Taustiņš F5, lai atsvaidzinātu informāciju

Semināru cikls „MEISTARA DIENA”  2023

1. seminārs VSIA “Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums”

2. seminārs PIKC „Smiltenes tehnikums”

3. seminārs Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums

4. seminārs

5. seminārs

   

 

Latvijas novadu siera diena 2023 JELGAVĀ

„Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova atzīst, ka  Jelgavā  aizvadīti vieni no skaistākajiem, labāk apmeklētākajiem, sieru piedāvājuma ziņā bagātākajiem un garšīgākiem, dziesmās skanīgākajiem un lustīgākajiem svētkiem. Pēc tik grandioza pasākuma esot mazliet skumji, bet gandarījums, ka siera ražotāji pacilāti par lielo pirktspēju,  tūkstoši viesu  - par jauko  dienu. Programmā ieplānotais īstenots. Siera svētkus atklāja zemkopības ministrs Didzis Šmits. Viņš uzņēmumu vadītājiem par teicamiem rezultātiem siera un biezpiena ražošanā, par eksporta kāpinājumu pasniedza Zemkopības ministrijas īpašas balvas. Ministrs arī iepazinās un nogaršoja stendos piedāvātos labumus, uzrunāja to gatavotājus. Paldies arī Debesīm par jauko laiku, kaut arī īsu brīdi uzmidzināja. Miers, krāšņums, pārpilnība, mīlestība  bija   "karaliene" "Latvijas novadu Siera dienā", kura notika 21. reizi.  Paldies visiem, kuri svētkus atbalstīja finansiāli vai ar darbu. Paldies visiem, kuri piedalījās. 


 

Laikraksta "Latvijas Avīze" numurā lasiet - Siera svētku mirkļi

 

Izbraukuma valdes sēde

16.jūnijā – „Siera kluba” izbraukuma paplašināta valdes sēde PKS „Straupe” pie mūsu valdes locekļa Imanta Baloža. Piedalījās „Smiltenes piens”, Ogres tehnikuma, Rīgas Tūrisma un radošāsindustrijas tehnikuma, Kuldīgas tehnologiju un tūrisma tehnikuma un Smiltenes tehnikuma direktori un vietnieki, ZS "Juri" saimnieki no Rušona.  Kā mums veicās, redzams  fotoreportāžā. Dāvanas Straupes aizvadītajā jubilejā, šampanietis un laba vēlējumi. Bija ekskluzīva - vēl karsta  Jāņu siera  masa   (tikko no ražotnes). Pēc tam devāmies uz rūpnīcu, lai redzētu, kā top Jāņu siers. Procesu skaidroja ražošanas vadītājs Rolands Jomerts  Tad ieturējām gardu maltīti. Galdā bija PKS „Straupe” visi gatavotie piena produkti , arī ciemkukuļi. „Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova aicināja pievērsties valdes sēdes dienas kārtībā iekļautajiem jautājumiem. Tie tika izskatīti, pieņemti vairāki lēmumi.


 

Ko gatavot no Jāņu siera

     

 

Jāņu siers - ES aizsargājamais produkts

     

 

Filma par Jāņu sieru

„Siera klubs” un Ogres tehnikuma topošie pavāri ir ceļā uz  Jaunpils pienotavu. Būs darbietilpīgas, spraigas stundas, jo filmēsim materiālu filmai par Jāņu sieru, un to var izdarīt tikai ražotnē. Ar mums kopā Latvijas lauku izglītības un konsultāciju centra filmētāju grupa. Jaunpilī satiekas „Rankas piens”, „Lazdonas piensaimnieks”, PKS „Straupe”, „Valmieras piens” un jaunpiliešu Jāņu sieri, - ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā iekļautais Latvijas nacionālais lepnums. Filma būs stāsts ne tikai par ražošanu, bet arī par cienastu Jāņu bērniem : košām siera platēm, gardiem burgerīšiem ar sieru, delikatesi - šķēlītēm, apceptām uz sausas pannas, iegūstot brūnu garoziņu, tās ēd ar dažādām piedevām, jo Jāņu siers (tāpat kā jebkurš cits) sader ar jebkuru citu produktu. Kopumā bija interesanti. Paldies visiem, kuri kārtējo reizi palīdzēja  mūsu ražotāju Jāņu  sieriem  "Iziet" tautās.


 

Svinējām PKS “Straupe” jubileju

Veselavas muiža - tik skaistā un vēsturiskā vietā 3.jūnija  vakarā svinējām  izcilnieka -  piena pārstrādes uzņēmuma PKS “Straupe” jubileju. Zāle bija pārpildīta ar viesiem. Pasākumā analītisku uzrunu teica ilggadējais valdes priekšsēdētājs Imants Balodis. Tika sumināti labākie  piena piegādātāji un uzņēmuma darbinieki. Pēc tam PKS “Straupe” sveica zemkopības ministrs Didzis Šmits, “Smiltenes piens” vadība, “Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova u.c. Atraktīvs, skanīgs un jautrs bija Dailes teātra  grupas "Ilga" aktieru Gundara Silakaktiņa un Laura Subatnieka koncerts. Zālē sēdošie bieži pievienojās daudzām iemīļotām dziesmām. Tad - pārbagāts  izsmalcinātu ēdienu  (drīzāk - delikatešu)  galds un jestra balle. Jubileja aizvadīta. Iesācies 31.darba gads ar  jaunām idejām un plāniem, ar siltiem saules stariem un vēsām lietus lāsītēm...


