”. To ietvaros biedrības „Siera klubs” un „Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome” organizētais konkurss „Siera garduma vēstījums nākamai paaudzei”. Konkursa ģenerālsponsore eiroparlamentāriete Iveta Grigule. Atbalstītāji: Jelgavas pilsētas pašvaldības iestāde „Kultūra”, „Latvijas Maiznieks”, „Rīgas dzirnavnieks”, „Dansukker”, piena pārstrādes uzņēmumi. Piedalījās 15 konkursanti no Jelgavas pilsētas un novada, no Auces, Dobeles, Bauskas u.c. Gardumi bija dažādi: saldas un sāļas tortes, sieru izlases, gaļas, pildītas ar sieru, plate, uzkodas u.c.

Lasīt vairāk--->

 

100 recepšu Latvijas simtgadei. Palsmane

   

 

Latgales reģiona konkurss
„Siera garduma vēstījums nākamai paaudzei” 2018

Rēzeknē

1. vietu ieguva Ilze Kalnriekstiņa (Mājas siera izlase)

2.vietu ieguva Svetlana Griga (Siera veltījums Latvijai un novadiem)

3. vietu ieguva Daiga Hohlova (Ceptā siera kūka)

Ilona Nikolajeva (vējakūkas „Sāļās pūciņas” un torte „Upeņu sapnis”) no Riebiņu novada - skatītāju simpātija

Lidija Gļauda (Kvašelina jeb muzikantu gaļa) no Līvāniem - skatītāju simpātija

4. augustā Rēzekne svinēja trejus svētkus: savai pilsētai, Siera dienu un notika Latgales reģionālais konkurss „Siera vēstījums nākamai paaudzei”. Konkursu organizēja biedrības „Siera klubs”, „Lauksaimnieku organizāciju sadarbī9bas padome” un pašvaldības aģentūra „Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centrs”. Gardo pasākumu atbalstīja AS „Smiltenes piens”, AS „Jaunpils pienotava”, SIA „ELPA”, AS „Rīgas Dzirnavnieks”, AS „Latvijas Maiznieks”, zīmols „Dansukker”.
Konkursā piedalījās 22 dalībnieki. Bija gan pieredzes bagātas kulināres, gan bērni, kuriem vēl mācīties un mācīties… Gardumi bija pārsteidzoši interesanti: sieru izlases, tortes, kūkas, sāļās vējakūkas, sieru grozs, salāti, rulete, siļķe kažokā, kvašelina (galerts), kēkss… Lai kas bija, galvenais – gardumos sieri bija!
Rēzekni „iekaroja” Līvānu novada „Gardēžu klubiņš”, kuru vada Ināra Ivanova. Ar baltu skaudību vērojām jaukās kundzes un viņu līdzatvestos labumus. Mazliet skumji, ka tikai viena dalībniece bija no Rēzeknes novada, viena – no Dagdas, viena – no Riebiņu novada.

Lasīt vairāk--->

 

 

Pirmo reizi Latvijā četru reģionu konkurss, kas veltīts Latvijas simtgadei,
„SIERA GARDUMA VĒSTĪJUMS NĀKAMAI PAAUDZEI”
nolikums

 

Vidzemes reģiona konkurss
„Siera garduma vēstījums nākamai paaudzei” 2018

CĒSĪS

1. vietu ieguva Mārīte Spriņģe, Sigulda, torte „Pārpilnības rags”

2.vietu ieguvaInta Ekerte, Pārgaujas novads, „Sāļās uzkodas ar Siera karali”

3. vietu ieguva Sigita Šulca, Līgatnes novads, torte „Medutiņš”

Maija Bērziņa un Līga Stīpniece, torte „Šokolādes un svaigā siera torte „Latvijai 100””- skatītāju simpātija

Sarmīte Ozola, torte „Trīs pakalnu torte” - skatītāju simpātija

21. jūlijā Cēsu pilsētas svētku „Svinam ar draugiem” ietvaros notika Vidzemes reģionālais konkurss „Siera garduma vēstījums nākamai paaudzei”. Konkursu rīkoja „Siera klubs” sadarbībā ar biedrību „Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome” un Cēsu pašvaldības aģentūru „Cēsu Kultūras un tūrisma centrs”. Pasākums notika Maija parkā, un laika apstākļi gardumus „žēloja” – nebija tik karsti, lai kustu rozes… Konkursa galvenais uzdevums – izmantot sierus bija ievērots. Topā bija Smiltenes krēmsiers un Straupes Jāņu siers, kas gardumos dominēja visbiežāk. Diemžēl konkursanti „grēkoja” ar ko citu: daudzi neievēroja garduma svaru, kuram vajadzēja būt 4 kg, un tad uz pirmajām vietām nebija ko cerēt.
Konkursā piedalījās 12 dalībnieki no Smiltenes, Siguldas, Līgatnes, Madonas, Jaungulbenes, Rīgas u.c. Diemžēl nebija neviena „garduma” no Cēsu saimniecēm, - tas nebijis gadījums, ka mājiniekiem nav intereses. Toties vērā ņemams fakts: piedalījās bērni, tātad Latvijā aug tortu cepēji!

 

Lasīt vairāk--->

 

100 recepšu Latvijas simtgadei. Solomina muiža

   

 

100 recepšu Latvijas simtgadei. Siers un alus

   

Izstāde "GOVJU PARĀDE" Zemkopības ministrijā

Pērn pirms Jāņiem Zemkopības ministrijā biedrība „Siera klubs” atklāja gleznu izstādi „Jāņu siera ceļš”, šogad izkārtota izstāde „Latvijas govju parāde”. Iespējams, ka veidojas jauka pirms Jāņu tradīcija, saistīta ar galveno piena produktu – sieru. Mazas un lielākas gotiņas, smaidīgas, koķetīgas, nopietnas, melnas, baltas, dzeltenas, raibas... Kāda to lielākā vērtība?  Gotiņas gatavoja bērni un jaunieši, tātad dažādu mācību iestāžu audzēkņi. Siera klubs sadarbībā ar Ogres tehnikumu šo radošo darbu konkursu pieteica Latvijas simtgades un pasākuma „Lauki ienāk pilsētā” saistībā. Atsaucās 17 dalībnieki: no Alūksnes, Aizputes, Alojas, Rojas, Dagdas, Vecumnieku, Krimuldas, Rēzeknes, Liepājas mākslas un mūzikas skolām, no Ogres tehnikuma, Rīgas Tūrismas un radošās industrijas tehnikuma un vēl, vēl.

