6. oktobrī aizvadīts Siera kluba organizētais šā gada piektais seminārs "Meistara diena", un tas notika Smiltenes tehnikumā. Piedalījās 80 audzēkņi, arī pedagogi. Lekcijas, sieru un uzkodu degustācija, meistarklase, to vadīja restorāna "Meat Chef" šefpavāts Kaspars Jansons. Produkti no PKS Straupe, Smiltenes piens, Jaunpils pienotava, Talsu piensaimnieks, Lazdonas piensaimnieksRankas piens, Latvijas maiznieku biedrība, Kotiņi. Bija skaisti
un garšīgi, sirsnīgi un interesanti. Liels prieks, ka visiem patika mazie Siera svētki. Liels ieguvums - jaunu produktu nogaršošana un jaunu ēdienu gatavošana.
Paldies par atbalstu Zemkopības ministrijai un LLKC.
Semināra pirmajā daļā audzēkņi noklausījās vairākas lekcijas: PKS Straupe izpilddirektora Andra Rieksta tēma bija par uzņēmuma veiksmīgo darbību, plašo piena produktu sortimentu. Šefpavārs Kaspars Jansons atklāja savu pieredzi, kura gūta gan Latvijas, gan vēl 17 valstu restorānos. ZS Ceļmalītes biškopei Ilzei Paškovai liela pieredze ar bitēm. Galvenais akcents tika likts uz medu veselībā un ēdienos. LLKC Valmieras biroja projektu vadītāja Iveta Andersone topošajiem pavāriem pastāstīja par Latvijas produktu daudzveidību un atpazīstamākajiem zīmoliem.
Otrajā daļā visi baudījām aukstā galda labumus. Apmēram 12 sieru šķirnes draudzīgi satikās ar kulinārā mantojuma putraimdesu, sklandraušiem, kūpinātu mājas desu. Fritētas Jāņu un Ķimeņu siera standziņas, Jaunpils pienotava Bauskas siera salāti, biezpiena kūciņas, sieri ar medu, zemenēm un vīnogām apetītlīgi papildināja galdu.
Trešā daļa praktiskās nodarbības. Lūk, ēdieni, kurus, Smiltenes tehnikuma jaunie pavāri kopā ar šefpavāru Kasparu Jansonu, izmantojot dažādus sierus un citus produktus, gatavoja seminārā. Zupas, salāti, uzkodas, dažādu pildījumu ravioli, krēmsiera kūka... Vai spējām apēst? Kā lai neizbauda restorāna līmeņa ēdienus! Protams, ka rezultātā katli, pannas un šķīvji bija tukši. Paldies, Kaspar! Pievienotā vērtība - zināšanas un jaunas receptes. |