Taustiņš F5, lai atsvaidzinātu informāciju

Raksts laikrakstā "LATVIJAS AVĪZE"

 

 

 


 
 

Raksts žurnālā "Praktiskais Latvietis"


 

 

 


_Lasīt vairāk_

 
 

Raksts laikrakstā "Ziemeļlatvija"


 

 

 


_Lasīt vairāk_

 
 

Kopā ar sieriem un pavasari – Smiltenes tehnikumā

5.martā Smiltenes tehnikumā Tūrisma nodaļas aktivitāšu  ietvaros, sadarbībā ar „Siera klubu”, "izauga"  krāšņs un garšīgs "Siera ziedu dārzs". Pasākumu atbalstīja „Smiltenes piens”, atvēlot bagātīgu sieru buķeti, PKS „Straupe” ar biezpienu un sviestu, bet ZS „Kotiņi” – dažādu šķirņu miltus, un pērļu grūbas. Todien tehnikumu apmeklēja viesi - Zemkopības ministrijas pārstāvji.

 

Sieri  - Valmieras Gaujas krasta vidusskolā

26.februārī „Siera klubs” apmeklēja  Vaidavu, Valmieras Gaujas Krasta vidusskolu - attīstības centru, kas ir speciālā mācību iestāde. Valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova : " Ik uz soļa jutām, ka bijām gaidīti. Ar skolniekiem un pedagogiem norisinājās sirsnīga, izglītojoša saruna par piena produktiem, īpaši par dažādiem sieriem. Skolēni aktīvi iesaistījās, un mani pārsteidza gan viņu labas zināšanas gan zinātkāre. Visi priecājās par bagātīgo degustāciju, tā bija uzņēmumu un  mūsu dāvana, pretī saņēmām viņu dāvanu, pašu rociņām gatavotus - siera dēlīšus". 



 

Sieru uzvara!

Lai slavēti Latvijas produkti! Jo īpaši mūsu  sieri! To ražotāji var būt gandarīti, gandrīz viņus visus pavadījusi veiksme, kurai ir arī cits nosaukums - darbs. 2024.gadā rūpnieciskā ražošana krietni - par 2830 t jeb par 5 %  palielinājusies, sasniedziet nozarē jaunu rekordu - 59 340 tonnas. Arī citu piena produktu, piemēram, pārtikas piena, krējuma, paskābinātā piena , sviesta ražošana  pieaugusi. Diemžēl  siera eksports ir samazinājies par 5 %. Naudas izteiksmē samazinājums nav liels - 0.4 %. No saražotā siera visa daudzuma eksportējam lielāko pusi - 55 %. Eksporta lielāko kritumu - 24 % piedzīvojis AS "Preiļu siers" ražotais Čedaras siers. "Vaininieces" bijušas Vācija, Nīderlande un Maroka,kas samazinājušas Čedaras siera iepirkumu. Toties prieks par mūsu biezpiena ražotājiem. Šā produkta eksports gandrīz  dubultojies. Galvenās noņēmējvalstis bija Ukraina, Itālija, ASV, Saūda Arābija.  2024.gadā siers un biezpiens eksportēti uz 46 valstīm.. Atvērušies 2 jauni tirgi - Vjetnamā un Dienvidkorejā. 2024.gadā  siera imports pieaudzis par 2 procentiem. 



 
 

Sviestu dažādība

Cilvēki jautā, vai Latvijā vistreknākais, ar vislielāko tauku daudzumu ir sviests - 82 %. Gribot sviestu, lai tā sastāvā nebūtu ūdens, bet tikai tauki. Tādu sviestu ražo AS "Lazdonas piensaimnieks". To iegūst no 82 % sviesta, to kausējot un termiski uzturot. Tas ir GĪ sviests. Tam ir ļoti sena vēsture. Kvalitatīvs un garšīgs, nopērkams veikalos. Protams, dārgāks nekā parastais sviests. GĪ sviestu izmanto ēdienu gatavošanā un kosmētikā. Šādu sviestu, ja vien būs pacietība karsēt parasto sviestu un smelt nost putas, paši varat gatavot. mājās katliņā vai pannā. 

 
 

GLEZNU RETROSPEKCIJU KONKURSS
„MĀKSLA AR LATVIJAS PRODUKTU KRĀSU UN FORMU”


NOLIKUMS
 

Pulcējāmies Latgales Kulinārā  mantojuma saietā

23.janvārī „Siera kluba” grupa nokļuva baltā ziemā, un tas bija pirms un aiz Dagdas..Jā, tik tālu ceļojām: Ogres tehnikuma, Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma, Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma Preiļu struktūrvienības, ZS "Juri" pārstāvji, jo apmeklējām biedrības „Latgales kulinārā mantojuma centrs” gada saietu, kuru var dēvēt par atpūtas pēcpusdienu un balli. Kā jau katru gadu, arī šoreiz mūs smaidīga sagaidīja Tatjana Kozačuka un kolēģi no Krāslavas novada, Daugavpils novada, Rēzeknes novada un citām Latgales vietām, kā arī vidzemnieces no Rūjienas.

 

„Lazdonas piensaimnieka” apmeklējums

 „Kaut arī diena bija apmākusies, sūtu siltus un saulainu sveicienu no  Vidzemes, no Madona”, - tā „Siera kluba”  valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova sacīja 21. janvārī.  Sarunas ar „Lazdonas piensaimnieks” valdes priekšsēdētāju  Elvīru Utināni par šo gadu, pēc tam - atpūtas kompleksa "Efeja" apmeklējums. V.Davidanova izteica nožēlu, ka no lielveikalu plauktiem izņemta daļa no Lazdonas gardajiem piena produktiem. Kāpēc? Lielveikalus neapmierina produktu īsais  realizācijas termiņš. Rezultātā galvenais zaudētājs ir  patērētājs. "Lazdonas piensaimnieka" veikalā gan ir šo produktu "paradīze"! Sarunas (arī par problēmām kopumā piensaimniecībā) turpinājās "Lazdonas piensaimniekam" piederošajā restorānā "Efeja", kur „Siera klubs” organizējis daudzus pasākumus: pusdienas svētku "Latvijas novadu Sieradiena" un "Lauku mielasts" viesiem, kā arī tur notikuši vairāki  semināri.  

 

Straupes kaņepju sviesta diena Ogres tehnikumā

Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante 16.janvārī , piesakot „Siera kluba” pasākumu, sacīja: „Šis nav lielais seminārs "Meistara diena", bet  gan "konkrēts" seminārs nelielai  jauno pavāru grupai”. Jā, tie bija apmēram 30, nevis simts audzēkņi. Tas bija vērtīgs un interesants seminārs, jo padziļināti ieskatījāmies, analizējām, pēc tam gatavojām vairāk nekā 10 ēdienus, izmantojot PKS „Straupe” sviestu ar kaņepēm. Tas ir  ļoti sens un nozīmīgs piena produkts (nejauciet ar tautā dēvēto kaņepju sviestu). Straupes sviestā ar kaņepēm ir 80 % sviesta un 20 % kaņepju "ikru" (3 reizes gaļas mašīnā izmaltu, attīrītu un izžāvētu kaņepju sēklu).  Par šo sviestu semināristiem pastāstīja „Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova, par kaņepēm pasaulē un Latvijā - Kaņepju audzētāju asociācijas Goda biedrs Guntis Vilnītis. Pēc tam noskatījāmies filmu par sviesta vēsturi un  ražošanu.  Tad  sekoja semināra garšīgākā daļa - ēdieni , kuri tapa pēc pašu audzēkņu sameklētām receptēm skolotājas Zinaidas Bāras uzraudzībā.

 

Par padarīto un nākotnes iecerēm

Aktīvi uzsākts 2025. gads. Tikāmies paši - valdes locekļi, izdiskutējām ar sadarbības partneriem jautājumus, lai  neatkārtotu pērnā gada gausumu, nesaprotamus, mums nepieņemamus  lēmumus. Protams, novērtējām labos darbus, kuru pat ļoti  daudz. Aktualizējām jautājumu par ES Aizsargāto Latvijas īpašo produktu  popularizēšanu. Piedalījās Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš  Cimermanis. Protams, iezīmējām šā gada plānu. Prātu "nomierināšanai" un "atvēsināšanai" pusdienojām Vecrīgas  jaunajā restorānā "3 sezonas", kurā saimnieko mums labi zināmais šefpavārs Ingmārs Ladigs. Mūsu vērtējums: bija garšīgi!



 

PKS „Straupe” sviesta valstībā

2025.gadu „Siera klubs” uzsāk ar gardu aktivitāti :  ar reportāžu no  PKS „Straupe”. Un tā ir izcila sviesta ražošana. Gandrīz katrs piena pārstrādes uzņēmums gatavo sviestu. Īsto, kurā ir 82 % tauku.  Ir arī  produkts ar mazāku tauku saturu. Sviests ir piena tauku koncentrāts. Bet ne tikai, tajā  ir arī olbaltumvielas,  minerālvielas, fosfatīdi, laktoze un vitamīni. Sviestu neuzskatām par neveselīgu produktu, tas organismu nodrošina ar enerģiju. Taču, ja ēdīsi daudz sviesta un gulšņāsi, tas gan organismam nepatiks... PKS „Straupe” tiešām ir garšīgs saldkrējuma sviests, gatavots no kvalitatīva krējuma. Procesu uzrauga ražošanas vadītājs Rolands Jomerts, sviesta ražotājs ir Arnis Rutkovskis. Bija patīkama sajūta, kādu brīdi "padzīvot" starp lieliem, dzintardzelteniem, smaržīgiem sviesta kalniem. Pēc tam - degustēt ar rupjmaizi.