Skatīt vairāk.-->

 

100 recepšu Latvijas simtgadei. Jaunpils Jāņu siers

   

 

Seminārs konditoriem "Jaunākās konditorejas tendences 2018. Krēmsieri un zilā pelējuma sieri tortēs, kūkās"

SIERA KLUBS organizēja Ogres Tehnikumā interesantu semināru konditoriem "Jaunākās konditorejas tendences 2018. Krēmsieri un zilā pelējuma sieri tortēs, kūkās". Vairāk nekā trīsdesmit semināristes bija ieradušiās no visiem reģionoem, pat no Dagdas, Rēzeknes. Semināru vadīja viena no Latvijā zinošākajām konditorēm Marika Bērziņa, kura strādā SIA" LaNordija" (produktu konsultante - tehnoloģe).

skatīt vairāk.-->

 

Izstāde "GOVJU PARĀDE" Ogres tehnikumā

31.maijā biedrība "Siera klubs " organizēja Ogres tehnikumā semināru konditoriem 'Jaunākās konditorejas tendences 2018. Krēmsieri un zilā pelējuma sieri tortēs un kūkās". Trīsdesmit semināristes bija ieradušiās no visiem reģionoem, pat no Dagdas un Rēzeknes.Semināru vadīja viena no Latvijā zinošākajām konditorēm Marika Bērziņa (SIA"LaNordija" produktu konsultante - tehnoloģe). Meistarklasē izmantoja AS"Smiltenes piens" krēmsieru un SIA"Trikātas pienotava" zilā pelējuma sieru.Marika darba četrās stundās '"uzbūra" gardus un skaistus brīnumus:tortes "Enerģijas lādiņš" un "Dāmu paradīze", zilā pelējuma siera desertiņu ar bumbieriem.

 

Skatīt vairāk.-->

 

Kurzemes reģiona konkurss
„Siera garduma vēstījums nākamai paaudzei” 2018

SKRUNDĀ

1. vietu ieguva Indra Vizule (Kandava), torte „Ķiršu sapņojums”

2.vietu ieguva Silvija Mame (Liepāja), torte „Biešu brūnītis”

3. vietu ieguva Ineta Zveja (Vaiņodes novads), torte „Latviskais rupjmaizkukulis ar baltā sviesta un siera aizdaru”

Megijas Balceres (Skrunda) gardums „Skrundas krāšņums”- skatītāju simpātija

Amandas Lagzdenbergas (Kuldīga) torte „Bērnības gamma” - skatītāju simpātija

12. maijā Skrundas pilsētas svētku ietvaros notika Latvijas simtgadei veltīts Kurzemes reģiona konkurss „Siera garduma vēstījums nākamai paaudzei”. Konkursu rīkoja biedrības „Siera klubs” un „Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome”.
Galvenais noteikums, lai meistardarba gatavošanā konkursanti izmantotu Latvijā ražotu sieru, un siers ir unikāls, jo sader ar jebkuru citu produktu. Tas tika ievērots: meistardarbos pārpērām bija Kazdangas sieri, Talsu ritulis, „Jaunpils  Spēkavīrs”, Zelta siers, mini „Mozzarella”, kūpinātās „Mozzarellas”, Smiltenes krēmsiers un citi. Bija daudz dažādu variāciju. Gardumi bija gan saldi, gan sāļi, gan tortes, gan sacepumi, cepumi, kliņģeri, plates un pat neiedomājami pārsteigumi. Svarīgs moments, lai ar meistardarbu konkursanti izteiktu konkursa ideju – savu vēstījumu un vēlējumu nākotnei. Lai ar meistardarbu godātu un cildinātu Latviju, savu novadu, sētu… Latviskas krāsas, latviskas garšas, latviski raksti, latviski prezentāciju stāsti – viss pieņemams un klātesošajiem izbaudāms konkursa meistardarbos. Arī šis noteikums bija ievērots.
Pieteikušies  bija 16 konkursanti no dažādām pilsētām un novadiem: Kuldīgas, Ventspils, Liepājas, Aizputes, Kazdangas, Vaiņodes, Kandavas, Skrundas.

Lasīt vairāk--->

Seminārs Vecbebros

10.maijā Vecbebros notika profesionālo izglītības iestāžu māksliniecisko kolektīvu lielkoncerts „RADI, RĀDI, RAIDI 2018”, kurā dziesmu un deju prasmes rādīja 11 skolu kolektīvi. Bet ne tikai skanēja koncerts, bija daudzpusīga programma dienas garumā:

skatīt vairāk.-->

 

Igaunijas un Latvijas siers un kulinārais mantojums

Igaunijas Nacionālais muzejs Tartu organizēja uzņēmējiem semināru par Igaunijas un Latvijas sieriem, to vēsturi un kulināro mantojumu. No mūsu puses piedalījās Vanda Davidanova (Siera klubs), Ginta Dzerkale (Zemkopības ministrija) un Astra Spalvēna (Latvijas Kultūras institūts). Lekcijas, diskusijas, ekskursijas, igauņu sieru un ēdienu baudīšana, - apmēram tā aizritēja divas vērtīgas dienas.Iegūti draugi un sadarbības partneri, kas būs noderīgi Siera kluba tālākas darbības attīstībā.