 

Zuši kopā ar citiem produktiem inovatīvās un gardās maltītēs

24.maija rītā garšīgas brokastis Smiltenes kafejnīcā "Trīs pipari un kūkas" un tad “Siera kluba” semināristu grupa, gandrīz 30 cilvēki no Latvijas dažādiem novadiem un Rīgas, devās uz pasaku - uz skaisto, sakopto Alūksni, kur notika izglītojošs seminārs "Zuši un citi Latvijas produkti inovatīvās un gardās maltītēs". Tik piepildīta diena! Tik brīnišķīgi un atsaucīgi cilvēki mūs sagaidīja: Alūksnes novada mērs Dzintars Adlers un Alūksnes pašvaldības aģentūras ALJA direktors Māris Lietuvietis. Tik jaukas un izzinošas ekskursijas! Tik ekskluzīvi piedzīvojumi: lidojām pāri Alūksnes ezeram pa trošu ceļu, ķērām zušus. Ēdām zušus. Tik daudz dažādos veidos! Nepietika laika izvizināties ar kuģīti un bānīti? Vajadzējis karstā saulē kājām iziet 6 kilometrus... Māris Lietuvietis sacīja zelta vārdus: vienā dienā Alūksni nevar izbaudīt. 


 

Ogrē Baltijas valstu sporta spēlēs bauda Latvijas sierus

27.aprīlī Ogres tehnikumā notika Baltijas valstu profesionālās izglītības 28.sporta spēļu atklāšana. Tas bija grandiozs, perfekti organizēts, krāšņs pasākums. Zālē, nesot savu valstu karogu, iesoļoja Lietuvas, Igaunijas un  Latvijas jaunie sportisti. Koris dziedēja visu valstu himnas, tad - apsveikuma vārdi. Pēc tam tehnikuma direktore Ilze Brante aicināja ciemiņus pacelt glāzi šampanieša un baudīt dažādus gardumus. Ko pasākumā darīja “Siera klubs”? Visus pārsteidza ar lieliskiem meistardarbiem - siera  platēm, kurās bija “Lazdonas piensaimnieks”, “Talsu piensaimnieks”, “Jaunpils pienotava”, “Rankas piens” un “Preiļu siers” sieri. Par siera plašu pievilcību parūpējās skolotājas Zinaida Bāra un Gita Kalnageidāne. Siera plates bija arī 28. aprīlī  uz vakariņu galdiem.

 

Saldā un sāļā konditoreja ar sieriem

25.aprīlī Smiltenes tehnikumā notika seminārs Smiltenes  pašvaldības darbiniecēm. Tēma "Saldā un sāļā konditoreja ar sieriem". Semināru vadīja skolotāja Inese Veidemane. Piedalījās  „Smiltenes piens” valdes priekšsēdētāja Ilze Bogdanova. Viņas aizraujošais stāstījums par sieru un citiem piena produktiem  bija pamudinājums daudzveidīgi un prasmīgi lietot sierus gan kulinārijā, gan konditorejā. Semināram sierus nodrošināja „Siera klubs”, un tie bija Smiltenes buķete : Burrata, Straciatella, Holandes,  kūpinātā un mini Mozzarella, Krēmsiers, biezpiens, kā arī „Kotiņi” miltu dažādās  šķirnes. Seminārs bija interesants, piesātināts padomiem un ar izteiksmīgu, gardu rezultātu, kas redzams  fotogrāfijās. Tās skatoties, tā vien gribas nogaršot daudzos labumus...



 

 

Laikraksta "Latvijas Avīze" numurā lasiet - Aicina stiprināt Jāņu siera tradīcijas

 

Seminārs “Vietējo produktu salikumi vērtīgās un inovatīvās maltītēs”

14. aprīlī “Siera klubs” un semināristi no daudzām Latvijas pilsētām aizvadīja bagātu, skaistu un garšīgu dienu. piedaloties  seminārā "Vietējo produktu salikumi vērtīgās un inovatīvās maltītēs". Šefpavāres Astrīdas Čeppes, konditores Airitas Miezes, Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma  skolotāju Ineses Bedeices un Ligitas Šeferes, Latvijas vadošā vīnziņa un eksperta  Ginta Sniedzes lekcijas, meistarklases  un degustācijas, - tik daudzveidīga bija programma. 