 

Biedrības „Siera klubs” īstenotie pasākumi 2024. gadā

 

 

 

Pirms Ziemassvētkiem Kandavā

18.decembris „Siera klubam” arī bija skaista un piepildīta diena.  Valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova viesojās Kandavas lauksaimniecības tehnikumā. "Es tēloju salavecīti, jo dāvanu maisā bija  Talsu piensaimnieka puscietie un cietie sieri, un biezpiens, PKS „Straupe” sviests ar kaņepēm un „Baltu piens” svaigie Kazdangas sieri. Bija ieplānots neliels seminārs bez slaveniem meistarklases vadītājiem Kaut gan praktisko mācību skolotāja Dzintra Znatnaja arī ir slavena un ļoti zinoša. Viņas audzināmie bija šefpavārs Raimonds Zommers un „Talsu piensaimnieks” sieru galvenais ražotājs Uldis Rozenbergs. Bet ne tikai... " tā V. Davidanova. Fotogrāfijās redzams, ko audzēkņi gatavoja. Pēc tam tika uzklāts svētku galds, un cienāties atnāca tehnikuma direktore, mācību daļas vadītāja un skolotājas. Vērtējums bija nepārprotams: ļoti garšīgi! Tehnikumā vakara daļā lielajā zālē notika svētku pasākums, un apmeklētājiem arī pietika  gan siera plates, gan uzkodas. 


 

Pārsteigums – sviests ar kaņepēm

17.decembrī bijām baltā, skaistā ziemā: Krimuldas pagasta Raganā, viesu mājā "Reiņa trase" notika biedrības LOSP gada noslēguma pārstāvju sapulce. To atklāja valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis. Ar  lekcijām uzstājās LBTU Ekonomikas fakultātes dekāne Irina Pilvere un Klimata un enerģētikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Irbe. „Siera klubs” klātesošajiem sagādāja pārsteigumu: Straupē ražotā sviesta ar kaņepēm degustāciju, un sviests bija svaigs un vijīgs, tikko noņemts no ražošanas līnijas. Maizīti piedāvāja  Latvijas maiznieku biedrība. Nobaudījuši īsti latvisku, no kulinārā mantojuma apcirkņa izceltu  uzkodu, devāmies pusdienās. 

 


 
 

Pateicības par atbalstu

Mūsu uzņēmumi „Jaunpils pienotava”, „Lazdonas piensaimnieks”, PKS „Straupe”, arī „Siera klubs” saņēma Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma  Pateicības rakstus par atbalstu  konkursiem, kuri notika. Starptautiskās 37. konferences ietvaros. Bet ne tikai mēs iesaistījāmies. Atbalstītāju vidū bija daudzu dažādu produktu ražotāji. Kopumā galvenais : jaunie censoņi no 24 valstīm konkursos izmantoja Latvijas produktus. 

 


 
 

Sieru izdaiļošanas māksla

„Siera kluba valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova : "Brīnišķīga tikšanās Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā  Starptautiskajā  konferencē ar skolotāju Vitu Bruzgieni no Kauņas.  Rīgā Vitas kundze "žūrēja" konkursantu sniegumu karvinga mākslā. Tieši viņu, pasaules Karvinga čempionātu laureāti,  2018.gadā „Siera klubs” uzaicināja mūsu interesentiem vadīt semināru -mācības, kā izdaiļot sierus.  Piedalījās 30 dāmas, bet tikai viena – Rīgas TRIT skolotāja  Irina Duvanova apguva karvingu un ļoti veiksmīgi izdaiļo lielus un mazus rituļus un klučus. Esam pateicīgi Irinai, jo viņas spējas „Siera kluba pasākumus vērtušas daudz krāšņākus un cilvēkus piesaistošus". Karvings pirmsākumos bija augļu, dārzeņu  (arī ledus, akmeņu, koka) griešanas māksla, radusies pirms vairāk nekā 2  tūkst. gadu Dienvidaustrumāzijā, lai darītu krāšņus augstmaņu galdus. Pamazām jaunais mākslas veids savijoties ar Austrumu virtuvi, ienāca Eiropā. Tas ir arī Latvijā!


 
 

Suminām Viesturu Krilovu

15.novembrī Zemkopības ministrijas lielajā zālē notika svinīgs pasākums , rīkots par godu Latvijas 106. gadskārtai. Bet ne tikai. Suminājām Latvijas  cilvēkus, kuri jo īpaši  lielu pienesumu devuši valstij. Tika pasniegti ministrijas apbalvojumi : Atzinības raksti un medaļas "Par centību". Pasākumu atklāja Valsts sekretārs Ģirts Krūmiņš, nozīmīgus vārdus sacīja parlamentārais sekretārs Normunds Šmits. Attālināti visus sveica ministrs Armands Krauze . Klātesošs bija arī „Siera klubs”, jo medaļu "Par centību" saņēma „Jaunpils pienotavas"  rūpnīcas vadītājs Viesturs Krilovs.  Viņa mūža 41 gads aizvadīts, strādājot, precīzāk - esot vadošos amatos, piena pārstrādes uzņēmumos. Sveicām Viesturu, fotografējāmies, priecājāmies un bijām gandarīti par novērtējumu un kopā būšanu. Lai veiksme un veselība Viesturu  vada vēl daudzus gadus!

 


 
 

Pasākumu kamolu ritinot

13.novembrī notika „Siera kluba” valdes sēde. Piedalījās „Smiltenes piens” valdes priekšsēdētāja Ilze Bogdanova, PKS „Straupe” valdes priekšsēdētājs Imants Balodis, ZS "Juri"  īpašnieks Juris Lubāns,  „Ēmužas” īpašnieks un Kuldīgas tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma skolotājs Aivars Varņeckis, Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante, RīgasTRIT direktore Ilze Ločmane, „Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova.  Bija uzaicināts biedrības LOSP valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis. Pārrunājamo jautājumu bija pat ļoti daudz. Visi saistīti ar problēmām piena pārstrādē un  tehnikumu ikdienas darbā. Centāmies pašķetināt Latvijas Kulinārā mantojuma dalībnieku  problēmas un vēlmes. Valdes sēde notika  Rīgas TRIT telpās. Paldies direktorei par uzņemšanu un cienastu. Savu gardu artavu pievienoja   ZS "Juri" ar Lidijas Lubānes sietiem sieriem, (no Aglonas atveda "Aglonas maizes veistūkli"), kā arī PKS „Straupe” ar Jāņu sieru, biezpiena krēmu un sviestu ar kaņepēm. 

 


 
 

Semināru cikls „MEISTARA DIENA”  2024

1. seminārs Smiltenes tehnikumā

2. seminārs Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā

3. seminārs Kandavas Lauksaimniecības tehnikumā

4. seminārs Ogres tehnikumā

5. seminārs Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā

 

Latvijas novadu siera diena 2024 JELGAVĀ

31.augustā izskanēja „Siera kluba”, sadarbībā ar Zemkopības ministriju un Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādes „Kultūra” organizētā "Latvijas novadu Siera diena".  Emocijas ir tik spēcīgas, ka svētkus grūti izstāstīt. Cilvēki, nāca un gāja, un atkal nāca... Pirka sierus, pirka tortes un citus Latvijas labumus. Līdz svētku izskaņai   izpirka -  stendi bija gandrīz tukši. Cilvēki kopā ar māksliniekiem dziedāja un dejoja, tautas valodā sakot, -  no sirds lustējās. 

 


 

LATVIJAS NOVADU SIERA DIENA

  >  

 

Sižets par LATVIJAS NOVADU SIERA DIENU 2024 Jelgavā.

   

 

Laikraksta "Latvijas avīze" numurā lasiet - Lepnums, gandarījums un prieks

 

 

„Siera klubs” ir atgriezies no mācību un pieredzes  apmaiņas triju dienu brauciena  pa Dienvidkurzemi. Šis vērtīgais pasākums organizēts sadarbībā ar Zemkopības ministriju un Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centru. Mums  daudz palīdzēja LLKC Preiļu biroja vadītāja Aija Bitinas un uzņēmējdarbības konsultante Iveta Sondore. Liels paldies!
Apskates objektus izvēlējāmies pārdomāti, lai tie būtu gan interesanti, gan garšīgi, lai mēs gūtu vērtīgu uzņēmējdarbības pieredzi. Satikām gan senus draugus, gan ieguvām jaunus

 

 



 

 

Izbraukuma valdes sēde Smilenē

10.jūlijā „Siera klubs” valdes locekļu un uzaicināto personu ceļi "satecēja" AS „Smiltenes piens”. Mūs laipni sagaidīja valdes priekšsēdētāja (arī „Siera kluba” valdes locekle) Ilze Bogdanova un padomes priekšsēdētājs Armands Kovaldins. Brīnišķīgas brokastis, darba  jautājumu risināšana, pēc tam atpūta – stundas garumā brauciens pa SmiltenI, dažādi apskates objekti,  viesošanās Brantu muižā pie "Īstās latvju saimnieces" Ilzes Briedes un viņas gatavotās gardās pusdienas. ar latviskiem ēdieniem.

 

Grāmatai „Jāņu siers” ATVĒRŠANAS SVĒTKI

20.jūnijs aizvadīts  krāšņi un sirsnīgi:  Zemkopības ministrijā notika „Siera kluba” izdotās grāmatas "Jāņu siers" Atvēršanas svētki, kā arī Jāņu ielīgošana. Pasākumu ieskandēja  Ogres tehnikuma  ansambļa skanīgās - latviskās dziesmas. Klātesošos uzrunāja zemkopības ministrs Armands Krauze un Valsts sekretārs Raivis Kronbergs. „Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova pateicās gan ministrijai, gan Jāņu siera ražotājiem (Jaunpils pienotava, PKS Straupe, Lazdonas piensaimnieks, Rankas piens un Latvijas Piensaimnieku centrālajai savienība)  par finansiālo atbalstu  grāmatas izdošanā. Dāvanās - pēc tipogrāfijas krāsas smaržojošās  grāmatas, ziedi,  Jāņu sieri...  Jā, 20.jūnijs  gan „Siera klubam”, gan  Jāņu siera ražotājiem: „Valmieras piens”, „Jaunpils pienotava”, „Lazdonas piensaimnieks”, PKS „Straupe” un „Rankas piens”  bija vēsturiska diena.   „Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova: „Grāmata veltīta ES Aizsargātā šā mūsu īpašā produkta ražotājiem. Grāmata veltīta visiem, kuri piedalījās ar receptēm un savu māku pārsteigumu radīšanā  no .Jāņu siera. Grāmata veltīta Latvijai." Tā paredzēta dāvināšanai, jo mums ir daudz pasākumu un konkursu. Tirāža diezgan liela, bet tiem, kuri gribēs tuvāk iepazīties ar tās saturu, "dodieties" uz mūsu mājas lapas www.sieraklubs.lv. sadaļu "Aktuāli". 