 

 

 

skatīt vairāk.-->

 

Žurnālisti bauda sierus

19. aprīlī Zemkopības ministrijā notika reģionālās preses žurnālistiem preses konference. Visus uzrunāja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, sniedzot vērtīgu informāciju par aktualitātēm un atbildot uz jautājumiem. Piedalījās ministrijas departamentu direktori. Biedrībai „Siera klubs” bija dota iespēja žurnālistus informēt par piena pārstrādes uzņēmumu veiksmēm 2017.gadā un pacienāt ar jaunajiem produktiem - dažādiem sieriem. Neiztrūkstoši bija arī sieri, kuri pazīstami ar labu kvalitāti un ieguvuši paliekošu vietu dažādās platēs. Galdā bija AS "Jaunpils pienotava", AS "Smiltenes piens”, AS "Limbažu siers" un AS "Tukuma piens" produkti.

 

 

 

skatīt vairāk.-->

 

Radošo darbu konkurss “GOVJU PARĀDE”
Nolikums
 

Gatavo jaunie pavāri!

18.aprīlī Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā notika republikāniskais profesionālās meistarības konkurss dažādās nominācijās. Biedrībai „Siera klubs” interese bija par „Viesu apkalpošanas” un „Ēdienu gatavošanas” konkursiem, jo mēs šos konkursus atbalstījām ar produktiem, kurus konkursanti izmantoja, rādot zināšanas, prasmes un iemaņas, gatavojot siera plates un ēdienus.

 

skatīt vairāk.-->

 

"MĀCĪBU UN GARŠU BAUDA"

Semināru cikls , kas ilga trīs mēnešus, „Veselība, enerģija, labs izskats, harmonija ar Latvijas produktiem” noslēdzies. Marta semināru SIERA KLUBS organizēja Restorānu Servisa Skola un FERMA Restaurant. Programma bija daudzpusīga, interesanta, izglītojoša: Smiltenes Piens
2017. gada jaunais siers „Provolone”, kūpinājumi (gaļas desas, šķiņķis, speķis), kurus papildināja dažādu garšu Mārlapiņi mārrutki un Māra Lapiņa atraktīvais stāstījums par to gatavošanu.

 

 

 

 

skatīt vairāk.-->

 

"BALVA KONKURSU VISJAUNĀKAJIEM DALĪBNIEKIEM"

Atgriezušies mūsu Briseles jaukā brauciena ceļotāji. Priecīgi un laimīgi par jauko iespēju lidot ar lidmašīnu, joņot ar metro, iepazīties ar Eiropas Parlamenta deputāti Ivetu Griguli, apskatīt skaisto, izteiksmīgo pilsētu, baudīt jauku laiku +16 grādu siltumā. Gan Ivo Cepurnieks ar mammu Ilzi, gan Lauma Liepiņa ar mammu Kristīni, gan SIERA KLUBS pateicas Ivetas kundzei par brīnišķīgo dāvāto papildus iespēju. Daudzi nožēlo, ka nepiedalījās reģionālajos gardumu konkursos...Tāda iespēja būs arī šogad, arī balva - ceļojumi uz Briseli.

skatīt vairāk.-->

 

Seminārs "Veselība,labs izskats, harmonija ar Latvijas produktiem"

SIERA KLUBA organizētais seminārs "Veselība, labs izskats, harmonija ar Latvijas produktiem". Smiltenes Piena un Talsu piensaimnieka jauno sieru degustācija. Delikatešu - bebra un brieža muguras kūpinātas karbonādes, bebra gaļas desas.

skatīt vairāk.-->

 

VISS AR UN AP SIERIEM


skatīt vairāk.-->

Siera klubs – Kandavas lauksaimniecības tehnikumā

6.februārī „Siera klubs” viesojās Kandavas lauksaimniecības tehnikumā, lai kopā ar Kandavas tehnikuma un tā Cīravas struktūrvienības audzēkņiem noskatītos dokumentālo filmu „Mūžīgais piens”, degustētu sierus un uzkodas ar sieru. Pasākumu atklāja tehnikuma direktore Dace Rozentāle. Pēc tam „Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova pastāstīja audzēkņiem par filmas tapšanu, par Latvijā ražotiem sieriem, uzsverot to nozīmi veselībā un visdažādāko ēdienu – sarežģītu un vienkāršu – gatavošanā. Kaut arī daļa audzēkņu filmu jau bija redzējuši, viņi to labprāt skatījās vēlreiz, sacīdami, ka „Mūžīgais piens” ir interesants un saistošs.

 

Skatīt vairāk.-->

 

Jaunums – sieru „izdaiļošanas” māksla jeb karvings

31. janvārī notika mācību cikla „Veselība, labs izskats, harmonija – ar Latvijas produktiem” pirmais seminārs – trīs meistarklases. Piedalījās semināristi no Daugavpils, Liepājas, Valmieras, Smiltenes, Dobeles, Līvāniem, Rīgas u.c.

skatīt vairāk.-->

 

Prezentē Jāņu sieru

Ārā ziema, bet „Siera klubs” 25. janvārī  Ogres tehnikumā popularizēja Jāņu sieru sešu valstu (Ziemeļvalstu un Baltijas) biškopības pētniecības simpozija dalībniekiem. Jāņu sieru izgatavoja  PKS „Straupe”. Garšīgs un smaržīgs, un kopā ar medu tas bija lielisks. Siers un medus – simpozija dalībniekiem bija patīkams pārsteigums. Arī „Siera klubs” bija gandarīts par doto iespēju palepoties ar Latvijas nacionālo produktu. Kluba vadītāja Vanda Davidanova izklāstīja siera vēsturi, informēja par Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību reģistru, kurā mūsu Jāņu siers iekļauts, kā arī pastāstīja par ražotājiem, norādot, ka 2017 gadā patērētāji saņēmuši apmēram 170 tonnas Jāņu siera.