 

LATVIJAS SIERI STARPTAUTISKOS PASĀKUMOS

 

 



 

Konkurss "Learn", "Know",  "Do", "Can", "Show”

30.martā Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā  liels notikums - Starptautisko Profesiju konkurss 11 valstu konkursantiem. Piedalījās komandas 11 nominācijās no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Horvātijas, Somijas, Itālijas, Nīderlandes, Francijas, Slovēnijas, Turcijas un Ukrainas. Pavāri gatavoja šefpavāra  komplimentu, pamatēdienu un desertu.
Konditori cepa divu veidu tartes. Viesmīļi no 7 šķirņu Latvijā ražotiem sieriem
veidoja plates. “Siera klubs”, Talsu piensaimnieks, Jaunpils  pienotava, Rankas piens, Smiltenes piens, PKS Straupe - konkursa atbalstītāji. Latviju pārstāvēja trīs mācību iestādes: Ogres tehnikums, Ventspils tehnikums un Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums.
Rīgas TRIT sacīja PALDIES biedrībai “Siera klubs”. Bet mēs pateicamies piena
pārstrādes uzņēmumiem par garšīgajiem un kvalitatīvajiem sieriem, biezpienu, saldo un skābo krējumu, sviestu, rūgušpienu.. Ar šiem produktiem strādāja  gan Latvijas, gan citzemju topošie pavāri, konditori, bārmeņi un viesmīļi. Radīja skaistu un gardu iznākumu.  Vissvarīgākais -  viss no Latvijā ražotā!

Attēlā: pavāru, konditoru gatavotie ēdieni un viesmīļu – siera plates.

 

ES Aizsargāto Latvijas produktu degustācija

30.martā Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā svarīgs notikums - Starptautiskais profesiju konkurss “Mācies, proti, dari, vari, parādi” 11 valstu jauniešu komandām.
“Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova: "Esmu gandarīta, ka konkursantus pavadošajiem 70 pedagogiem noorganizējām ES Aizsargāto Latvijas īpašo produktu degustāciju un prezentāciju. Paldies visiem, kas palīdzēja, jo īpaši Inesei Bedeicei un Artūram.Hominam. Bija Jaunpils pienotavas Jāņu siers, Latvijas lielie pelēkie zirņi (ar speķīti), sklandrauši, rudzu rupjmaize ( to pasniedzām ar PKS “Straupe” kaņepju sviestu). Bija pat Carnikavas nēģi želejā (paldies labiem draugiem - Latvijas produktu entuziastiem) . Jā, zvejai aizliegums, bet baudīt nēģus gan neviens nav aizliedzis! Šiem produktiem - Latvijas patiesajam lepnumam pievienojām Aglonas maizes veistūkli (maizīte ar mīklā ietītu un ieceptu speķi) un Jaunpils pienotavas rūgušpienu, tā senatnē veistūkli ēduši mūsu senči. Ceram, ka šos divus produktus arī spēsim "ielikt" Eiropas izcilnieku plauktā, un darbiņš ir uzsākts.

 

Saturīga tikšanās

“Siera kluba” 12 dāmas  (pārsteigums - nebija neviens kungs) pusdienoja  restorānā FERMA. Runāja par darbu - šā gada iespējamiem pasākumiem :
semināriem, mācību braucieniem, sieru degustācijām. Taču vissvarīgākais,- norādīja “Smiltenes piens” valdes priekšsēdētāja Ilze Bogdanova: palielināt Latvijā ražoto sieru patēriņu. Rīgas tūrisma un radošās industrijas tehnikuma direktore Ilze Ločmane informēja par 12 valstu Starptautisko  Profesiju konkursu, kas notiks 29.- 30. martā. Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante iezīmēja septembrī gaidāmo Eiropas valstu pasākumu kulinārā mantojuma sakarā. Tā, lūk, dāmas sprieda, baudīja sierus, gardos ēdienus, kafiju... Vai atpūtās? Protams!

 



 

Smiltenes sieri Kuldīgā

16.un 17.martā Kuldīgas tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma telpās notika Profesionālās pilnveides konference profesionālās un vispārējās izglītības iestāžu 80 latviešu valodas un vēstures skolotājiem. Viņi - no Latvijas visām skolām.
Otro gadu šo izglītojošo semināru atbalsta “Siera klubs” un “Smiltenes piens”, 
kafijas pauzēs popularizējot jaunos sierus.  Pērn tā bija "Burrata", šogad -
sieri "Vegan" un "Stracciatella". Tehnikuma topošie pavāri ļoti centās šos  sierus interesanti, varbūt pat netradicionāli  pasniegt dažādās gardās uzkodās. Bija arī teorētiska prezentācija par Smiltenē ražotiem produktiem. Ēdināšanas nodaļas vadītāja Vita Strautiņa atzina, ka audzēkņiem, veidojot sieru uzkodu buķeti, bija arī vērtīga  meistarklase: viņi paši apguva šo sieru garšu un īpašības salikumos ar citiem produktiem. Toties konferences dalībnieki  bija patīkami pārsteigti par sieru mazo "ballīti". Šos sierus varēs veikalos atpazīt un izmantot ēdienreizēs ģimenēm. “Siera klubs” gandarīts, ka sieri "ienāk"  kafijas pauzēs, izbīdot "pufīgās" bulciņas un treknās, pārlieku saldās kūciņas.



 

Biedrība “Siera klubs”, sadarbībā ar LLKC , organizē SEMINĀRU


 

Latvijas  piena produkti – Baltijas valstu konkursā “Baltic VET Skills”

22. un 23. februārī notika Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma organizētais starptautiskais konkurss “Baltic VET Skills”. Piedalījās 22 jaunieši no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, - viņi Baltijas valstu profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi. Divu dienu garumā pavāri, konditori un gaļas pārstrādes topošie speciālisti rādīja praktiskās iemaņas, izpildot dažādus uzdevumus: gatavoja kēksus, ruletes, kūciņas, uzkodas, pamatēdienus. Šo konkursu atbalstīja AS  “Smiltenes  piens”, AS “Jaunpils pienotava” un “Siera klubs”, atvēlot sieru, biezpienu, sviestu, saldo krējumu. Esam gandarīti par piena produktu izmantošanas prasmēm ēdienu gatavošanā un daudzu jo daudzu jaunu recepšu veidošanā.