 

 

Grāmatas Jāņu siers digitālā versija

 

Sviestmaižu glezna

Kandavas lauksaimniecības tehnikuma topošie pavāri kopā ar skolotāju Dzintru Znatnaju ieguldīja lielu darbu, kā paši saka - "gleznas" izveidošanā. Tās bija daudzas stundas, lai  sarūpētu sagataves - dažādas maizītes, pēc tam tās izkārtotu. Produktu gleznā „Talsu piensaimnieka”  sieri un „ Baltais” biezpiens, sviests un krēmsiers. Gan „ Siera klubs” , gan tehnikums pateicas par atbalstu uzņēmumiem. Ēdienu glezna bija tehnikuma dāvana Kandavas svētkos. 

 



 

Siera diena Rucavā

„Siera kluba”  vadītāja Vanda Davidanova: "Ceļš tāls, saule karsta.... Tomēr 1.jūnijā devos uz Rucavas tradīciju nama „Zvanītāji” organizēto Sieru dienu. Aizvedu dāvanas: mūsu izdotās grāmatas, bukletus, Jāņu sierus no Valmieras piens, Jaunpils pienotava, Lazdonas piensaimnieks, PKS Straupe.  Baudījām Rucavas Balto sviestu ar vietējo saimnieču ceptu maizīti un sietos cietos sierus ar ķimenēm. Kāda kundze norādīja: no zilo govju piena! Lieliski, ka Rucavas sievas  cenšas saglabāt senās tradīcijas. Žēl, ka bija maz apmeklētāju (pašmāju ļaudis). Taču prasmes, kuras māk Rucavā , vajadzētu zināt arī tālākā un tuvākā pusē, jo īpaši jauniem ļaudīm. Seno tradīciju praktiskie "dārgumi" ir svarīgi Latvijai".

 

 



 

Laikraksta "Latvijas avīze" numurā lasiet - Saule brauca Jāņu sieru lūkoties

 

"Saule brauca Jāņu sieru lūkoties" izstāde Ogres tehnikumā

28.maijā Ogres tehnikumā atvērām ilustrāciju izstādi „Saule brauca Jāņu  sieru lūkoties,” - biedrības  „Siera klubs”, sadarbībā ar Ogres tehnikumu, organizētā  konkursa rezultāts. Dalībnieki – profesionālo izglītības iestāžu, kā arī dizaina un mākslas vidusskolu  audzēkņi, kuri izrādīja lielu interesi un vēlēšanos papildināt zināšanas par Latvijas īpašo produktu – Jāņu sieru, kurš ir iekļauts Eiropas Savienības garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā.
Audzēkņi 50 zīmējumos dalījās personīgos stāstos un mākā, ļaujot krāsās uzplaukt konkursa tēmai, veidojot brīvu interpretāciju un daloties izjūtās par siera tapšanu, baudīšanu, tradīcijām. Jo īpašs prieks par Ogres tehnikuma, Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas, Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas, Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma, Jelgavas Amatu vidusskolas, profesionālās vidusskola „Victoria”, Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolas un Bulduru tehnikuma jauniešu darbiem. Brīnišķīgas, profesionālas, izteiksmīgas un sirsnīgas ilustrācijas! Katrā ieguldīts liels darbs, dziļa doma un mīlestība.

 



 

MĀCĪBU BRAUCIENS ITĀLIJĀ
EMĪLIJAS – ROMANJAS REĢIONĀ

14.aprīlī ielidojām Milānā, atgriezāmies 18.aprīlī. Mēs - ES Aizsargāto Latvijas īpašo produktu ražotāji. Šo vērtīgo un interesanto pieredzes un mācību braucienu organizēja „Siera klubs” un LLKC. Fotogrāfijās - ieskats kopējos apmeklējumos un vēsturiskās pilsētās. Bija iespēja iepazīties ar pasaules granda - Parmezāna jeb Parmagiano Reggiano ražošanu un muzeju, ar Modēnas balzamiko tradicionālo ražošanu, vīnogu audzēšanu, piena kazu audzēšanu un kazu piena siera ražotni, ar uzņēmumu, kurš audzē govis, iegūst augstvērtīgu pienu un ražo izslavēto sieru "Grana Padano". Bija iespēja minētos produktus degustēt. Brīvajā laikā  mums organizēja ekskursijas Parmā, Veronā, Mantovā, pie Itālijas  lielākā ezera - Gardas un  Sirmione pussalā. Ziemeļitālija  mūs lutināja ar sauli, ziedošu dabu,  laipnību un uzmanību. 



 

Konkurss SAULE BRAUCA JĀŅU SIERU LŪKOTIES noslēdzies

SIERA KLUBS un Ogres Tehnikums aicināja profesionālo izglītības iestāžu, dizaina un mākslas vidusskolu audzēkņus piedalīties konkursā „Saule brauca Jāņu sieru lūkoties”. Konkursa mērķis: veicināt jauniešu interesi un paplašināt zināšanas par Latvijas unikālo produktu Jāņu sieru. Šodien izvērtējām darbiņus. Žūrijā strādāja Jānis Šolks, Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs, mākslinieks Edgars Janemanis. Ilze Brante, Ogres Tehnikuma direktore, vietniece Armanda Auziņa un Vanda Davidanova, Siera kluba vadītāja.



 

DISKUSIJA PAR JĀŅU SIERU

Pavasaris strauji tuvina domas par vasaras saulgriežiem. Kāds sien baltu Jāņu sieru... Bet Rušonas novada Lubānu ģimenīte - Lidija un Juris Sieraklubu prezentēja izteikti, acīm pamanāmi dzeltenu sieru, kurš visdrīzākā laikā saņems oficiālu vārdu - Jāņu siers. Un rūpnīcu - Jāņu siera gatavotāju valdes priekšsēdētājiem nebūs iebildumi pret jaunpienācēju. Bet baltu Jāņu sieru mēs nepieņemsim. Tā nebūs mūsu ietiepība. Tā vajag, tā bijis kopš laiku laikiem un būs vienmēr. Tā dokumentēts Eiropas Parlamenta un Padomes regulā (ES) Nr.1151/2012. Ja kādam gribas ražot Jāņu sieru, taču neievērot tam raksturīgo krāsu, ražojiet Pētera sieru. Degustācijā Ogres tehnikumā galdā bija arī PKS "Straupe" Jāņu siers, AS "Jaunpils pienotava" sieru izlase. Bija ēdieni ar sieriem. Ar dzelteniem sieriem!



 

 

Jāņu siera ražošana Jaunpils pienotavā

Jaunpilī ražotais Jāņu siers turpina rakstīt savu vēsturi. Pirmās lappuses tapušas pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā. AS „Jaunpils pienotava” direktors arī toreiz bija Viesturs Krilovs, bet pirmā meistare – Mārīte Kocareva. Laika ritums daudz ko izmainījis, taču Viesturs Krilovs  joprojām strādā, joprojām tiek ražots Jāņu siers.
Rūpnīcas vadītājs atzīst, ka siera tapšanas process saglabājies gandrīz tāds pats kā senatnē: vispirms izražo vājpiena biezpienu, tad siera gatavošanas vannu piepilda ar vājpienu, to uzkarsē, pievieno sasmalcinātu biezpienu. Masu maisa un karsē, līdz sāk veidoties sūkalas. Kad tās atdalījušās, masu pilda karsēšanas – maisīšanas iekārtā, pakāpeniski liekot klāt sviestu, olu masu, ķimenes, sāli un dabīgo krāsvielu. Karsētā un maisītā masa kļūst viendabīga – vijīga, ar nedaudz staipīgu konsistenci. Siers ir gatavs! To izlej uz formējama galda, un čaklas rokas masu raiti pilda veidnēs. Tās kārto transporta plauktos un novieto uz stundu vēsumā. Pēc tam ritulīšus atbrīvo no veidnēm, apgroza, apžāvē un turpina dzesēt. Termoformēšanas un iepakošanas iekārtā katrs gabaliņš tiek „ieģērbts” polimēra plēvē, un uzlīmētas etiķetes. Nākamajā dienā Jāņu siers ir gatavs ripot pie patērētājiem.



 

2023. gadā katrs esam patērējuši 23 kg siera!

SIERA KLUBS ar lielu prieku ziņo, ka 2023.gadā katrs Latvijas iedzīvotājs patērējis 23 kg siera un biezpiena. Salīdzinājumā ar 2022.gadu mēs katrs - par 700 g vairāk. Atceramies arī to laiku, kad katrs gadā izlietojām tikai 6,7 kg siera, un nemaz nesapņojām par tik lielu daudzumu. Kaut gan... Dažās Eiropas valstīs gadā ikviens apēd pat vairāk nekā 30 kg. Mums atliek censties! Lūk, cik skaisti sieri! Cik gardi ēdieni ar sieriem! Tos ierosmei piedāvā Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotājas Irina Duvanova un Inese Bedeice.

 



 
 

Vairāk ražojam, vairāk eksportējam

Statistikas dati nemelo, un šie dati bieži uzlabo noskaņojumu un virza sasniegto uz vēl labākiem panākumiem. SIERA KLUBS saņēma piena pārstrādes uzņēmumu veiksmes stāstu par 2023.gadu.Tas tiešām veiksmes stāsts, piepildīts ar neatlaidīgu darbu. Atkal jauns rekords, atkal varam lepoties ar siera un biezpiena ražošanas rādītājiem, kas pērn salīdzinājumā ar 2022.gadu pieauguši par 8670 tonnām jeb 17 %. Iespaidīgi! Eksports palielinājies par 4000 tonnām jeb 13 %, sasniedzot 34.2 tūkst. tonnu, kas ir 58 % no visa saražotā daudzuma. Vācija, Nīderlande, Igaunija, Maroka un desmiti citas valstis krietni kāpinājušas Latvijā ražoto sieru un biezpiena patēriņu. Jāuzteic Preiļu siers, kurš 2023.gadā eksportējis 15.1 tūkst. tonnu siera, plusā pieaudzējot 33 % salīdzinājumā ar aizpērno gadu. "Lai lielais darbs uz priekšu tiek", jāuzteic arī Baltais", Smiltenes Piens Jaunpils pienotava u.c. Šo uzņēmumu un Talsu Piensaimnieks, PKS "Straupe" sieri un biezpiens ir neiztrūkstoši uz mūsu - Latvijas ģimeņu galdiem. Paldies!