 

skatīt vairāk.-->

 

100 recepšu Latvijas simtgadei. Latgales kulinārais mantojums

   

Eiropas Reģionālā Kulinārā mantojuma tīkla biedru kopā sanākšana


18. janvāris bija sniegota, skaista diena, - jo īpaši Latgalē. Daugavpils restorānā „Latgola” notika biedrības „Latgales kulinārā mantojuma centrs” biedru gada kopā sanākšana. Viņi atbraukuši no Rēzeknes, Aglonas, Krāslavas, Gaigalavas, Andrupenes, Piedrujas, Pelēčiem, Kaunatas u.c. Uzaicinātie viesi arī saistīti ar kulināro mantojumu: Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums, Ogres tehnikums, Kuldīgas tehnikums un Smiltenes tehnikums – Eiropas Reģionālā Kulinārā mantojuma tīkla biedri.

skatīt vairāk.-->

 

Filmas "Mūžīgais piens" prezentācija Smiltenes tehnikumā

16. janvārī Smiltenes tehnikumā notika „Siera kluba” filmas „Mūžīgais piens” prezentācija, kurā piedalījās apmēram 100 audzēkņi. Pasākumu atklāja tehnikuma direktors Andris Miezītis. Uz tikšanos ar jaunajiem pavāriem bija ieradies viens no filmas „varoņiem”, starptautisko konkursu laureāts, pavārs Haralds Saušs. Viņš vadīja diskusiju par noskatīto filmu, bet pēc tam sagatavoja dažus ēdienus, izmantojot „Smiltenes piens” sierus un SIA „Siera ražotne” krāsainos makaronus, kā arī pienu.  Tieši piens iekļuva topā! Jo tas bija zilo govju piens no Blomes saimniecības, īpašniece Ilze Koļjačenko.

Skatīt vairāk.-->

 

"Rīgas plānošanas reģiona skolu direktoriem - stāsts par sieriem"

Ogres Tehnikums organizēja semināru Rīga, Latvija plānošanas reģiona (Sigulda, Garkalne, Inčukalns, Olaine, Ķekava, Ikšķile) pirmskolas izglītības iestāžu, pamatskolu un vidusskolu direktoriem. Galvenais jautājums: profesionālās izglītības atbilstība darba devēja prasībām – audzēkņu darba vidē balstītas mācības sadarbībā ar nozares asociācijām un darba devējiem. Piedalījās arī SIERA KLUBS vadītāja Vanda Davidanova, lai prezentētu ilgstošo un nozīmīguo sadarbību starp biedrību, piena pārstrādes uzņēmumiem un Ogres tehnikumu. Tie bijuši semināri audzēkņiem, pedagogiem, konkursi un citi pasākumi sieru un siera ēdienu popularizēšanai. V.Davidanova pasniedza tehnikuma direktorei Ilze Brante gleznu atmiņai no konkursa „Jāņu siera ceļš”. Klātesošie degustēja SIA "Malevs” sierus. Garšīgas un izteiksmīgas bija audzēkņu, protams, pedagogu uzraudzībā, gatavotās pusdienas: galdu klājumi, ēdieni, apkalpošana..

skatīt vairāk.-->

 

No mums atvadās 2017. gads, un atkal uzrunāju Jūs – „Siera kluba” semināru interesentus, kurus aicinām apmeklēt mūsu organizētās mācības janvārī, februārī un martā, lai papildinātu teorētiskās un praktiskās zināšanas, klausoties lekcijas, līdzdarbojoties ēdienu gatavošanas meistarklasēs, iepazīstoties ar jaunu produktu ražotājiem, visu degustējot. Šķiet, esam daudz gudrību sasmēlušies, taču joprojām uzrodas maz apgūtas tēmas. Kā neizvēlēties šefpavāres Astrīdas Čeppes piedāvājumu brokastīm: 30 dažādu miltu šķirņu, pildījumu un veidu pankūkas, arī pankūku pirkstiņuzkodas svētkiem!

Lasīt vairāk --->

 

 

Filmas "Mūžīgais piens" prezentācija Liepājas tehnikumā

Gada darbu sarakstu SIERA KLUBS noslēdza ar pasākumu Liepājas tehnikumā, kur notika filmas "Mūžīgais piens" prezentācija. Klātesošos uzrunāja tehnikuma direktors Agris Ruperts, Lekcijas par pienu un sieriiem nolasīja Siera kluba vadītāja Vanda Davidanova un Siera kluba valdes loceklis, SIA ELPA valdes priekšsēdētājs Gundars Sisenis. Ar lielu interesi un uzmanību audzēkņi noskatījās filmu, kuru skolotāja Velta Cipa atzina, kā vērtīgu materiālu mācību procesam..Jaunieši nobaudīja Jaunpils Pienotava A/S, SIA ELPA no Kazdanga un AS"Talsu piensaimnieks" sierus, biezpienu un uzkodas ar sieru. Pasākumā piedalījās žurnālisti no laikrakstiem Kurzemes Vārds, Kursas Laiks,TV un radio žurnāliste Lība Millere.

skatīt vairāk.-->

 

JAUNO PRODUKTU DEGUSTĀCIJA

Novembra nogalē Zemkopības ministrijā notika "Siera kluba" organizētā jauno sieru un citu piena produktu degustācija. Ar tiem lepojas AS"Smiltenes piens", AS"Tukuma piens", AS"Limbažusiers", SIA"Trikātas piens", PKS"Straupe", AS"Talsu piensaimnieks, ZS"Vecsiljāņi" un AS"Food Union".

Lasīt vairāk.-->

 

"Medus un siera brokastis"

SIERA KLUBS piedalījās Ogres Tehnikuma organizētajās "Medus un siera brokastīs". Vērtīga ideja! Apmēram 600 jauniešu, sadalīti grupās, dienas garumā noklausījās Vandas Davidanovas četras lekcijas par sieru. Visdažādākos sierus baudīja ar visdažādāko šķirņu medu. Paldies
Trikātas Pienotavai ,SIA ELPA no Kazdangas, Ievas siers
un Lazdonas piensaimniekam. Ļoti interesants, atmiņā paliekošs pasākums.