 



 

Piena produktu cenu veikalu plauktos ietekmē vairāki faktori, vaicāti par sadarbību ar Latvijas piena pārstrādātājiem, atzina aptaujātie nozares pārstāvji

A "Elvi Latvija" komercdirektore Laila Vārtukapteine skaidroja, ka piena cenu veikalu plauktā nosaka pārstrādes uzņēmumu vai vairumtirgotāju noteiktā iepirkuma cena, ko papildina mazumtirdzniecības piecenojums - izmaksas par preču loģistiku, tirdzniecības materiāliem, komunālajiem maksājumiem, darbinieku atalgojumu.
"Ja piena produktu ražotāji samazina produktu iepirkuma cenu, tā tiek samazināta arī veikala plauktā, tomēr tirdzniecības uzņēmumu iespējas ietekmēt pārstrādātāju noteiktās cenas ir ierobežotas," atzīmēja Vārtukapteine. Līdztekus viņa novērojusi, ka piena produktu kategorijā cilvēki pamatā pērk tieši akcijas preces.



 
 

Sieru krāšņā degustācija Ogrē

2.februārī - Starptautiskā Sieru diena. Neplānoti svētki, tomēr “Siera klubs”, 
Ogres tehnikums, Zemkopības ministrijas pārstāvji,  LLKC un 130 semināra dalībnieki to atzīmēja, baudot 
Latvijas garšīgos sierus bagātīgā degustācijā. Ogres tehnikumā notika LLKC
un ZM seminārs par atbalsta saņemšanas nosacījumu kārtību jaunajā plānošanas periodā.



 
 

"Siera klubs": Latvijā ir kvalitatīvi sieri, bet tiem ir grūti konkurēt Eiropā

Latvijā ir kvalitatīvi sieri, bet tiem ir grūti konkurēt Eiropas tirgū, aģentūrai LETA atklāja biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.
Kā norādīja Davidanova, Latvijas ražotāju konkurētspēju ietekmē atšķirības svaigpiena iepirkuma cenās, Latvijas salīdzinoši nelielie eksporta apjomi, jaudu noslodze piena pārstrādes uzņēmumos, kas Latvijā vidēji ir tikai 43%, kā arī darbinieku trūkums, kas kopumā Latvijas uzņēmumiem rezultējas ar lielu saražotās produkcijas pašizmaksu.



 
 

Rušonā – “Juru” sieri

Lidija un Juris  Lubāni. Tā ir zemnieku saimniecība "Juri", kuru daudzus gadus
pazīstam kā gardu un ļoti kvalitatīvu, labu šķirņu  sieru gatavotājus. Lidijas skolotāja - padomdevēja bija mūsu slavenā "sieru mamma" Aija Golde, arī ar 
ieteikumiem un idejām talkā nāca Mārtiņš Rītiņš. Nu viņi abi sierus sien un galdus klāj pie Dieviņa. Braukt uz Aglonu un neiegriezties pie "Juriem" nebūtu prāta darbs!
Ko “Siera klubs” tur darīja, redzams fotogrāfijās. Lielie siera rituļi - fantastiski gardi! Tie aizceļoja gan uz Kuldīgu, gan uz Talsu novada “Ēmužšm”.

 



 
 

Tikšanās Aglonas maizes muzejā

Skatoties fotogrāfijas, atkal rodas sajūta, ka esam viesmīlīgajā Aglonas muzejā, kur notika biedrības Latgales kulinārā mantojuma centrs  ikgadējā biedru sapulce. Divus gadus bija liegta pulcēšanās, tāpēc redzēšanās prieks bija liels un neviltots. “Siera klubu” pārstāvēja tā vadītāja Vanda Davidanova, Ogres tehnikums, Kuldīgas tehnoloģiju un tūrisma tehnikums un Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma Preiļu struktūrvienība.



 
 

Baudīja 7 piena pārstrādes uzņēmumu 17 siera šķirnes un 11 uzkodu veidus ar sieru

11.janvārī biedrība “Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome”  savus biedrus aicināja uz sapulci, un dienas kārtības galvenais jautājums bija tikšanās ar zemkopības ministru Didzi Šmitu.  Pasākuma ietvaros “Siera klubs” organizēja Latvijas septiņu piena pārstrādes uzņēmumu 17 siera šķirņu un veidu , kā arī uzkodu ar sieriem degustāciju. Iemesls pamatots : pievērst uzmanību unikālā produkta – Latvijā saražotā  siera  cipariem par kopējo daudzumu, par eksportu un importu salīdzinājumā ar pērnā gada 10 mēnešiem. Par to informēja “Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova. Viņai bija saruna ar ministru, pēc tam viņš labprāt piedalījās degustācijā. 



