9.maija rītā Ventspils kā Sniegbaltīte pūkaina un balta gozējās sniegā. Biedrība Siera klubs Ventspils tehnikumā organizēja semināru Meistara diena. Dienas programma bija plaša: lekcijas par jaunajiem sieriem un citiem piena produktiem, par kazu pienu un tā produktiem, par latgaļu, kurzemnieku, tajā skaitā lībiešu kulinārā mantojuma ēdieniem saistībā ar pienu, bet visvairāk topošie pavāri gaidīja stāstu par meksikāņu virtuvi.
Lektori: biedrības Siera klubs vadītāja Vanda Davidanova, Kazkopības biedrības valdes priekšsēdētāja Kristīne Piliena, Sklandraušu grupas vadītāja Dženeta Marinska, Ventspils tehnikuma pedagogs Aivars Varņeckis un restorāna EL Santo X šefpavārs Havjers Garsija.
Jau lekciju starplaikos sākās degustācijas: sklandrauši, panna cotta no kazas piena produktiem, dažādi sieri, atvesti no AS Jaunpils pienotavas, PLPKS Dundaga un SIA ELPA. Ar dažādām uzkodām klātie galdi no gardumu pārbagātības lūza. Uz atsevišķa galda bija izvietoti Jāņu sieri no Lazdonas piensaimnieka, Jaunpils pienotavas, Dundagas un Rankas piena. Kopā degustācijā bija 12 šķirņu sieri.
Havjers Garsija ne tikai stāstīja par savu dzimteni Meksiku un tai raksturīgajiem ēdieniem, bet arī tos gatavoja. Acteku zupa, gvakamole, tortiljas, polenta, cepti banāni
Neizpalika latgaļu komas ar krējuma un zaļumu mērci, piena zupa ar kūpinātām ribiņām un dārzeņiem, kā arī kurzemnieku piena makaronu zupa ar siļķi.
Vai to bija iespējams apēst? Vairāk nekā 100 semināristi to visu uzveica!
Semināru filmēja Ventspils TV, par to reportāža būs laikrakstā Ventas Balss. Siera klubs kopā ar Ventspils tehnikumu saka lielu paldies Zemkopības ministrijai par finansiālo atbalstu semināra rīkošanai. |
 |