 



 

Ogrē top Jāņu siers

Ogrēnietis - Lapsu Mājas Siers ražotājs Jānis Lapsa saņēmis atzinumu no Pārtikas un veterinārais dienests, ka drīkst gatavot Eiropas Savienības Aizsargāto Latvijas īpašo produktu - Jāņu sieru. SIERA KLUBS valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova, kura kopā ar PVD vecāko eksperti Unu Rubinu apmeklēja nelielo ražotni, stāsta : "Tik mazu "rūpnīciņu" redzēju pirmo reizi, tajā viss kompakti un pārdomāti izkārtots, un darbība notiek precīzā secībā : katlā ieliej10 l vājpiena, uzkarsē, ieber 1 kg vājpiena biezpiena, kad sāk atdalīties sūkalas, tās nolej un siereklim pievieno olas, sviestu, ķimenes, sāli.
Iznākums - 1,2 kg Jāņu siera. Nu atkal Latvijā ir 6 atzīti Jāņu siera ražotāji" Ogrēnieši Jāņu sieram izejvielas - pienu un biezpienu iepērk PKS "Straupe".

 



 

Pēc darba dienas - koši svētki

Ziemīga pievakare - 9.februāris tina baltumā Ogres Tehnikums apkārtni, bet lielā zāle mirdzēja spožās gaismās. Uz sniegbalti klātiem galdiem rindojās ēdieni, klusināti skanēja mūzika. Tūlīt, tūlīt sāksies... Kopā sanākšanas prieku vairāk nekā 60 pedagogiem "iededza" tehnikuma direktore Ilze Brante. Vakaru ar jautrām asprātībām piepildīja pasākuma vadītājs aktieris un mūziķis Kristaps Rasims. Koncertēja grupa no Rēzekne "Ginc un es". Brīnišķīgās latgaļu dziesmas! SIERA KLUBS vadītāja Vanda Davidanova, uzrunājot klātesošos, sacīja, ka svētku nekad nevar būt par daudz, un vēlēja atcerēties Valentīndienas priekšvakarā, ka siers ir spēka, enerģijas un mīlestības produkts. Galdā taču bija vairāku uzņēmumu ražotie sieri : Talsu Piensaimnieks krāsainais ritulis, Jaunpils pienotava kūpinātais Guni, Lazdonas piensaimnieks Baltais biezpiena siers un Jāņu siers, kā arī PKS "Straupe" Jāņu siers un siera "desa". Atpūtu papildināja veselīga degustācija.

 



 

ILUSTRĀCIJU KONKURSS

 

Laikraksta "Ziemeļlatvija" numurā lasiet - INTERESANTS ATRADUMS PAR "LATVIJAS SIERA" VĒSTURI

 

Darbs mijās ar atpūtu

Biedrības dibinātāju, valdes locekļu un draugu  pulciņā „ Siera klubs”  nosvinēja 22 gadu dzimšanas dienu. Vai tiešām esam kļuvuši par 22 gadiem vecāki? Vai nopietnāki un gudrāki... Runājām par darbu, atcerējāmies piedzīvoto, baudījām „ Talsu piensaimnieka”  „ Piena sētas”  gardo torti,, saskandinājām šampanieša glāzes. Mēs bijām: „ Jaunpils pienotava”  rūpnīcas vadītājs Viesturs Krilovs, ZS „ Ēmužas”  īpašnieks Aivars Varņeckis,  Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante un vietniece Armanda Auziņa, zemkopības ministra palīdze Anželika Lazdiņa, „ Smiltenes piens”  valdes priekšsēdētāja Ilze Bogdanova,  Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma  direktore Ilze Ločmane, „Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova u.c. Paldies zemkopības ministram Armandam Krauzem par skaistajiem ziediem (kaut arī viņš todien bija Briselē, krāšņo pušķi saņēmām).

 



 

„Latgales Kulinārā mantojuma centra” jubileja

Skaista un bagāta bija 11.janvāra  pēcpusdiena un vakars Latgalē. Skaistas ir atmiņas. Biedrība „Latgales kulinārā mantojuma centrs” svinēja 10 gadu jubileju. Gan Latgales, gan Eiropas Reģionālā kulinārā mantojuma tīkla biedri ir ne tikai  Latgalē, tāpēc pasākumu pārstāvēja „Siera klubs” ar saviem biedriem un sadarbības partneriem: Ogres tehnikumu, Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma Preiļu struktūrvienību un Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumu.



 

 

2023.gadā īstenotie pasākumi

 

BIEDRĪBAS “SIERA KLUBS” ATSKAITE

 

2023. gada skaists noslēgums PKS „Straupe”

27.decembrī PKS „Straupe” notika svinīgs pasākums - skaists gada noslēgums par skaisti padarītu darbu. "Skaisti"  nozīmē, ka ir ar ko lepoties, jo paveiktā rādītāji ir ar plus zīmi salīdzinājumā ar 2022.gadu. Pasākumā piedalījās „Zemkopības ministrijas” parlamentārais sekretārs Normunds Šmits, zemkopības ministra palīdze Anželika Lazdiņa, „Siera kluba” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova,  ZS „Ēmužas”  īpašnieks un šefpavārs, un „Siera kluba” valdes loceklis Aivars Varņeckis. 

 


 

Galdā – siers un medus

30.novembris.  Skaisti sniegotās dienas mirdzums pēcpusdienā ienāca Ogres tehnikuma zālē. Bija organizēta  "Siera un medus tikšanās" kopā ar „Siera klubu” un zemkopības ministra Armanda Krauzes un viņa palīdzes Anželikas Lazdiņas dalību. Viesu vidū bija „Smiltenes piens” valdes priekšsēdētaja Ilze Bogdanova,   ZS „Ēmužas” īpašnieks un šefpavārs, Kuldīgas tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma  skolotājs  Aivars Varņeckis (viņi arī „Siera kluba”  valdes locekļi), kā arī Biškopības biedrība valdes priekšsēdētājs  Juris Šteiselis. Pasākuma dalībniekus sagaidīja un pie bagātīgi klātiem galdiem aicināja tehnikuma direktore Ilze Brante un”Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova. 

 

 


 

Apbalvojumi – par labu darbu

16.novembrī Zemkopības ministrijā notika svinīgs pasākums par godu Latvijas 105.dzimšanas dienai. Cēlas uzrunas, koncerts, pēc tam zemkopības ministrs Armands Krauze  pasniedza Zemkopības ministrijas apbalvojumus: medaļas  "Par centību" un  Atzinības rakstus. Apbalvojamo vidū bija arī „Siera kluba” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova un Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.  
Viņiem - medaļas. Bija daudz apsveicēju un ziedu. „Siera klubs” pateicas Ogres tehnikumam, Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumam, Jaunpils pienotavai, LOSP un citiem kolēģiem un draugiem.

 


 

Piena draugu balle

10.novembrī sirsnīgi nosvinēta Latvijas piensaimnieku centrālās savienības  (LPCS) rīkotā "Piena draugu balle".  Svētki vajadzīgi. Svētku nekad nevar būt par daudz! 
Lazdonas piensaimnieks, Smiltenes piens, Jaunpils pienotava, Tukuma piens un citu piena pārstrādes uzņēmumu produktu izstādes,  zemkopības ministra Armanda Krauzes apsveikums, mūzika un solo izpildījumi, labi ēdieni, - viss kopā izveidoja  vakaram patīkamu gaisotni. Sumināja uzņēmumu čaklākos darbiniekus, pasniedzot  Zemkopības ministrijas Atzinības rakstus un LPCS Goda rakstus..
Pasākumā piedalījās klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis,  ekonomikas ministrs Viktors Valainis, biedrības  LOSP valdes priekšsēdētājs
Guntis Gūtmanis, "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova. 

 


 

Carnikava un tās karalis – nēģis

9.novembrī daudzi ceļi satikās Carnikavā. „Siera klubs” un Latvijas lauku izglītības centrs organizēja semināru "ES  Aizsargāto Latvijas produktu stāsts – Carnikavas nēģi no ikdienas ražošanas līdz  tirgum". Dalībnieku sastāvs bija "raibs":  Zemkopības ministrija, „Jaunpils pienotava”, „Lazdonas piensaimnieks”, PKS „Straupe”, LLKC, Latvijas maiznieku biedrība, Restorānu servisa skola, „Ferma restoraunt”, Tirdzniecības un atpūtas centrs „Efeja” (Madona), Rucavas Tradīciju klubs „Zvanītāji”, „Siera klubs”. Visiem noskaņojums un vēlme  "apgūt" Carnikavu un tās karali - nēģi bija brašs


 

Semināru cikls „MEISTARA DIENA”  2023

1. seminārs VSIA “Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums”

2. seminārs PIKC „Smiltenes tehnikums”

3. seminārs Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums

4. seminārs Kandavas Lauksaimniecības tehnikums

5. seminārs Ogres tehnikums

 

Pieredzes apmaiņas brauciens pie SIA „MALEVSS”

12.oktobris bija tīkami saulaina diena, un arī šī dabas dāvana „Siera kluba” organizēto braucienu uz Ogres tehnikumu un jauno ražošanas uzņēmumu SIA "Malevss" („Sierštelle”) vērta ļoti jaukā pasākumā. Vispirms - sarunas par padarīto un darāmo, arī viedokļu apmaiņa un  diskusijas valdes sēdē, pēc tam Ikšķilē rūpnīcas apskate un „Sierštelle” gardo sieru degustācija.


 

Sižets par ES Aizsargātajiem Latvijas īpašajiem produktiem.

     

 

Laikraksta "Latvijas Avīze" numurā lasiet - ES Aizsargātie Latvijas produkti

 

Skillman Internatkional Forum „Prasmju planēta” ietvaros
ES Aizsargāto Latvijas īpašo produktu degustācija

26. septembrī Ogres tehnikumā notika Starptautisks pasākums Skillman International Forum (SIF) „Prasmju planēta”. To atklāja Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante. Klātesošos uzrunāja ministru prezidente Evika Siliņa. Foruma dalībnieki – apmēram 250 uzaicinātie no vairāk nekā 70 valstīm. „Siera klubs” šajā apjomīgajā pasākumā organizēja ES Aizsargāto Latvijas īpašo produktu „parādi” – izstādes galdu un uz 40 galdiem sešu produktu degustāciju.