 

 

 

2022.gadā īstenoto pasākumu plāns

 

Gada veikuma rezumējums

Ceļš uz Bīriņu pili kā pasaka, - koki, mājas balti un pūkaini. Turpdevāmie uz  biedrības LOSP pārstāvju sapulci. Piedalījās gan biedri  (arī “Siera klubs”), gan Zemkopības ministrija departamentu direktori un citas atbildīgas personas. Sapulce noritēja analītiskā svētku gaisotnē. Tika runāts par 2022.gada labajiem darbiem un iezīmēti  nākamā gada svarīgākie uzdevumi. Sveicieni, laba vēlējumi, dāvanas un garšīgas  pusdienas, - viss kopā vēso ziemas  dienu  pārvērta krāšņā un sirsnīgā  notikumā.

 



 
 

Piparkūku un siera mājiņas atnes svētkus

7.decembrī Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā ienāca pasaka, tā smaržoja pēc piparkūkām un siera. Pasaku bija uzbūruši 25 topošie konditori, gatavojot piparkūku mājiņu ciemu. Tur bija sniegavīri un Ziemassvētku vecīši, eglītes, aka, ragavas, dāvanu maisi . Šajā ciemā piparkūku mīkla satikās ar “Smiltenes piens”, “Lazdonas piensaimnieks”, “Jaunpils pienotava” un “Rankas piens” sieriem, biezpienu, sviestu un krējumu. Savu artavu ielika arī “Latvijas maiznieku biedrība”. Brīnišķīgs - spožs svētku ieskaņas rezultāts, kura tapšanā jauniešiem padomus deva skolotājas Irina Duvanova, Ligita Šefere, Līga Rugāja. Pasaku ciema atklāšanā piedalījās “Siera klubs” vadītāja Vanda Davidanova, tehnikuma direktore Ilze Ločmane un pedagogi.
Tika vērtētas skaistākās mājiņas (visas bija skaistas, tāpēc tas bija grūts
uzdevums!). Uzvarētājiem balvas no “Siera klubs”.



 

IZBRAUKUMA VALDES SĒDE

Sasveicināmies ar Talsiem

Valgales dzirnavās

Valdemārpils

Vakars un rīts “Ēmužās”

Piena sētā

Rideļu dzirnavās



 

Pieredzes brauciens – izglītojošs seminārs Kandavas novadā

„Siera klubs” devās pretī zelta rudenim. Maršruts – Kandavas novads.  Daudzi sacīja, ka nebūs interesanti. Taču bija gan interesanti, gan sirsnīgi, gan skolojoši un garšīgi. Apmeklējām brīnumainu vietu - lauku sētu „Indāni”, kuras saimniece ir vairākās filmās spēlējošā Signe Ezeriņa. Bija sajūta, ka  esam nokļuvuši pasakā un negribas atmosties...  Signei ir 2 pašas bērni, 16 audžubērni un pulks mīļu mājdzīvnieku. Arī tā var dzīvot un būt pat ļoti  laimīgai. Cienasts - tikko no krāsns izņemtas maizītes, rītā siets siers, kafija ar pieniņu, jo nesen atskrējis teliņš. Ja jūs  "Indānos" neesat bijuši, noteikti aizbrauciet, redzētais ir vērtīgāks par pilīm un muižām.



 

Svētki Hanzas peronā

 Neliels ieskats pasākumā Hanzas peronā. „Novadu garša” svinēja atskatu uz 2022.gadā paveikto, kopā saaicinot   visu novadu izcilākos produktus un ražotājus. Piedalījās arī „Siera klubs”, to pārstāvēja mūsu biedres Ilva Liepniece, sefpavāre no Auce un Astrīda Čeppe,  šefpavāre no Rīgas. LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis, pienācis pie mūsu krāšņā un bagātīgā stenda, sacīja, ka ir tik skaisti, ka  būs žēl  izjaut burvīgo kompozīciju. Bet neko darīt! Visi garšoja un pirka! Un slavēja. Dienas rezultāts - notukšoti galdi un laba sajūta. 



 

Talsu novada vizītkartes

6.septembrī Zemkopības ministrijas darba grupa (zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts, Lauku Attīstības atbalsta departamenta direktore Liene Jansone, biedrības LOSP ģenerāldirektors Guntis Vilnītis) devās uz  Talsu novadu, lai iepazītos ar lauksaimnieku un zivsaimnieku uzņēmumiem.  Maršrutu izstrādāja „Siera klubs”, sadarbībā ar Talsu novada pašvaldību. Pašā  Kurzemes viducī atrodas skaista vieta - Lubezere, kur sastapām uzņēmīgus un nākotnei domājošus cilvēkus - modernas govju fermas SIA "Intas"   īpašnieci Intu Bagdoni un gandrīz Latvijā lielāko zemeņu audzētāju un pārstrādātāju (arī cidoniju, ābolu, rabarberu) "Lubeco" saimnieku Dzintaru Silgali. Abiem - veiksmes stāsti, bet ne bez darba, grūtuma un problēmām.  Tās bija vērtīgas tikšanās un interesantas sarunas.