Skatīt vairāk -->

 

Eiropas Viesmīlības un tūrisma skolu asociācijas 30.konference

Beļģijā Ostendes pilsētā notika Eiropas Viesmīlības un tūrisma skolu asociācijas 30. konference, tās ietvaros – profesiju konkursi. Piedalījās 22 valstis, kopā – vairāk nekā 500 dalībnieki. Pateicoties PIKC „Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums” vadībai „Siera klubam”, kuru pārstāvēja Vanda Davidanova,  arī bija iespēja vērot gan konkursus, gan doties interesantās ekskursijās.

Lasīt vairāk.-->.

 

Baruciens uz Briseli

Reģionālo konkursu „Tautiskie raksti siera, biezpiena un maizes gardumā” 12 uzvarētājas atgriezušās no brīnišķīgā brauciena uz Briseli. Viņām tas – Eiropas Parlamenta deputātes Ivetas Grigules dāvana. Konkursu līderes Briselē bija pirmo reizi (dažas pat ar lidmašīnu lidoja pirmo reizi), tāpēc gan viesošanās Eiropas Parlamentā, gan Eiropas Parlamenta modernā muzeja apskate, gan ekskursijas pa pilsētu, beļģu virtuves ēdienu baudīšana bija prieks un gandarījums. Iespaidu ļoti daudz! Kopā ar tiem – sajūsma, bagāta informācija un pateicība.

skatīt vairāk.-->.

 

Filmas "Mūžīgais piens" prezentācija Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā

 21. novembrī biedrība „Siera klubs” organizēja Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā (RTRIT) dokumentālās mācību filmas „Mūžīgais piens” prezentāciju. Tas bija jauks pasākums! Paldies direktorei, „Siera kluba” valdes loceklei Silvai Ozoliņai. Prezentācijā piedalījās Latvijas 12 tehnikumu un profesionālo vidusskolu skolotāji, piena pārstrādes uzņēmumu vadītāji, filmas galvenā varone Laura un filmas finansiālais atbalstītājs – biedrība LOSP (ģenerālsekretārs Guntis Vilnītis). Vanda Davidanova teica lielu paldies par atbalstu eiroparlamentārietei Ivetai Grigulei.

......kasīt vairāk ->



Semināru cikls „MEISTARA DIENA”  2017

1. Seminārs Ventspils tehnikumā

2. Seminārs Smiltenes tehnikumā

3. Seminārs Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā

4. seminārs Ogres tehnikumā

5. seminārs Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā

6. seminārs Jelgavas Amatu vidusskolā

 

Pieredzes brauciens uz Lietuvu

Biedrības „Latgales Kulinārā mantojuma centrs” rīkotajā pieredzes apmaiņas braucienā uz Lietuvu, lai iepazītos ar kaimiņu kulinārā mantojuma ēdieniem, uzņēmējiem, kas tos gatavo, piedalījās arī SIERA KLUBS, kas ir Eiropas Kulinārā mantojuma tīkla biedrs. Ceļojām pa Druskininkiem un kūrortpilsētas apkārtni, nogaršojām 15 šķirņu sierus un pētījām gatavošanas procesus. Visas trīs dienas bija ļoti piesātinātas ar ekskursijām un degustācijām.

 

Lasīt vairāk.-->.

 

Zemgales reģiona konkurss
„Tautiskie raksti siera, biezpiena un maizes gardumā”

1. vietu ieguva Ilva Liepniece (Auce), sāļā torte „Lielupes makšķernieka sapnis”
2. vietu ieguva Teresa Djomina (Dobele), saldā torte „Aveņu siera pārsteigums”

3. vietu ieguva Česlava Kizakova (Bauska), saldā torte „Senā lāde”

4. vieta un par skatītāju simpātiju kļuva Annas Cirītes (Jelgava)  torte „Pilna mana pūra lāde visādiem labumiem”.

26. augustā Jelgavā notika Piena, medus un maizes svētki. To ietvaros  biedrības „Siera klubs” un”Latvijas maiznieku biedrība”, sadarbībā ar  Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādi „Kultūra”, Eiropas Parlamenta deputāti Ivetu Griguli, Latvijas piena pārstrādes un maizes ražošanas uzņēmumiem, organizētais Zemgales reģiona konkurss „Tautiskie raksti siera, biezpiena un maizes gardumā”. Piedalījās 15 konkursantes no Dobeles, Jaunpils, Auces, Bauskas, tomēr visvairāk no Jelgavas pilsētas un novada. Priecē fakts, ka uzdrīkstējās savas prasmes parādīt seši jaunieši, kuri vēl tikai mācās par pavāriem un konditoriem.

Lasīt vairāk -->

 

Vasaras seminārs „Lauksaimniecības produkcijas pievienotās vērtības radīšana un Vidzemes kulinārā mantojuma vērtību apgūšana”

Biedrība „Siera klubs” sadarbībā ar biedrību „Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome” organizēja semināru „Lauksaimniecības produkcijas pievienotās vērtības radīšana un Vidzemes kulinārā mantojuma vērtību apgūšana”. Apmeklētāju bija daudz, braukuši pat no Liepājas un Ventspils.
Diena sākās plkst. 9.00 Siguldā, tur pirmais pieturas punkts bija lekcija par mājas saldējuma ražošanu un iepazīšanās ar SIA „Siguldas saldējums”, arī – degustācija. Patīkams fakts: Siguldas saldējums top no PKS „Straupe” kvalitatīvā piena un saldā krējuma.