 

Latvijas novadu siera diena 2023 JELGAVĀ

„Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova atzīst, ka  Jelgavā  aizvadīti vieni no skaistākajiem, labāk apmeklētākajiem, sieru piedāvājuma ziņā bagātākajiem un garšīgākiem, dziesmās skanīgākajiem un lustīgākajiem svētkiem. Pēc tik grandioza pasākuma esot mazliet skumji, bet gandarījums, ka siera ražotāji pacilāti par lielo pirktspēju,  tūkstoši viesu  - par jauko  dienu. Programmā ieplānotais īstenots. Siera svētkus atklāja zemkopības ministrs Didzis Šmits. Viņš uzņēmumu vadītājiem par teicamiem rezultātiem siera un biezpiena ražošanā, par eksporta kāpinājumu pasniedza Zemkopības ministrijas īpašas balvas. Ministrs arī iepazinās un nogaršoja stendos piedāvātos labumus, uzrunāja to gatavotājus. Paldies arī Debesīm par jauko laiku, kaut arī īsu brīdi uzmidzināja. Miers, krāšņums, pārpilnība, mīlestība  bija   "karaliene" "Latvijas novadu Siera dienā", kura notika 21. reizi.  Paldies visiem, kuri svētkus atbalstīja finansiāli vai ar darbu. Paldies visiem, kuri piedalījās. 


 

Laikraksta "Latvijas Avīze" numurā lasiet - Siera svētku mirkļi

 

Izbraukuma valdes sēde

16.jūnijā – „Siera kluba” izbraukuma paplašināta valdes sēde PKS „Straupe” pie mūsu valdes locekļa Imanta Baloža. Piedalījās „Smiltenes piens”, Ogres tehnikuma, Rīgas Tūrisma un radošāsindustrijas tehnikuma, Kuldīgas tehnologiju un tūrisma tehnikuma un Smiltenes tehnikuma direktori un vietnieki, ZS "Juri" saimnieki no Rušona.  Kā mums veicās, redzams  fotoreportāžā. Dāvanas Straupes aizvadītajā jubilejā, šampanietis un laba vēlējumi. Bija ekskluzīva - vēl karsta  Jāņu siera  masa   (tikko no ražotnes). Pēc tam devāmies uz rūpnīcu, lai redzētu, kā top Jāņu siers. Procesu skaidroja ražošanas vadītājs Rolands Jomerts  Tad ieturējām gardu maltīti. Galdā bija PKS „Straupe” visi gatavotie piena produkti , arī ciemkukuļi. „Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova aicināja pievērsties valdes sēdes dienas kārtībā iekļautajiem jautājumiem. Tie tika izskatīti, pieņemti vairāki lēmumi.


 

Ko gatavot no Jāņu siera

     

Jāņu siers - ES aizsargājamais produkts

     

Filma par Jāņu sieru

„Siera klubs” un Ogres tehnikuma topošie pavāri ir ceļā uz  Jaunpils pienotavu. Būs darbietilpīgas, spraigas stundas, jo filmēsim materiālu filmai par Jāņu sieru, un to var izdarīt tikai ražotnē. Ar mums kopā Latvijas lauku izglītības un konsultāciju centra filmētāju grupa. Jaunpilī satiekas „Rankas piens”, „Lazdonas piensaimnieks”, PKS „Straupe”, „Valmieras piens” un jaunpiliešu Jāņu sieri, - ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā iekļautais Latvijas nacionālais lepnums. Filma būs stāsts ne tikai par ražošanu, bet arī par cienastu Jāņu bērniem : košām siera platēm, gardiem burgerīšiem ar sieru, delikatesi - šķēlītēm, apceptām uz sausas pannas, iegūstot brūnu garoziņu, tās ēd ar dažādām piedevām, jo Jāņu siers (tāpat kā jebkurš cits) sader ar jebkuru citu produktu. Kopumā bija interesanti. Paldies visiem, kuri kārtējo reizi palīdzēja  mūsu ražotāju Jāņu  sieriem  "Iziet" tautās.


 

Svinējām PKS “Straupe” jubileju

Veselavas muiža - tik skaistā un vēsturiskā vietā 3.jūnija  vakarā svinējām  izcilnieka -  piena pārstrādes uzņēmuma PKS “Straupe” jubileju. Zāle bija pārpildīta ar viesiem. Pasākumā analītisku uzrunu teica ilggadējais valdes priekšsēdētājs Imants Balodis. Tika sumināti labākie  piena piegādātāji un uzņēmuma darbinieki. Pēc tam PKS “Straupe” sveica zemkopības ministrs Didzis Šmits, “Smiltenes piens” vadība, “Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova u.c. Atraktīvs, skanīgs un jautrs bija Dailes teātra  grupas "Ilga" aktieru Gundara Silakaktiņa un Laura Subatnieka koncerts. Zālē sēdošie bieži pievienojās daudzām iemīļotām dziesmām. Tad - pārbagāts  izsmalcinātu ēdienu  (drīzāk - delikatešu)  galds un jestra balle. Jubileja aizvadīta. Iesācies 31.darba gads ar  jaunām idejām un plāniem, ar siltiem saules stariem un vēsām lietus lāsītēm...


 

Zuši kopā ar citiem produktiem inovatīvās un gardās maltītēs

24.maija rītā garšīgas brokastis Smiltenes kafejnīcā "Trīs pipari un kūkas" un tad “Siera kluba” semināristu grupa, gandrīz 30 cilvēki no Latvijas dažādiem novadiem un Rīgas, devās uz pasaku - uz skaisto, sakopto Alūksni, kur notika izglītojošs seminārs "Zuši un citi Latvijas produkti inovatīvās un gardās maltītēs". Tik piepildīta diena! Tik brīnišķīgi un atsaucīgi cilvēki mūs sagaidīja: Alūksnes novada mērs Dzintars Adlers un Alūksnes pašvaldības aģentūras ALJA direktors Māris Lietuvietis. Tik jaukas un izzinošas ekskursijas! Tik ekskluzīvi piedzīvojumi: lidojām pāri Alūksnes ezeram pa trošu ceļu, ķērām zušus. Ēdām zušus. Tik daudz dažādos veidos! Nepietika laika izvizināties ar kuģīti un bānīti? Vajadzējis karstā saulē kājām iziet 6 kilometrus... Māris Lietuvietis sacīja zelta vārdus: vienā dienā Alūksni nevar izbaudīt. 


 

Ogrē Baltijas valstu sporta spēlēs bauda Latvijas sierus

27.aprīlī Ogres tehnikumā notika Baltijas valstu profesionālās izglītības 28.sporta spēļu atklāšana. Tas bija grandiozs, perfekti organizēts, krāšņs pasākums. Zālē, nesot savu valstu karogu, iesoļoja Lietuvas, Igaunijas un  Latvijas jaunie sportisti. Koris dziedēja visu valstu himnas, tad - apsveikuma vārdi. Pēc tam tehnikuma direktore Ilze Brante aicināja ciemiņus pacelt glāzi šampanieša un baudīt dažādus gardumus. Ko pasākumā darīja “Siera klubs”? Visus pārsteidza ar lieliskiem meistardarbiem - siera  platēm, kurās bija “Lazdonas piensaimnieks”, “Talsu piensaimnieks”, “Jaunpils pienotava”, “Rankas piens” un “Preiļu siers” sieri. Par siera plašu pievilcību parūpējās skolotājas Zinaida Bāra un Gita Kalnageidāne. Siera plates bija arī 28. aprīlī  uz vakariņu galdiem.

 

Saldā un sāļā konditoreja ar sieriem

25.aprīlī Smiltenes tehnikumā notika seminārs Smiltenes  pašvaldības darbiniecēm. Tēma "Saldā un sāļā konditoreja ar sieriem". Semināru vadīja skolotāja Inese Veidemane. Piedalījās  „Smiltenes piens” valdes priekšsēdētāja Ilze Bogdanova. Viņas aizraujošais stāstījums par sieru un citiem piena produktiem  bija pamudinājums daudzveidīgi un prasmīgi lietot sierus gan kulinārijā, gan konditorejā. Semināram sierus nodrošināja „Siera klubs”, un tie bija Smiltenes buķete : Burrata, Straciatella, Holandes,  kūpinātā un mini Mozzarella, Krēmsiers, biezpiens, kā arī „Kotiņi” miltu dažādās  šķirnes. Seminārs bija interesants, piesātināts padomiem un ar izteiksmīgu, gardu rezultātu, kas redzams  fotogrāfijās. Tās skatoties, tā vien gribas nogaršot daudzos labumus...



 

 

Laikraksta "Latvijas Avīze" numurā lasiet - Aicina stiprināt Jāņu siera tradīcijas

 

Seminārs “Vietējo produktu salikumi vērtīgās un inovatīvās maltītēs”

14. aprīlī “Siera klubs” un semināristi no daudzām Latvijas pilsētām aizvadīja bagātu, skaistu un garšīgu dienu. piedaloties  seminārā "Vietējo produktu salikumi vērtīgās un inovatīvās maltītēs". Šefpavāres Astrīdas Čeppes, konditores Airitas Miezes, Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma  skolotāju Ineses Bedeices un Ligitas Šeferes, Latvijas vadošā vīnziņa un eksperta  Ginta Sniedzes lekcijas, meistarklases  un degustācijas, - tik daudzveidīga bija programma. 



 

LATVIJAS SIERI STARPTAUTISKOS PASĀKUMOS

 

 



 

Konkurss "Learn", "Know",  "Do", "Can", "Show”

30.martā Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā  liels notikums - Starptautisko Profesiju konkurss 11 valstu konkursantiem. Piedalījās komandas 11 nominācijās no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Horvātijas, Somijas, Itālijas, Nīderlandes, Francijas, Slovēnijas, Turcijas un Ukrainas. Pavāri gatavoja šefpavāra  komplimentu, pamatēdienu un desertu.
Konditori cepa divu veidu tartes. Viesmīļi no 7 šķirņu Latvijā ražotiem sieriem
veidoja plates. “Siera klubs”, Talsu piensaimnieks, Jaunpils  pienotava, Rankas piens, Smiltenes piens, PKS Straupe - konkursa atbalstītāji. Latviju pārstāvēja trīs mācību iestādes: Ogres tehnikums, Ventspils tehnikums un Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums.
Rīgas TRIT sacīja PALDIES biedrībai “Siera klubs”. Bet mēs pateicamies piena
pārstrādes uzņēmumiem par garšīgajiem un kvalitatīvajiem sieriem, biezpienu, saldo un skābo krējumu, sviestu, rūgušpienu.. Ar šiem produktiem strādāja  gan Latvijas, gan citzemju topošie pavāri, konditori, bārmeņi un viesmīļi. Radīja skaistu un gardu iznākumu.  Vissvarīgākais -  viss no Latvijā ražotā!