 

Svētki Vecbebros ar sieru un medu

3.septembra rīts sākās ar biezu miglu,- uz Vecbebriem braucām kā pa piena jūru. Pirms galamērķa pavērās dzidras debesis ar spožu sauli, un tā svētku
dalībniekus lutināja visā dienas garumā. Tika svinēta liela jubileja - Vecbebru Biškopības skolas 100 gadi. Šajā pasākumā aktīvi iesaistījās Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante ar savu komandu, jo  Vecbebri ir Ogres tehnikuma programmu īstenošanas vieta. Tā kā  medus un siers ir lieliski saderoši produkti, tad arī „Siera klubs” bija dalībnieku vidū ar PKS „Straupe” Jāņu un Ķimeņu sieru, „Rankas piens”  Valmieras, Siera bumbām un „Kleo” un „Sierštelle” sieru izlasi.

 



 

Semināru cikls „MEISTARA DIENA”  2022

1. seminārs PIKC „Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums”

2. seminārs PIKC „Ogres tehnikums"

3. seminārs PIKC „Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums”

4. seminārs PIKC „Kandavas Lauksaimniecības tehnikums”

5. seminārs PIKC „Smiltenes tehnikums”

 

Cildina kvalitatīvākos piena produktus

31.augusta pievakarē Saulkrastos "Minhauzena Undā" pulcējās piena pārstrādes uzņēmumu vadītāji, ražošanas meistari un viesi. Tā bija Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības rīkotā Piena balle, kurā cildināja piena produktu kvalitātes  konkursa uzvarētājus dažādās nominācijās. Visbagātākais  diplomu birums bija  „Jaunpils pienotavai”, cildinājumus saņēma „Smiltenes piens”, „Talsu piensaimnieks”, „Rankas piens” un citi uzņēmumi. Uzaicināto vidū bija Zemkopības ministrijas vadība, departamentu direktori, Pārtikas veterinārā dienesta vadība, konkursa žūrija, „Siera klubs” un citi. Tas bija jauks pasākums: labie vārdi, apsveikumi, ziedi, mūzika, gardais cienasts liecināja, ka piena pārstrāde turpina  dzīvot un strādāt.



 

Latvijas novadu siera diena 2022

     

Latvijas novadu siera diena 2022 SMILTENĒ

 

Laikraksta "Latvijas Avīze numurā lasiet " Siera svētki 2022

 

Latvijas novadu siera diena 2022 SMILTENĒ

 

Laikraksta "Latvijas Avīze numurā lasiet "Jāņu siers - šogad drīzāk delikatese"

 

Laikraksta "Latvijas Avīze jaunajā numurā lasiet reportāžu "Īpašie produkti briseliešu galdā"

 

Profesionālās meistarības konkursu "Eiropas aizsargātie Latvijas īpašie produkti cienastā ārzemju viesiem"

     

Latvijas Jāņu siers – vienīgais pasaulē

 
Konkurss par Eiropas aizsargātajiem Latvijas īpašajiem produktiem
 

Laikraksta "Latvijas Avīze" jaunajā numurā lasiet reportāžu par konkursu"Eiropas aizsargātie Latvijas īpašie produkti cienastā ārzemju viesiem"

 
Žurnāla "Saimnieks" jauno numurs
 
Igaunijā – pieredzes apmaiņā
 
Profesionālās meistarības konkurss
„Eiropas Aizsargātie Latvijas īpašie produkti cienastā ārzemju viesiem”
 

Seminārs „Veselība, labs izskats, harmonija ar Latvijas produktiem -  ūdens veltes”.

PROGRAMMA

* „Siera kluba” vadītājas Vandas Davidanovas pārskats par siera ražošanu un patēriņu 2021. gadā. Pasākumi 2022. gadā.

* Jauno siera šķirņu un citu piena produktu degustācija.

* Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka par jaunumiem maizes plauktos, degustācija;

* Šefpavāra Aivara Varņecka gatavotās  brokastis  ar zivīm un sieru, ar zivīm un biezpienu.

* „Mītavas čiekurs” īpašnieka Reiņa Artimoviča stāstījums un  degustācija (inovatīvie produktiem);

* Pasaulslavenā bārmeņa Andra Reizenberga meistarklase bezalkoholisko un alkoholisko kokteiļu gatavošanā un degustācija.

* Šefpavāra Ingmara Ladiga meistarklase zivju ēdienu gatavošanā, noformēšanā.