Lasīt vairāk...-->

 

Latgales reģiona konkurss
„Tautiskie raksti siera, biezpiena un maizes gardumā”

1. vietu ieguva Ilze Gribuste (Preiļu novads), torte „Dūrainīši”

2.vietu ieguva Ņina Cakule (Līvānu novads, Turku pagasts), torte „Sāļā kūka”

3. vietu ieguva Tatjana Maļuhina (Dagda), torte „Kārumniece”

Svetlanas Ustinovas (Rēzekne) torte „Latgales sirds” - skatītāju simpātija

5.augustā Rēzekne svinēja 732 gadu pastāvēšanu Latgales sirdī. „Siera klubs” un „Latvijas Maiznieku biedrība” svētkus kuplināja ar Latgales reģiona konkursu „Tautiskie raksti siera, biezpiena un maizes gardumā ”. Pasākuma atklāšanā, uzrunājot gardumu gatavotājas no Preiļu, Līvānu, Aglonas, Riebiņu, Ilūkstes, Rēzeknes novadiem un Rēzeknes, domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs sacīja, ka konkursā ļoti veiksmīgi apvienotas trīs svarīgas lietas: veltījums Latvijas simtgadei, Rēzeknes svētkiem un Latvijas izcilāko produktu polarizēšana, kuri iestrādāti visdažādākajos gardumos. Konkursa atklāšanā piedalījās arī pašvaldības aģentūras „Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centrs” direktore Jūlija Danilina.

Lasīt vairāk -->

 

Vidzemes reģiona konkurss
„Tautiskie raksti siera, biezpiena un maizes gardumā”

1. vietu ieguva Līga Makejeva (Gulbenes novads), torte „Saule brida rīta rudzu lauku”

2.vietu ieguva Armanda Freiberga (Sigulda), torte „Ogas biezpienā”

3. vietu ieguva Līga Stīpniece (Smiltene), Siera kūka ar citronu krēmu.

Inta Ekerte (Pārgaujas novads), torte „Mistērija” - skatītāju simpātija

29. jūlijā Valmierā notika pilsētas svētki un tos kuplināja Vidzemes reģiona konkurss „Tautiskie raksti siera, biezpiena un maizes gardumā”, ko organizēja „Siera klubs” un „Latvijas Maiznieku biedrība” sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību un Valmieras Kultūras centru. Konkursa ģenerālsponsore – Eiropas Parlamenta deputāte Iveta Grigule.  Piedalījās 18 konkursantes no Smiltenes, Valmieras, Straupes, Inčukalna, Gulbenes, Līgatnes, Madonas, Amatas, Siguldas novadiem un Rīgas. Konkursa skaistie „Gardumi”, rotāti ar tautiskiem rakstiem, dāvana gan Valmierai svētkos, gan Latvijas simtgadei. Gardumi – pārsvarā bija saldās un sāļās tortes, bet bija arī groziņi, kliņģeris, maizes klaips. Kopumā viss bija ļoti krāšņi un garšīgi.

Lasīt vairāk -->

 

 

 

Cēsīs, Rožu laukumā pulcējās daudzi tūkstoši  piena produktu mīļotāju. Bija sestdiena – 22.jūlijs, jau piecpadsmito reizi pēc kārtas notika vieni no gada garšīgākajiem svētkiem – „Latvijas novadu Siera diena.” Tie bija „ieripojuši” skaistajā Vidzemes pilsētā - Cēsīs. Pasākuma viesiem tika piedāvāta bagātīga programma: iespēja iegādāties un nogaršot vairāk nekā 60 siera šķirnes, kas uz Rožu laukumu atceļojušas no dažādiem Latvijas novadiem. Siera zupa, dižtirgus, stiprinieku konkurss, gleznu un siera gleznu retroskopiju izstādes, dejas orķestru mūzikas pavadībā – viss vienuviet, saules apspīdētajos „Siera svētkos.”

 

 

Lasīt vairāk ---->

 

Grāmatas „Jāņu siers” atvēršanas svētki

22. jūnijā biedrība „Siera klubs” Zemkopības ministrijā organizēja grāmatas „Jāņu siers” atvēršanas svētkus un Jāņu ielīgošanu. Bija Līgo dziesmas, ziedi, vainagi, sieri, pīrāgi ar sieru, ruletes ar sieru…Pāri visam – brīnišķīga grāmata „Jāņu siers” un daudz pateicības vārdu radošajam kolektīvam.
Pasākumu ieskandēja Ogres tehnikuma ansambļa dziesmas. Pēc tam sekoja sveiciens no „Siera kluba” vadītājas Vandas Davidanovas, Zemkopības ministra Jāņa Dūklava,  PKS „Straupe” valdes priekšsēdētāja Imanta Baloža, AS „Jaunpils pienotava” valdes priekšsēdētāja Viestura Krilova, PLPKS „Dundaga” valdes priekšsēdētāja Gunta Pirvita, AS „Lazdonas piensaimnieks” tirdzniecības vadītājas Helēnas Krūmiņas un citiem. Kopā pasākumā piedalījās vairāk nekā 60 viesi: arī „Siera kluba” valdes locekļi, biedri un sadarbības partneri, braukuši pat no Liepājas (Liepājas tehnikums), Daugavpils (Daugavpils Būvniecības tehnikums), Valmieras (Valmieras tehnikums), Vecbebriem, Ogres u.c.

 

Lasīt vairāk...

 

 

TAUTISKIE RAKSTI SIERA, BIEZPIENA UN MAIZES GARDUMĀ.... Nolikums

Pirmo reizi Latvijā
                    četru reģionu konkurss, kas veltīts Latvijas simtgadei,
„TAUTISKIE RAKSTI SIERA, BIEZPIENA UN MAIZES GARDUMĀ”

Dziedot vien izdziedāju
Visu darba nedēļiņu:
Izdziedāju maizes klaipu,
Savu piena bunduliņu.

Biedrība „Siera klubs” un „Latvijas Maiznieku biedrība” sadarbībā ar Skrundas novada domi, Valmieras pilsētas pašvaldību un Valmieras kultūras centru, Rēzeknes pilsētas pašvaldību un aģentūru „Tūrisma un kultūras centrs”,  Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādi „Kultūra”, Eiropas Parlamenta deputāti Ivetu Griguli, kā arī ar Latvijas piena pārstrādes un maizes ražošanas
uzņēmumiem organizē no Latvijā ražotiem produktiem
konkursu „ TAUTISKIE RAKSTI SIERA, BIEZPIENA UN MAIZES GARDUMĀ”.