Attēlā: pavāru, konditoru gatavotie ēdieni un viesmīļu – siera plates.

 

ES Aizsargāto Latvijas produktu degustācija

30.martā Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā svarīgs notikums - Starptautiskais profesiju konkurss “Mācies, proti, dari, vari, parādi” 11 valstu jauniešu komandām.
“Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova: "Esmu gandarīta, ka konkursantus pavadošajiem 70 pedagogiem noorganizējām ES Aizsargāto Latvijas īpašo produktu degustāciju un prezentāciju. Paldies visiem, kas palīdzēja, jo īpaši Inesei Bedeicei un Artūram.Hominam. Bija Jaunpils pienotavas Jāņu siers, Latvijas lielie pelēkie zirņi (ar speķīti), sklandrauši, rudzu rupjmaize ( to pasniedzām ar PKS “Straupe” kaņepju sviestu). Bija pat Carnikavas nēģi želejā (paldies labiem draugiem - Latvijas produktu entuziastiem) . Jā, zvejai aizliegums, bet baudīt nēģus gan neviens nav aizliedzis! Šiem produktiem - Latvijas patiesajam lepnumam pievienojām Aglonas maizes veistūkli (maizīte ar mīklā ietītu un ieceptu speķi) un Jaunpils pienotavas rūgušpienu, tā senatnē veistūkli ēduši mūsu senči. Ceram, ka šos divus produktus arī spēsim "ielikt" Eiropas izcilnieku plauktā, un darbiņš ir uzsākts.

 

Saturīga tikšanās

“Siera kluba” 12 dāmas  (pārsteigums - nebija neviens kungs) pusdienoja  restorānā FERMA. Runāja par darbu - šā gada iespējamiem pasākumiem :
semināriem, mācību braucieniem, sieru degustācijām. Taču vissvarīgākais,- norādīja “Smiltenes piens” valdes priekšsēdētāja Ilze Bogdanova: palielināt Latvijā ražoto sieru patēriņu. Rīgas tūrisma un radošās industrijas tehnikuma direktore Ilze Ločmane informēja par 12 valstu Starptautisko  Profesiju konkursu, kas notiks 29.- 30. martā. Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante iezīmēja septembrī gaidāmo Eiropas valstu pasākumu kulinārā mantojuma sakarā. Tā, lūk, dāmas sprieda, baudīja sierus, gardos ēdienus, kafiju... Vai atpūtās? Protams!

 



 

Smiltenes sieri Kuldīgā

16.un 17.martā Kuldīgas tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma telpās notika Profesionālās pilnveides konference profesionālās un vispārējās izglītības iestāžu 80 latviešu valodas un vēstures skolotājiem. Viņi - no Latvijas visām skolām.
Otro gadu šo izglītojošo semināru atbalsta “Siera klubs” un “Smiltenes piens”, 
kafijas pauzēs popularizējot jaunos sierus.  Pērn tā bija "Burrata", šogad -
sieri "Vegan" un "Stracciatella". Tehnikuma topošie pavāri ļoti centās šos  sierus interesanti, varbūt pat netradicionāli  pasniegt dažādās gardās uzkodās. Bija arī teorētiska prezentācija par Smiltenē ražotiem produktiem. Ēdināšanas nodaļas vadītāja Vita Strautiņa atzina, ka audzēkņiem, veidojot sieru uzkodu buķeti, bija arī vērtīga  meistarklase: viņi paši apguva šo sieru garšu un īpašības salikumos ar citiem produktiem. Toties konferences dalībnieki  bija patīkami pārsteigti par sieru mazo "ballīti". Šos sierus varēs veikalos atpazīt un izmantot ēdienreizēs ģimenēm. “Siera klubs” gandarīts, ka sieri "ienāk"  kafijas pauzēs, izbīdot "pufīgās" bulciņas un treknās, pārlieku saldās kūciņas.



 

Biedrība “Siera klubs”, sadarbībā ar LLKC , organizē SEMINĀRU


 

Latvijas  piena produkti – Baltijas valstu konkursā “Baltic VET Skills”

22. un 23. februārī notika Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma organizētais starptautiskais konkurss “Baltic VET Skills”. Piedalījās 22 jaunieši no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, - viņi Baltijas valstu profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi. Divu dienu garumā pavāri, konditori un gaļas pārstrādes topošie speciālisti rādīja praktiskās iemaņas, izpildot dažādus uzdevumus: gatavoja kēksus, ruletes, kūciņas, uzkodas, pamatēdienus. Šo konkursu atbalstīja AS  “Smiltenes  piens”, AS “Jaunpils pienotava” un “Siera klubs”, atvēlot sieru, biezpienu, sviestu, saldo krējumu. Esam gandarīti par piena produktu izmantošanas prasmēm ēdienu gatavošanā un daudzu jo daudzu jaunu recepšu veidošanā.

 



 

Piena produktu cenu veikalu plauktos ietekmē vairāki faktori, vaicāti par sadarbību ar Latvijas piena pārstrādātājiem, atzina aptaujātie nozares pārstāvji

A "Elvi Latvija" komercdirektore Laila Vārtukapteine skaidroja, ka piena cenu veikalu plauktā nosaka pārstrādes uzņēmumu vai vairumtirgotāju noteiktā iepirkuma cena, ko papildina mazumtirdzniecības piecenojums - izmaksas par preču loģistiku, tirdzniecības materiāliem, komunālajiem maksājumiem, darbinieku atalgojumu.
"Ja piena produktu ražotāji samazina produktu iepirkuma cenu, tā tiek samazināta arī veikala plauktā, tomēr tirdzniecības uzņēmumu iespējas ietekmēt pārstrādātāju noteiktās cenas ir ierobežotas," atzīmēja Vārtukapteine. Līdztekus viņa novērojusi, ka piena produktu kategorijā cilvēki pamatā pērk tieši akcijas preces.



 
 

Sieru krāšņā degustācija Ogrē

2.februārī - Starptautiskā Sieru diena. Neplānoti svētki, tomēr “Siera klubs”, 
Ogres tehnikums, Zemkopības ministrijas pārstāvji,  LLKC un 130 semināra dalībnieki to atzīmēja, baudot 
Latvijas garšīgos sierus bagātīgā degustācijā. Ogres tehnikumā notika LLKC
un ZM seminārs par atbalsta saņemšanas nosacījumu kārtību jaunajā plānošanas periodā.



 
 

"Siera klubs": Latvijā ir kvalitatīvi sieri, bet tiem ir grūti konkurēt Eiropā

Latvijā ir kvalitatīvi sieri, bet tiem ir grūti konkurēt Eiropas tirgū, aģentūrai LETA atklāja biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.
Kā norādīja Davidanova, Latvijas ražotāju konkurētspēju ietekmē atšķirības svaigpiena iepirkuma cenās, Latvijas salīdzinoši nelielie eksporta apjomi, jaudu noslodze piena pārstrādes uzņēmumos, kas Latvijā vidēji ir tikai 43%, kā arī darbinieku trūkums, kas kopumā Latvijas uzņēmumiem rezultējas ar lielu saražotās produkcijas pašizmaksu.



 
 

Rušonā – “Juru” sieri

Lidija un Juris  Lubāni. Tā ir zemnieku saimniecība "Juri", kuru daudzus gadus
pazīstam kā gardu un ļoti kvalitatīvu, labu šķirņu  sieru gatavotājus. Lidijas skolotāja - padomdevēja bija mūsu slavenā "sieru mamma" Aija Golde, arī ar 
ieteikumiem un idejām talkā nāca Mārtiņš Rītiņš. Nu viņi abi sierus sien un galdus klāj pie Dieviņa. Braukt uz Aglonu un neiegriezties pie "Juriem" nebūtu prāta darbs!
Ko “Siera klubs” tur darīja, redzams fotogrāfijās. Lielie siera rituļi - fantastiski gardi! Tie aizceļoja gan uz Kuldīgu, gan uz Talsu novada “Ēmužšm”.

 



 
 

Tikšanās Aglonas maizes muzejā

Skatoties fotogrāfijas, atkal rodas sajūta, ka esam viesmīlīgajā Aglonas muzejā, kur notika biedrības Latgales kulinārā mantojuma centrs  ikgadējā biedru sapulce. Divus gadus bija liegta pulcēšanās, tāpēc redzēšanās prieks bija liels un neviltots. “Siera klubu” pārstāvēja tā vadītāja Vanda Davidanova, Ogres tehnikums, Kuldīgas tehnoloģiju un tūrisma tehnikums un Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma Preiļu struktūrvienība.



 
 

Baudīja 7 piena pārstrādes uzņēmumu 17 siera šķirnes un 11 uzkodu veidus ar sieru

11.janvārī biedrība “Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome”  savus biedrus aicināja uz sapulci, un dienas kārtības galvenais jautājums bija tikšanās ar zemkopības ministru Didzi Šmitu.  Pasākuma ietvaros “Siera klubs” organizēja Latvijas septiņu piena pārstrādes uzņēmumu 17 siera šķirņu un veidu , kā arī uzkodu ar sieriem degustāciju. Iemesls pamatots : pievērst uzmanību unikālā produkta – Latvijā saražotā  siera  cipariem par kopējo daudzumu, par eksportu un importu salīdzinājumā ar pērnā gada 10 mēnešiem. Par to informēja “Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova. Viņai bija saruna ar ministru, pēc tam viņš labprāt piedalījās degustācijā. 