 
Jaunie un tradicionālie produkti
 
Kārtējais vēsturiskais rekords siera ražošanā
 
2022.gada provizoriskais plāns

* Semināru cikls (3 semināri) „Veselība, labs izskats, harmonija – ar Latvijas sieriem un citiem produktiem” pavāriem, tehnikumu profesionālo priekšmetu skolotājām, viesu māju saimniecēm u.c.
- pirmā tēma „Upju veltes saderībā ar sieru”;
- otrā tēma „Meža veltes saderībā ar sieru”;
- trešā tēma „Biezpiens un citi piena produkti konditorejā”.
* Semināru cikls (5 semināri)  „Meistara diena” topošajiem pavāriem, pavāru palīgiem,  konditoriem, katrā seminārā piedalās līdz 80 (astoņdesmit) semināristi.
* Latvijas sieru popularizēšana (prezentācijas, degustācijas) ES valstīs: Polijā, Somijā, Slovēnijā, Portugālē, Lietuvā, Igaunijā u.c.) tehnikumu projektu ietvaros.
* Piedalīšanās un atbalsts RTRI tehnikuma organizētajā seminārā „Jaunie un tradicionālie produkti prasmju konkursos”.
* Siera un vīna degustācijas organizēšana žurnālistiem, kuri ar publicititāti atbalstījuši „Siera klubu” un ražotājus 20 gadu garumā.
* Atbalsts (Smiltenes Krēmsiers) siera  tortu gatavošanas meistarklasei Kandavas Lauksaimniecības tehnikumā. 
* Siera cepumu konkursi Kuldīgas Tehnoloģiju tehnikumā, Kandavas Lauksaimniecības tehnikumā. Noslēguma lielais konkurss Siera svētkos Smiltenē.
* Piedalīšanās ar sieru un sieru uzkodu prezentāciju Kuldīgā republikāniskajā latviešu valodas skolotāju konferencē (70 personām).
* Svētki ”Latvijas novadu Siera diena”  Smiltenē 16. jūlijā.
* Mācību un pieredzes 3 ( trīs)  dienu brauciens „Latvijas produktu garša Kurzemē”.
* Mācību un pieredzes (2 braucieni)  jauniešiem, lai iepazītos ar piena pārstrādes uzņēmumu darbu.
* Sadarbība ar medijiem (laikrakstiem, žurnāliem, TV, Latvijas Radio).
* Sadarbība ar  Eiropas Reģionālā kulinārā mantojuma tīklu Zviedrijā un biedrību “Latgales Kulinārā mantojuma centrs”:
- Kulinārā mantojuma recepšu apzināšana un vākšana visos reģionos, iesaistot tehnikumu audzēkņus,
- Eiropas Kulinārā mantojuma tīkla ideju popularizēšana, iesaistot tīklā jaunus biedrus.
- Kulinārā mantojuma pieredzes un mācību 3 (trīs)  dienu brauciens uz Igauniju.
* Biedrības „Siera klubs” mājas lapas www.sieraklubs.lv uzturēšana un regulāra, papildināšana (mums ir vairāk nekā 10 tūkst. sekotāju).
* Biedrības „Siera klubs” FACEBOOK  profila lapas uzturēšana un regulāra papildināšana.
* Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā iekļautā produkta „Jāņu siers”   reklamēšanas pasākumi:
- konkurss profesionālās izglītības iestāžu audzēkņiem  „Jāņu vainagā – mans Jāņu siers”,
- konkurss ēdienu gatavošanā no ES reģistros iekļautajiem produktiem „Latviešu viesmīlība ES valstu viesiem, pasniedzot mūsu īpašos produktus ēdienos”,
- dokumentālas filmas uzņemšana par Jāņu sieru (PKS „Straupe”),
- sadarbībā ar SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” Jāņu siera popularizēšanas pasākumi „Novadu garša”, noslēguma pasākums „Hansas peronā”.
- publicitātes par Jāņu sieru nodrošināšana laikrakstā „Latvijas Avīze”, žurnālā „Praktiskais Latvietis”, „Siera kluba” facebook profila lapā un mājas lapā.

 
RīgasTRIT skolotāja Inese Bedeice sagatavojusi interesantu prezentāciju par kulinārā mantojuma piena produktiem
 
RAKSTS PUBLICĒTS LAIKRAKSTĀ LATVIJAS AVĪZE
 

Darbs un atpūta

 
Tikšanās Smiltenē
 
Žurnāla "Saimnieks" jaunajā numurā raksts par piena produktu ražotāju no Kurzemes - SIA ELPA
 

Semināru cikls „MEISTARA DIENA”  2021

1. seminārs PIKC „Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums”

2. seminārs PIKC „Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums”

3. seminārs PIKCS Kandavas Lauksaimniecības tehnikums”

4. seminārs PIKC „Ogres tehnikums"

5. seminārs PIKC „Smiltenes tehnikums”

 

Latvijas novadu siera diena 2021

     

Siera svētku krāsainās atmiņas

28.augustā Jelgavā notika „Siera klubs” rīkotie lielākie svētki sieram, siera ražotājiem un patērētājiem. Tie bija pat ļoti skaisti un garšīgi svētki. Solījām trīs pārsteigumus jeb brīnumus, taču bija četri, un pirmais- vissvarīgākais. Naktī lija. No rīta lija. Bet, šķērsojot  Jelgavas robežu, lietus mitējās, un dienas garumā mūs lutināja vasarīga saulīte.



 

Lasiet laikrakstu "Latvijas Avīze". Atgriezīsimies Siera dienā Jelgavā!

