Darbs un atpūta

 


"Siera kluba"  valdes locekļi  un sadarbības partneri pulcējās uz valdes sēdi, kas notika "Biscuit Riga" pie uzņēmēja Jura Apeiņa. "Smiltenes piens", "Jaunpils pienotava", PKS "Straupe",  "Limbažu siers", "Elpa" , "Rīgas TRIT", "Ogres tehnikums", "Kuldīgas tehnoloģiju un tūrisma tehnikums"  vadība un speciālisti
pārrunāja aizvadīto gadu, kā arī plānoja šā gada svarīgākās norises  Sveica PKS "Straupe"  direktoru Imantu Balodi jubilejā. Ko baudījām pusdienās, kuras gatavoja šefpavāre Astrīda Čeppe?  Vispirms – sierus, bija sagatavotas vairākas plates, papildinātas ar vīnogām.


PKS "Straupe" ražo garšīgus biezpiena krēmus. Kas varēja iedomājies, ka tos var pasniegt viesiem kā uzkodas karotēs, dekorētas ar svaigām ogām un karamelizētiem augļiem. Laba ideja, jo saldo krēmu maigā garša kļuva  vēl maigāka, mazāk salda, veselīgais biezpiena deserts - vēl veselīgāks. Krēmus var kārtot arī mazos trauciņos. Ir taču daudz skaistāk, nekā ēst no kārbiņas! Sekoja konsumē jeb spēcīgs buljons ar paipalu frikadelēm, kuras pildītas ar "ELPA" Kazdangas siera gabaliņiem. Mūs gaidīja vēl viens pārsteigums - siera cepumi ar teļa aknu karstu pastēti. Pusdienas pārtapa it kā gardā un smalkā seminārā, jo mēs apguvām to, ko redzējām uz galda un baudījām.

 

Ravioli, pildīti ar "Jaunpils pienotava"  sieru "Brinza", pasniegti ar baravikām saldā krējuma mērcē, - garšīgs ēdiens. Un sudraba šķīvji! Ravioli pildīt ar brinzu (Izmērcēta pienā vai ūdenī) bija laba ideja. Mums prieks, ka gandrīz katrā ēdienā, ja vien ir vēlēšanās, var atrast vietu sieram. Ar brinzu var pildīt pelmenīšus, gatavot sāļās vēja kūkas , samaisot ar Krēmsieru, un pievienot dārzeņu salātiem.

   

Tad bija kārta ceptai zandarta filejai, pārbērtai ar Limbažu sieru „Grande Duro”. Piedevās – sparģeļi un risoto arī ar cieto sieru „Grande Duro”.

   
Garšīgs pārsteigums bija  pikantā tomātu zupa. Lūk, recepte! Sablendē svaigus blanšētus tomātus kopā ar tomātiem savā sulā, pievieno apceptu  ķiplociņu, fenheļa saknes gabaliņu, sasmalcinātu čili pipara pāksti, cukuru, ingveru (visas sastāvdaļas - pēc garšas).Karstā zupā liek sviestā apceptas garneles un " Jaunpils pienotavas" svaigā siera bumbas.
 

Aptaujājot pusdienu dalībniekus, kurš ēdiens šķita viskrāšņākais, gandrīz visi atzina, ka "Smiltenes piens"   "Burrata", kuru tik  prasmīgi noformēja Astrīda Čeppe. Ir vērts pamēģināt arī jums : šķīvī ieklāj  svaigu aveņu  vinegretu (blendētas avenes, balzamiko etiķis, cukurs, pipari, sāls). Uz šķīvja pievienojiet medus - citrona sīrupā marinētus  bumbieru gabaliņus, salātlapiņas un riekstus. Astrīda iesaka, pasniedzot ēdienu, censties, lai tajā būtu saderīgas trīs dažādas garšas. Bet var būt arī vairāk. Mūs visus pārsteidza šķīvja  noformējums -  "Burratas" pievilcība un garšu buķete.

 

Pusdienu izskaņā baudījām mūsu valdes locekļa Imanta Baloža jubilejas torti, autore „Rožkalnu” saimniece no Straupes Inta Ekerte. Torte bija gatavota Jāņu siera rituļa formā un izskatā, svēra 4 kilogramus.
Darba – diskusiju un ideju, zinību par siera izmantošanu ēdienos, tāda bija diena.

 
...............................................................................................................................................................................................................................................................