 

 

 

2022.gadā īstenoto pasākumu plāns

 

Gada veikuma rezumējums

Ceļš uz Bīriņu pili kā pasaka, - koki, mājas balti un pūkaini. Turpdevāmie uz  biedrības LOSP pārstāvju sapulci. Piedalījās gan biedri  (arī “Siera klubs”), gan Zemkopības ministrija departamentu direktori un citas atbildīgas personas. Sapulce noritēja analītiskā svētku gaisotnē. Tika runāts par 2022.gada labajiem darbiem un iezīmēti  nākamā gada svarīgākie uzdevumi. Sveicieni, laba vēlējumi, dāvanas un garšīgas  pusdienas, - viss kopā vēso ziemas  dienu  pārvērta krāšņā un sirsnīgā  notikumā.

 



 
 

Piparkūku un siera mājiņas atnes svētkus

7.decembrī Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā ienāca pasaka, tā smaržoja pēc piparkūkām un siera. Pasaku bija uzbūruši 25 topošie konditori, gatavojot piparkūku mājiņu ciemu. Tur bija sniegavīri un Ziemassvētku vecīši, eglītes, aka, ragavas, dāvanu maisi . Šajā ciemā piparkūku mīkla satikās ar “Smiltenes piens”, “Lazdonas piensaimnieks”, “Jaunpils pienotava” un “Rankas piens” sieriem, biezpienu, sviestu un krējumu. Savu artavu ielika arī “Latvijas maiznieku biedrība”. Brīnišķīgs - spožs svētku ieskaņas rezultāts, kura tapšanā jauniešiem padomus deva skolotājas Irina Duvanova, Ligita Šefere, Līga Rugāja. Pasaku ciema atklāšanā piedalījās “Siera klubs” vadītāja Vanda Davidanova, tehnikuma direktore Ilze Ločmane un pedagogi.
Tika vērtētas skaistākās mājiņas (visas bija skaistas, tāpēc tas bija grūts
uzdevums!). Uzvarētājiem balvas no “Siera klubs”.



 

IZBRAUKUMA VALDES SĒDE

Sasveicināmies ar Talsiem

Valgales dzirnavās

Valdemārpils

Vakars un rīts “Ēmužās”

Piena sētā

Rideļu dzirnavās



 

Pieredzes brauciens – izglītojošs seminārs Kandavas novadā

„Siera klubs” devās pretī zelta rudenim. Maršruts – Kandavas novads.  Daudzi sacīja, ka nebūs interesanti. Taču bija gan interesanti, gan sirsnīgi, gan skolojoši un garšīgi. Apmeklējām brīnumainu vietu - lauku sētu „Indāni”, kuras saimniece ir vairākās filmās spēlējošā Signe Ezeriņa. Bija sajūta, ka  esam nokļuvuši pasakā un negribas atmosties...  Signei ir 2 pašas bērni, 16 audžubērni un pulks mīļu mājdzīvnieku. Arī tā var dzīvot un būt pat ļoti  laimīgai. Cienasts - tikko no krāsns izņemtas maizītes, rītā siets siers, kafija ar pieniņu, jo nesen atskrējis teliņš. Ja jūs  "Indānos" neesat bijuši, noteikti aizbrauciet, redzētais ir vērtīgāks par pilīm un muižām.



 

Svētki Hanzas peronā

 Neliels ieskats pasākumā Hanzas peronā. „Novadu garša” svinēja atskatu uz 2022.gadā paveikto, kopā saaicinot   visu novadu izcilākos produktus un ražotājus. Piedalījās arī „Siera klubs”, to pārstāvēja mūsu biedres Ilva Liepniece, sefpavāre no Auce un Astrīda Čeppe,  šefpavāre no Rīgas. LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis, pienācis pie mūsu krāšņā un bagātīgā stenda, sacīja, ka ir tik skaisti, ka  būs žēl  izjaut burvīgo kompozīciju. Bet neko darīt! Visi garšoja un pirka! Un slavēja. Dienas rezultāts - notukšoti galdi un laba sajūta. 



 

Talsu novada vizītkartes

6.septembrī Zemkopības ministrijas darba grupa (zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts, Lauku Attīstības atbalsta departamenta direktore Liene Jansone, biedrības LOSP ģenerāldirektors Guntis Vilnītis) devās uz  Talsu novadu, lai iepazītos ar lauksaimnieku un zivsaimnieku uzņēmumiem.  Maršrutu izstrādāja „Siera klubs”, sadarbībā ar Talsu novada pašvaldību. Pašā  Kurzemes viducī atrodas skaista vieta - Lubezere, kur sastapām uzņēmīgus un nākotnei domājošus cilvēkus - modernas govju fermas SIA "Intas"   īpašnieci Intu Bagdoni un gandrīz Latvijā lielāko zemeņu audzētāju un pārstrādātāju (arī cidoniju, ābolu, rabarberu) "Lubeco" saimnieku Dzintaru Silgali. Abiem - veiksmes stāsti, bet ne bez darba, grūtuma un problēmām.  Tās bija vērtīgas tikšanās un interesantas sarunas.



 

Svētki Vecbebros ar sieru un medu

3.septembra rīts sākās ar biezu miglu,- uz Vecbebriem braucām kā pa piena jūru. Pirms galamērķa pavērās dzidras debesis ar spožu sauli, un tā svētku
dalībniekus lutināja visā dienas garumā. Tika svinēta liela jubileja - Vecbebru Biškopības skolas 100 gadi. Šajā pasākumā aktīvi iesaistījās Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante ar savu komandu, jo  Vecbebri ir Ogres tehnikuma programmu īstenošanas vieta. Tā kā  medus un siers ir lieliski saderoši produkti, tad arī „Siera klubs” bija dalībnieku vidū ar PKS „Straupe” Jāņu un Ķimeņu sieru, „Rankas piens”  Valmieras, Siera bumbām un „Kleo” un „Sierštelle” sieru izlasi.

 



 

Semināru cikls „MEISTARA DIENA”  2022

1. seminārs PIKC „Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums”

2. seminārs PIKC „Ogres tehnikums"

3. seminārs PIKC „Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums”

4. seminārs PIKC „Kandavas Lauksaimniecības tehnikums”

5. seminārs PIKC „Smiltenes tehnikums”

 

Cildina kvalitatīvākos piena produktus

31.augusta pievakarē Saulkrastos "Minhauzena Undā" pulcējās piena pārstrādes uzņēmumu vadītāji, ražošanas meistari un viesi. Tā bija Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības rīkotā Piena balle, kurā cildināja piena produktu kvalitātes  konkursa uzvarētājus dažādās nominācijās. Visbagātākais  diplomu birums bija  „Jaunpils pienotavai”, cildinājumus saņēma „Smiltenes piens”, „Talsu piensaimnieks”, „Rankas piens” un citi uzņēmumi. Uzaicināto vidū bija Zemkopības ministrijas vadība, departamentu direktori, Pārtikas veterinārā dienesta vadība, konkursa žūrija, „Siera klubs” un citi. Tas bija jauks pasākums: labie vārdi, apsveikumi, ziedi, mūzika, gardais cienasts liecināja, ka piena pārstrāde turpina  dzīvot un strādāt.



 

Latvijas novadu siera diena 2022

     

Latvijas novadu siera diena 2022 SMILTENĒ

 

Laikraksta "Latvijas Avīze numurā lasiet " Siera svētki 2022

 

Latvijas novadu siera diena 2022 SMILTENĒ

 

Laikraksta "Latvijas Avīze numurā lasiet "Jāņu siers - šogad drīzāk delikatese"

 

Laikraksta "Latvijas Avīze jaunajā numurā lasiet reportāžu "Īpašie produkti briseliešu galdā"

 

Profesionālās meistarības konkursu "Eiropas aizsargātie Latvijas īpašie produkti cienastā ārzemju viesiem"

     

Latvijas Jāņu siers – vienīgais pasaulē

 
Konkurss par Eiropas aizsargātajiem Latvijas īpašajiem produktiem
 

Laikraksta "Latvijas Avīze" jaunajā numurā lasiet reportāžu par konkursu"Eiropas aizsargātie Latvijas īpašie produkti cienastā ārzemju viesiem"

 
Žurnāla "Saimnieks" jauno numurs
 
Igaunijā – pieredzes apmaiņā
 
Profesionālās meistarības konkurss
„Eiropas Aizsargātie Latvijas īpašie produkti cienastā ārzemju viesiem”
 

Seminārs „Veselība, labs izskats, harmonija ar Latvijas produktiem -  ūdens veltes”.

PROGRAMMA

* „Siera kluba” vadītājas Vandas Davidanovas pārskats par siera ražošanu un patēriņu 2021. gadā. Pasākumi 2022. gadā.

* Jauno siera šķirņu un citu piena produktu degustācija.

* Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka par jaunumiem maizes plauktos, degustācija;

* Šefpavāra Aivara Varņecka gatavotās  brokastis  ar zivīm un sieru, ar zivīm un biezpienu.

* „Mītavas čiekurs” īpašnieka Reiņa Artimoviča stāstījums un  degustācija (inovatīvie produktiem);

* Pasaulslavenā bārmeņa Andra Reizenberga meistarklase bezalkoholisko un alkoholisko kokteiļu gatavošanā un degustācija.

* Šefpavāra Ingmara Ladiga meistarklase zivju ēdienu gatavošanā, noformēšanā.

