12. septembrī saulaina diena un saulains noskaņojums bija visiem Siera klubs organizētā semināra "Meistara diena" , kas notika Ogres tehnikumā, dalībniekiem - apmēram 150 audzēkņiem. Uzrunājot klātesošos, direktore Ilze Brante pasākumu nodēvēja par svētkiem. Pārpilnība bija uz degustāciju galdiem (sieri no Smiltenes piens, PKS Straupe, Jaunpils pienotava, Limbažu siers, Talsu piensaimnieks, Trikātas pienotava). Arī visdažādākās uzkodas dārzeņi, gaļa kopā ar sieru . Arī meistarklase mācību virtuvē ar Kurzemes Kulinārā mantojuma ēdieniem. Piedalījās arī viesi un lektori: Zemkopības ministrijas nodaļas vadītājs Juris Zinārs, Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka, "Straupe" ražošanas vadītājs Rolands Jomerts, pavāri Aivars Varņeckis un Haralds Saušs. Mazie siera svētki tehnikumā ripoja no rīta līdz vēlai pēcpusdienai. Visiem patika, pat negribējās sacīt "Uz redzēšanos - nākamreiz!" Neliela piezīme: bija saruna par sklandraušiem un salinātu rudzu maizi. Tie ir ēdieni, kas nāk no senatnes, un jaunajiem pavāriem tos vērts zināt. Arī uz degustācijas galda bija gan sklandrauši, gan salinātā maize. Jauniešiem ne visai garšoja. Ja šos produktus nepatērēsim, tie ar laiku var izzust. Diemžēl.
Ēdieni katlos, uz pannām
Ja pavārs Haralds Saušs stāstīja un rādīja piena produktu garšu un izskata pārvērtības dažādu piedevu rezultātā, tad šefpavārs Aivars Varņeckis kopā ar topošajiem pavāriem gatavoja paraugēdienus. Receptes bija izceltas no vecmāmiņu lādēm. Visiem ļoti garšoja klimpu zupa ar dārzeņiem, rīvētu kartupeļu kukulīši ar krējuma mērci, zivju kotletes, palandrica, rudeņa salāti
Ēdienos vieta atradās arī dažādiem sieriem. Semināra noslēgumā saldā kunkulīne.
|