Latvijas Jāņu siers – vienīgais pasaulē

 

Tuvojas Vasaras saulgrieži, kad pakalnos gaiši liesmos ugunskuri, skanēs Līgo dziesmas,– jautrība un prieks naudu nemaksās. Bet vai šogad Jāņa bērni pilnām mutēm baudīs Jāņu sieru, grūti prognozēt. Pa šķēlītei gan, jo Jāņu siera cena, tāpat kā pārējiem sieriem, ir augsta.
Vēsture liecina, ka senatnē siers bijis galvenokārt svētku galdā.  Taču vismaz pēdējos 15 gados tas kļuvis arī ikdienas produkts, jo citādi Latvijā mēs nebūtu trīskāršojuši patēriņu, sasniedzot gadā  22 kg uz 1 iedzīvotāju. Šogad būs smags „kritiens” atpakaļ, un esam jau pieņēmuši, ka siers atkal būs svētku produkts, - par to liecina pēdējie 2 – 3 mēneši, kad sākās straujš cenu kāpums.

 

Biedrības „Siera klubs” vadītāja Vanda Davidanova:
„Tieši jūnijs ir pieprasītākais Jāņu siera patēriņā. Taču pēdējos gados priecē fakts, ka mūsu uzņēmumi, pircēju ieteikumu mudināti, šo produktu piedāvā visu gadu. Pandēmijas ietekmē Jāņu siera ražošana nedaudz samazinājās (2019. gadā bija 200 t, 2020. gadā – 165 t, 2021. gadā – 163 t). Cerējām, ka šogad pieaugs pieprasījums, uzņēmumi palielinās ražošanu, jo malu malās līgosim. Un bez siera – nu, nekādi!”

Diemžēl,  cerība neattaisnosies. Jāņu siera lielākais ražotājs AS „Rankas piens”, kurš ir spējis patērētājiem piedāvāt pat 113 tonnas, šogad sola apmēram 35 tonnas. Izejvielām – biezpienam, saldajam krējumam vai sviestam, olu masai cena krietni pieaugusi, bet receptūra stingri jāievēro, tā ir Eiropas Komisijas apstiprināta. Galvenais – „pa vertikāli” uzkāpusi no zemniekiem iepirktā piena cena. Izklausās kā pasakā: „Rankas piens” katru gadu ir piepircis no kolēģiem Latvijā biezpienu, jo paši tā daudzumu sieram nevarēja nodrošināt. Šogad uz Ranku biezpiena kravas ceļo no Polijas, kur ir brīnišķīgi zema cena salīdzinājumā ar Latvijā ražoto. Tātad – mūsu kooperatīvi iepērk pienu, to pārdod Lietuvā, Polijā, un atpakaļ saņemam jau produktu ar pievienoto vērtību. Lūk, kā saimniekojam!

Pērn otrs Jāņu siera lielākais ražotājs bija „Valmieras piens”, - tika pārdotas teju 43 tonnas. Domājams, ka šogad valmierieši varētu pakāpties uz 1. vietu. Apmēram vienādās pozīcijās bija AS „Jaunpils pienotava”, PKS „Straupe” un „Lazdonas piensaimnieks”:  katra uzņēmuma Jāņu siera piedāvājums pircējiem bija apmēram 10 tonnas.  Vai tā būs arī šogad, redzēsim. Šie uzņēmumi gatavo arī ķimeņu sieru, kas  ir izdevīgāk – lētāk.
Sevi „nepārslogo” PLPKS „Dundaga”. Gadā „izspiež” līdz 2 tonnas Jāņu siera. Gardam sieram – liels pieprasījums, par negardu – pircējam maza interese. Kā zināms, Jāņu sieru drīkst ražot AS „Jaunpils pienotava”, AS „Rankas piens”, PKS „Straupe”, AS „Lazdonas piensaimnieks”, AS „Valmieras piens” un LPKS „Dundaga. Jāņu siers ir iekļauts ES pārtikas kvalitātes Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā. Tajā kopā ir 77 produkti no dažādām Eiropas valstīm.
Jāņu siera cena  veikalos svārstās ap EUR 10,00, pat nedaudz vairāk, arī mazāk. Uzņēmēji papētījuši veikalu uzcenojumu, - tas esot apmēram 30 %. Labi, ka tā, nevis – divreiz lielāks!
Būs vasaras saulgrieži. Būs ugunskuri un Līgo dziesmas, un būs Jāņu siers – tāds vienīgais pasaulē. Lielražotāju, arī mājražotāju. Tāpēc meitām jāmācās to gatavot. Tā tas bijis visos laikos: no paaudzes paaudzei nodotas unikālās receptes un saglabāts šis unikālais produkts.

...............................................................................................................................................................................................................................................................