 

Iznākusi grāmata „Jāņu siers”

Krāšņa kā Jāņu vainags ar iepītām pļavu puķēm, gudra kā siera sējējas paaudžu paaudzēs, - tāda ir grāmata „Jāņu siers”, kura smaržo pēc svaigas tipogrāfijas krāsas. Liela, apjomīga – 206 lappuses.
Ļoti bagāts saturs: Jāņu siera vēsture, no sendienām savāktās receptes, siera gatavošana, Jāņu siera saderība ar rudzu maizi un miežu alu, Jāņu siers teikās, tautasdziesmās, ticējumos, anekdotēs, paražās, latviešu prozā. Tā ir grāmatas vēsturiskā daļa. Bet dzīvē nekas nestāv uz vietas, arī Jāņu siera sakarā notikušas pozitīvas izmaiņas. Šis siers iekļaut Eiropas Savienības tradicionālo īpatnību reģistrā, tas kronēts par Latvijas sieru karali, no tā gatavotas gleznu retroskopijas, tapušas tik daudzu ēdienu receptes, kurās vieta Jāņu sieram, un uzgleznotas 30 gleznas par tēmu „Jāņu siera ceļš…” Tā ir grāmatas jaunākā – mūsdienu daļa. Abas izteiksmīgi saplūst kopā kā skanīgā Līgodziesmā, kā spoža ugunskura dzirksteļu dejā.

Lasīt vairāk...

 

Gleznu izstāde „JĀŅU SIERA CEĻŠ”

Biedrība „Siera klubs” un PIKC „Ogres tehnikums” organizēja profesionālās izglītības iestāžu, dizaina un mākslas vidusskolu audzēkņu radošo konkursu „JĀŅU SIERA CEĻŠ”, kas veltīts Latvijas simtgadei. Konkursa mērķis bija paplašināt jauniešu zināšanas par Latvijas unikālo produktu - Jāņu sieru un radīt interesi par tā gatavošanu, vēsturi.

Lasīt vairāk....

 

Seminārs "Jaunākās tendences konditorejā 2017"

SIERA KLUBS organizēja semināru „Jaunākās tendences konditorejā 2017”. Tas notika Ogres Tehnikumā un sākās ar gardām brokastīm. Piedalījās 38 semināristi no daudziem Latvijas novadiem. Semināru vadīja Lanordija produktu konsultante – tehnoloģe, koordinatore Marika Bērziņa. Viņa ir viena no viszinošākajām un pieredzes bagātākajām konditorēm Latvijā. Semināra dienas kārtība bija plaša un vērtīga: lekcijas par tortu dekorēšanu, par jaunākajiem produktiem konditorejā, par marcipāna daudzveidīgo izmantošanu, par piena produktu vietu konditorejā (biezpiens, sviests, siers, krējums, piens) u.c.

Lasīt vairāk....

 

Kurzemes reģiona konkurss
„Tautiskie raksti siera, biezpiena un maizes gardumā”

1. vietu ieguva Baiba Cine (Kuldīga) torte „Laimes pakavs Latvijai”

2.vietu ieguva Anta Garbare (Ventspils),  sāļo groziņu parāde „Jumītis”

3. vietu ieguva Rasa Britāla (Skrunda), torte „Ūsiņš”

Ineta Zveja (Vaiņodes novads), torte „Rakstu raksti Latvijai”- skatītāju simpātija

Ludmila Tuleiko (Skrunda), torte „Māra” - skatītāju simpātija

6. maijā Skrundā notika pilsētas svētki un to ietvaros krāšņs un garšīgs konkurss „Tautiskie raksti siera, biezpiena un maizes gardumā”. To organizēja „Siera klubs” un Latvijas Maiznieku biedrība sadarbībā ar Skrundas novada domi. Ģenerālsponsors – Eiropas Parlamenta deputāte Iveta Grigule. Piedalījās 19 konkursanti no Liepājas, Ventspils, Kuldīgas, arī no Skrundas, Durbes, Aizputes, Kandavas, Priekules, Talsu, Vaiņodes novadiem. „Siera kluba” vadītāja V.Davidanova: „Konkurss – mūsu dāvaniņa Latvijas simtgadei, un mēs nebijām kļūdījušies, izvēloties tēmu par tautiskiem rakstiem. Konkursanti tos prata iepīt un ievīt savos gardumos, galvenokārt tortēs. Bet bija arī citi veidi, piemēram , krāšņs maizes klaips, siera plate, groziņi, kūciņas u.c. Kopumā tā bija krāsaina un pārsteidzoši garšīga izstāde, kas kuplināja Skrundas svētkus, dodot gandarījumu gan dalībniekiem, gan apmeklētājiem – gardumu baudītājiem.

Lasīt vairāk

 

Gleznas no siera un siera uzkodām

Zemkopības ministrijā 27.aprīlī notika ikgadējā reģionālās prese žurnālistu tikšanās ar ministru Jāni Dūklavu un ministrijas ekspertiem.
Biedrība „Siera klubs” demonstrēja krāšņas gleznu retroskopijas, kas bija gatavotas no siera un siera uzkodām. Tās „uzbūra” nodibinājuma  „Māras pūrs” dibinātāja Ramona Jirgena. Viņai palīdzēja Valmieras tehnikuma audzēkņi.

 

Lasīt vairāk....