 
Jaunie un tradicionālie produkti
 
Kārtējais vēsturiskais rekords siera ražošanā
 
2022.gada provizoriskais plāns

* Semināru cikls (3 semināri) „Veselība, labs izskats, harmonija – ar Latvijas sieriem un citiem produktiem” pavāriem, tehnikumu profesionālo priekšmetu skolotājām, viesu māju saimniecēm u.c.
- pirmā tēma „Upju veltes saderībā ar sieru”;
- otrā tēma „Meža veltes saderībā ar sieru”;
- trešā tēma „Biezpiens un citi piena produkti konditorejā”.
* Semināru cikls (5 semināri)  „Meistara diena” topošajiem pavāriem, pavāru palīgiem,  konditoriem, katrā seminārā piedalās līdz 80 (astoņdesmit) semināristi.
* Latvijas sieru popularizēšana (prezentācijas, degustācijas) ES valstīs: Polijā, Somijā, Slovēnijā, Portugālē, Lietuvā, Igaunijā u.c.) tehnikumu projektu ietvaros.
* Piedalīšanās un atbalsts RTRI tehnikuma organizētajā seminārā „Jaunie un tradicionālie produkti prasmju konkursos”.
* Siera un vīna degustācijas organizēšana žurnālistiem, kuri ar publicititāti atbalstījuši „Siera klubu” un ražotājus 20 gadu garumā.
* Atbalsts (Smiltenes Krēmsiers) siera  tortu gatavošanas meistarklasei Kandavas Lauksaimniecības tehnikumā. 
* Siera cepumu konkursi Kuldīgas Tehnoloģiju tehnikumā, Kandavas Lauksaimniecības tehnikumā. Noslēguma lielais konkurss Siera svētkos Smiltenē.
* Piedalīšanās ar sieru un sieru uzkodu prezentāciju Kuldīgā republikāniskajā latviešu valodas skolotāju konferencē (70 personām).
* Svētki ”Latvijas novadu Siera diena”  Smiltenē 16. jūlijā.
* Mācību un pieredzes 3 ( trīs)  dienu brauciens „Latvijas produktu garša Kurzemē”.
* Mācību un pieredzes (2 braucieni)  jauniešiem, lai iepazītos ar piena pārstrādes uzņēmumu darbu.
* Sadarbība ar medijiem (laikrakstiem, žurnāliem, TV, Latvijas Radio).
* Sadarbība ar  Eiropas Reģionālā kulinārā mantojuma tīklu Zviedrijā un biedrību “Latgales Kulinārā mantojuma centrs”:
- Kulinārā mantojuma recepšu apzināšana un vākšana visos reģionos, iesaistot tehnikumu audzēkņus,
- Eiropas Kulinārā mantojuma tīkla ideju popularizēšana, iesaistot tīklā jaunus biedrus.
- Kulinārā mantojuma pieredzes un mācību 3 (trīs)  dienu brauciens uz Igauniju.
* Biedrības „Siera klubs” mājas lapas www.sieraklubs.lv uzturēšana un regulāra, papildināšana (mums ir vairāk nekā 10 tūkst. sekotāju).
* Biedrības „Siera klubs” FACEBOOK  profila lapas uzturēšana un regulāra papildināšana.
* Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā iekļautā produkta „Jāņu siers”   reklamēšanas pasākumi:
- konkurss profesionālās izglītības iestāžu audzēkņiem  „Jāņu vainagā – mans Jāņu siers”,
- konkurss ēdienu gatavošanā no ES reģistros iekļautajiem produktiem „Latviešu viesmīlība ES valstu viesiem, pasniedzot mūsu īpašos produktus ēdienos”,
- dokumentālas filmas uzņemšana par Jāņu sieru (PKS „Straupe”),
- sadarbībā ar SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” Jāņu siera popularizēšanas pasākumi „Novadu garša”, noslēguma pasākums „Hansas peronā”.
- publicitātes par Jāņu sieru nodrošināšana laikrakstā „Latvijas Avīze”, žurnālā „Praktiskais Latvietis”, „Siera kluba” facebook profila lapā un mājas lapā.

 
RīgasTRIT skolotāja Inese Bedeice sagatavojusi interesantu prezentāciju par kulinārā mantojuma piena produktiem
 
RAKSTS PUBLICĒTS LAIKRAKSTĀ LATVIJAS AVĪZE
 

Darbs un atpūta

 
Tikšanās Smiltenē
 
Žurnāla "Saimnieks" jaunajā numurā raksts par piena produktu ražotāju no Kurzemes - SIA ELPA
 

Semināru cikls „MEISTARA DIENA”  2021

1. seminārs PIKC „Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums”

2. seminārs PIKC „Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums”

3. seminārs PIKCS Kandavas Lauksaimniecības tehnikums”

4. seminārs PIKC „Ogres tehnikums"

5. seminārs PIKC „Smiltenes tehnikums”

 

Latvijas novadu siera diena 2021

     

Siera svētku krāsainās atmiņas

28.augustā Jelgavā notika „Siera klubs” rīkotie lielākie svētki sieram, siera ražotājiem un patērētājiem. Tie bija pat ļoti skaisti un garšīgi svētki. Solījām trīs pārsteigumus jeb brīnumus, taču bija četri, un pirmais- vissvarīgākais. Naktī lija. No rīta lija. Bet, šķērsojot  Jelgavas robežu, lietus mitējās, un dienas garumā mūs lutināja vasarīga saulīte.



 

Lasiet laikrakstu "Latvijas Avīze". Atgriezīsimies Siera dienā Jelgavā!

 

APGŪSTAM NEAPGŪTO SĒLIJU
Mācību un pieredzes brauciens

Pateicoties „Siera kluba” sadarbībai ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru, devāmies mācību un pieredzes trīs dienu braucienā "Daugavas abu krastu novadu garša". Apguvām neapgūto Sēliju. Vispirms iepazīšanās notika ar Jaunjelgavu, tai pilsētas tiesības piešķirtas 1647.gadā.  Pašiem ānoklausās gida stāstījums, pašiem jāizstaigā pilsētiņas centrs un  jāizbauda skaistā taka pie Daugavas, bet pāri tai rokas stiepienā ir Skrīveri. Nākamais objekts bija  piena pārstrādes uzņēmums Sērene - SIA "Sērenes piens". Mūs sagaidīja valdes priekšsēdētājs Jānis Ruskis. Ar lielu uzmanību noklausījāmies, cik daudz ir paveikts. Sērenē ražo pasaules tirgos pieprasītus piena produktus, piemēram, Akkawi tipa balto sieru, termizētu skābo krējumu, biezpienu u. c. „Sērenes piena” vārds aizskanējis Vācijā, Zviedrijā, Saūda Arābijā, Izraēlā un citās valstīs. Ekskursijas noslēgumā baudījām gardus jo gardus piena produktus.



 

LATVIJAS NOVADU SIERA DIENA

 

Iznācis jauns Siera kluba veidotais buklets "Eiropas aizsargātie - Latvijas īpašie produkti"

 

Profesionālās meistarības konkurss
"Ēdienos - ES Aizsargātajos reģistros iekļautie Latvijas īpašie produkti "

Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums
Audzēkne Agnija Ķiģele un skolotājs Aivars Varņeckis
Kandavas Lauksaimniecības tehnikums
Audzēknis Kristaps Liepa un skolotāja Dzintra Znatnaja
Ogres tehnikums. Laura Kulakova un skolotāja Zinaida Bāra

Ogres tehnikuma otra komanda.- Jekaterina Jepifanova un skolotāja Māra Strazdiņa

 

RTRIT
Veronika Gasparena un Inese Bedeice

RTRIT otrā komanda - audzēkne Laura Jankūne un skolotāja  Irina Duvanova
RTRIT trešā komanda - audzēkne Vera Naklonova un skolotāja Ināra Liepiņa
Smiltenes tehnikums
Audzēkne Amanda Priede un skolotāja Vita Audere
 
 

Lustīgus LĪGO svētkus!

 

Konkurss - Latvijas īpašie produkti ēdienos RTRIT

     

 

Konkurss - Latvijas īpašie produkti ēdienos Ogres tehnikumā

     

Konkurss - Latvijas īpašie produkti ēdienos Smiltenes tehnikumā

     

Konkurss - Latvijas īpašie produkti ēdienos Kandavas tehnikumā

     

 

Konkurss - Latvijas īpašie produkti ēdienos Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā

     

Publikācija "Latvijas avīzē"

 

Publikācija "Praktiskais Latvietis" Kefīrs

 

KONKURSA NOLIKUMS

 

Publikācija žurnālā "Saimnieks"

 

Publikācija "Praktiskais Latvietis" Talsu siers

 

Publikācija "AGRO tops"

 

Publikācija žurnālā "Saimnieks"

 

Publikācija "Praktiskais Latvietis" Latvijas siers

 

Publikācija "AGRO tops"

 

Publikācija "Praktiskais Latvietis" Jaunpils siers

 

Publikācija "Praktiskais Latvietis" marinēts siers

 

Publikācija "Praktiskais Latvietis" Kristīne Bratka

 

Ražojam un ēdam vairāk sieru un biezpienu

 

Latvijas piena pārstrādes uzņēmumiem 2020. gads noslēdzies labāk, nekā varēja domāt, dzīvojot un strādājot pandēmijas apstākļos.
„Ar prieku informēju, ka par 7 % pieaudzis saražotā siera un biezpiena daudzums. Kopā – 54 tūkst. tonnu, un ir sasniegts jauns rekords (2019. gadā bija 50,5 tūkst, tonnu).  Turpina palielināties šo produktu patēriņš uz 1 iedzīvotāju, un 2020. gadā pēc provizoriskiem datiem katrs esam apēduši 21,5 kg siera un biezpiena, kas ir par 2 % vairāk nekā 2019. gadā. Kopā Latvijas iedzīvotāju galdā bijušas 41,1 tūkst. tonnu siera un biezpiena. Kopš 2002. gada Latvijā siera patēriņš uz 1 iedzīvotāju gadā ir gandrīz trīskāršojies.Tā kā par 3 % ir samazinājies importēto produktu daudzums, secinām, ka uzturā esam vairāk lietojuši savu uzņēmumu sieru un biezpienu, un tas ir apsveicams fakts. Kopš 2017. gada importēto produktu līnija auga un auga (pat līdz 7 % gadā), bet nu ir ievērojams kritums. Cilvēki atgriežas pie Latvijā ražotajām kvalitatīvām un veselīgām vērtībām,”
Atsevišķs stāsts ir par siera un biezpiena eksportu. Bijām apraduši, ka kopš 2015. gada šo produktu eksports ievērojami auga. Ja salīdzinām 2014. gadu ar pērno, eksportētā siera un biezpiena daudzums ir gandrīz divkāršojies. Un, ja ne sarežģītās situācijas Latvijā, Eiropā un pasaulē, tad arī 2020. gads būtu bijis ar pluss zīmi. Diemžēl – nav, ir neliels eksporta kritums, un šis fakts ir objektīvs.

 
 
ZIŅU ARHĪVS (2019., 2021. gads)
ZIŅU ARHĪVS (2017., 2018. gads)
ZIŅU ARHĪVS (2015., 2016. gads)
ZIŅU ARHĪVS līdz 2015.gadam