 

APGŪSTAM NEAPGŪTO SĒLIJU
Mācību un pieredzes brauciens

Pateicoties „Siera kluba” sadarbībai ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru, devāmies mācību un pieredzes trīs dienu braucienā "Daugavas abu krastu novadu garša". Apguvām neapgūto Sēliju. Vispirms iepazīšanās notika ar Jaunjelgavu, tai pilsētas tiesības piešķirtas 1647.gadā.  Pašiem ānoklausās gida stāstījums, pašiem jāizstaigā pilsētiņas centrs un  jāizbauda skaistā taka pie Daugavas, bet pāri tai rokas stiepienā ir Skrīveri. Nākamais objekts bija  piena pārstrādes uzņēmums Sērene - SIA "Sērenes piens". Mūs sagaidīja valdes priekšsēdētājs Jānis Ruskis. Ar lielu uzmanību noklausījāmies, cik daudz ir paveikts. Sērenē ražo pasaules tirgos pieprasītus piena produktus, piemēram, Akkawi tipa balto sieru, termizētu skābo krējumu, biezpienu u. c. „Sērenes piena” vārds aizskanējis Vācijā, Zviedrijā, Saūda Arābijā, Izraēlā un citās valstīs. Ekskursijas noslēgumā baudījām gardus jo gardus piena produktus.



 

LATVIJAS NOVADU SIERA DIENA

 

Iznācis jauns Siera kluba veidotais buklets "Eiropas aizsargātie - Latvijas īpašie produkti"

 

Profesionālās meistarības konkurss
"Ēdienos - ES Aizsargātajos reģistros iekļautie Latvijas īpašie produkti "

Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums
Audzēkne Agnija Ķiģele un skolotājs Aivars Varņeckis
Kandavas Lauksaimniecības tehnikums
Audzēknis Kristaps Liepa un skolotāja Dzintra Znatnaja
Ogres tehnikums. Laura Kulakova un skolotāja Zinaida Bāra

Ogres tehnikuma otra komanda.- Jekaterina Jepifanova un skolotāja Māra Strazdiņa

 

RTRIT
Veronika Gasparena un Inese Bedeice

RTRIT otrā komanda - audzēkne Laura Jankūne un skolotāja  Irina Duvanova
RTRIT trešā komanda - audzēkne Vera Naklonova un skolotāja Ināra Liepiņa
Smiltenes tehnikums
Audzēkne Amanda Priede un skolotāja Vita Audere
 
 

Lustīgus LĪGO svētkus!

 

Konkurss - Latvijas īpašie produkti ēdienos RTRIT

     

 

Konkurss - Latvijas īpašie produkti ēdienos Ogres tehnikumā

     

Konkurss - Latvijas īpašie produkti ēdienos Smiltenes tehnikumā

     

Konkurss - Latvijas īpašie produkti ēdienos Kandavas tehnikumā

     

 

Konkurss - Latvijas īpašie produkti ēdienos Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā

     

Publikācija "Latvijas avīzē"

 

Publikācija "Praktiskais Latvietis" Kefīrs

 

KONKURSA NOLIKUMS

 

Publikācija žurnālā "Saimnieks"

 

Publikācija "Praktiskais Latvietis" Talsu siers

 

Publikācija "AGRO tops"

 

Publikācija žurnālā "Saimnieks"

 

Publikācija "Praktiskais Latvietis" Latvijas siers

 

Publikācija "AGRO tops"

 

Publikācija "Praktiskais Latvietis" Jaunpils siers

 

Publikācija "Praktiskais Latvietis" marinēts siers

 

Publikācija "Praktiskais Latvietis" Kristīne Bratka

 

Ražojam un ēdam vairāk sieru un biezpienu

 

Latvijas piena pārstrādes uzņēmumiem 2020. gads noslēdzies labāk, nekā varēja domāt, dzīvojot un strādājot pandēmijas apstākļos.
„Ar prieku informēju, ka par 7 % pieaudzis saražotā siera un biezpiena daudzums. Kopā – 54 tūkst. tonnu, un ir sasniegts jauns rekords (2019. gadā bija 50,5 tūkst, tonnu).  Turpina palielināties šo produktu patēriņš uz 1 iedzīvotāju, un 2020. gadā pēc provizoriskiem datiem katrs esam apēduši 21,5 kg siera un biezpiena, kas ir par 2 % vairāk nekā 2019. gadā. Kopā Latvijas iedzīvotāju galdā bijušas 41,1 tūkst. tonnu siera un biezpiena. Kopš 2002. gada Latvijā siera patēriņš uz 1 iedzīvotāju gadā ir gandrīz trīskāršojies.Tā kā par 3 % ir samazinājies importēto produktu daudzums, secinām, ka uzturā esam vairāk lietojuši savu uzņēmumu sieru un biezpienu, un tas ir apsveicams fakts. Kopš 2017. gada importēto produktu līnija auga un auga (pat līdz 7 % gadā), bet nu ir ievērojams kritums. Cilvēki atgriežas pie Latvijā ražotajām kvalitatīvām un veselīgām vērtībām,”
Atsevišķs stāsts ir par siera un biezpiena eksportu. Bijām apraduši, ka kopš 2015. gada šo produktu eksports ievērojami auga. Ja salīdzinām 2014. gadu ar pērno, eksportētā siera un biezpiena daudzums ir gandrīz divkāršojies. Un, ja ne sarežģītās situācijas Latvijā, Eiropā un pasaulē, tad arī 2020. gads būtu bijis ar pluss zīmi. Diemžēl – nav, ir neliels eksporta kritums, un šis fakts ir objektīvs.

 
 
ZIŅU ARHĪVS (2019., 2021. gads)
ZIŅU ARHĪVS (2017., 2018. gads)
ZIŅU ARHĪVS (2015., 2016. gads)
ZIŅU ARHĪVS līdz 2015.gadam