 

Starptautisks profesionālās meistarības konkurss ēdienu gatavošanā „Vairāk nekā siers…”

Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā (RTRIT) notika starptautisks profesionālās meistarības konkurss ēdienu gatavošanā „Vairāk nekā siers…” Šāda mēroga konkurss – Latvijā pirmo reizi. Piedalījās konkursanti no Igaunijas, Lietuvas, Itālijas, Polijas, Ukrainas. Latviju pārstāvēja Ogres tehnikums, Valsts Kandavas lauksaimniecības tehnikums, tā teritoriālā struktūrvienība no Cīravas, Valmieras tehnikums, Liepājas tehnikums, Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums, Daugavpils profesionālā tirdzniecības skola un paši – mājinieki, kopā 15 komandas.

 

Lasīt vairāk....

 

Marta seminārs

30. martā biedrība „Siera klubs” organizēja trešo semināru „Veselība, labs izskats, harmonija – ar uzturu”. Piedalījās 46 semināristi. Viņi atzina, ka iepriekšējie semināri bijuši ļoti interesanti un vērtīgi, bet šis seminārs tos pārspējis.
Kā gan citādi, ja auditorijas priekšā darbojās Latvijas pavārmākslas izcilības: starptautisko konkursu „World Skill” un „Euroskill” ekselences medaļu ieguvējs Haralds Saušs, „Michelin” restorānu pieredzi apguvušais Arturs Taškāns, pavāru pavārs, kura zināšanām un pieredzei grāmatas būtu par maz – Kaspars Jansons un no Latgales, no Dagdas – tās puses viena no slavenākajām godu saimniecēm Marija Aleksejeva. Par vīniem, šķiet, visatraktīvāk prot stāstīt tieši AS „Interbaltija AG” Mārketinga vadītāja Solvita Meļņikova. Punktiņu uz „i” uzlika Ina Krūze (Laidzes profesionālā vidusskola), kura cepa siera torti, un Inese Bedeice (Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums), kura gardumu dekorēja tautiskiem rakstiem. Un cik garšīga un smaržīga bija „Grauzdētavas” (restorāns „Rocket Bean  Roastery”)  kafija, par kuru stāstīja un kuru visiem pasniedza Raimonds Vilde.

Lasīt vairāk....

 

2017.GADĀ PLĀNOTIE PASĀKUMI .... Lasīt vairāk

 

Konkurss “Jāņu siera ceļš”

Biedrība “Siera klubs” un Profesionālās izglītības kompetences centrs “Ogres tehnikums”
Profesionālās izglītības iestāžu, dizaina un mākslas vidusskolas audzēkņu radošā konkursa
“Jāņu siera ceļš”
NOLIKUMS

 

Februāra seminārs

23.februārī biedrība „Siera klubs” organizēja otro semināru „Veselība, labs izskats, harmonija – ar uzturu” jeb „Latvijas produkti pašmāju un kaimiņvalstu virtuvēs”. Piedalījās 35 semināristi, kas bija mērojuši ziemīgo ceļu no Kārsavas, Valmieras, Liepājas, Dobeles, Talsiem, Aizkraukles, Vecbebriem, Jaunpils u.c.
Nesalīdzināmi tālāku braucienu – 3 stundu garu lidojumu – veica šefpavārs Edgars Zaķis, kurš 16 gadus strādā Īrijā un pēc „Siera kluba” uzaicinājuma speciāli ieradās Latvijā uz šo semināru.
No Rēzeknes novada Vērēmu pagasta ar gardiem kūpinājumiem un asprātīgu stāstījumu auditorijas priekšā stājās biedrības „Lotgolys golds” vadītājs Andris Mejiers. Viņš gatavo 7 veidu speķi, dažādu garšu un veidu kūpinātu gaļu, gaļas desas jeb kilbasas, studiņu (auksto gaļu), putraimdesas, cep maizi… Andris nesaka – kūpināt, bet gan – kapciet, un šķiet, ka šis burvīgais latgaļu vārdiņš produktiem piedod neaizmirstamu „rozīnīti”.
Krietni tuvāk – no Vecrīgas, no restorāna „Neiburgs” uz semināru atbrauca šefpavārs Tomass Godiņš, un gatavoja brokastis, kā arī brokastīm paredzēto ēdienu un produktu garšu un izskatu uzlaboja, darbojoties kā liels meistars.

 

Lasīt vairāk....

 

Latgales Kulinārā mantojuma centra biedru kopā sanākšana

Vēl ilgi sildīsimies atmiņās par braucienu uz Latgali, uz Andrupenes lauku sētu, kur notika biedrības „Latgales Kulinārā mantojuma centrs” biedru kopā sanākšana, lai atskatītos uz 2016. gadā paveikto un lemtu par 2017. gada iecerēm un plāniem.

Lasīt vairāk....

 

Janvāra seminārs

Kurzemes kulinārais mantojums
Agrita Šulca, Liepājas tehnikuma pasniedzēja par recepšu vākšanu
Brokastis – kurzemnieku senie ēdieni
Aivars Varņeckis, ZS „Ēmužas” šefpavārs un Ventspils tehnikuma pasniedzējs
Kulinārā mantojuma ēdienu mūsdienīgais noformējums
Tomass Godiņš, restorāna „Neiburgs” šefpavārs
Ikdienas un svētku kulinārijas jaunumi un pārsteigumi. Padomi mājražotājiem
Meistarklasi vada restorāna „Neiburgs” šefpavārs Tomass Godiņš
SIERI un SINEPES Sinepju gatavošana
Virtuves karalienes mērces. Kā vienkāršu ēdienu padarīt karalisku. Mērču gatavošana.
Sāls. Kā iegūt sāli ar dažādām garšām un krāsām.
Meistarklase meksikāņu ēdienu gatavošanā, izmantojot Latvijas sierus.
Vada šefpavārs Hosē Havjers Mansurs - Garsija
Teorētiska ievirze par meksikāņu ēdieniem. Praktiskas nodarbības.
Intas Ekertes,  Straupes pagasta „Rožkalnu” māju saimnieces, pieredze mājražošanā – konditorejā.

Lasīt vairāk....

 

ZIŅU ARHĪVS (2015., 2016. gads)
ZIŅU ARHĪVS līdz 2015.gadam
*